Romania Curată

DOCUMENT – Klaus Iohannis a declarat stare de urgență pe întreg teritoriul României!

UPDATE. Printre măsurile cu aplicare imediată, regăsim:

 • Autoritățile publice centrale precum și entitățile juridice în care statul este acționar majoritar, pot achiziționa în mod  direct materiale și echipamente necesare combaterii acestei epidemii.
 • Pentru combaterea răspândirii infecțiilor cu COVID-19, autoritățile publice centrale pot rechiziționa unități de producție materiale și echipamente necesare combaterii acestei epidemii.
 • Pe perioada stării de urgență se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică (energie electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanți etc.), în limita prețului mediu din ultimele 3 luni înaintea declarării stării de urgență.
 • Pe perioada stării de urgență se interzice declararea, declanșarea sau desfășurarea conflictelor colective de muncă în unitățile sistemului energetic național, din unitățile operative de la sectoarele nucleare, din unitățile cu foc continuu, din unitățile sanitare și de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, din unitățile care asigură transportul în comun și salubrizarea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă.
 • Prescripțiile și termenele de decădere de orice fel nu încep să curgă, iar, dacă au început să curgă, se suspendă pe toată durata stării de urgență instituite potrivit prezentului decret, dispozițiile art. 2532 pct. 9 teza a II – a din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil sau alte dispoziții legale contrare nefiind aplicabile.
 • Guvernul României efectuează, în regim de urgență, rectificarea bugetară, în vederea asigurării resurselor financiare necesare.

Președintele Klaus Iohannis anunță acum în conferință de presă faptul că de la publicarea decretului în Monitorul Oficial, pentru 30 de zile, în România este instituită starea de urgență.

Decretul conține măsuri de primă urgentă, cu aplicabilitate imediată, care se vor aplica imediat ce decretul va fi publicat, precum și măsuri cu aplicabilitate graduală, care se vor aplica, dacă se impune.

Printre drepturi fundamentale care se vor restrânge în următoarele 30 de zile, proporțional cu situația prin care trecem, regăsim:

 1. libera circulație;
 2. dreptul la viață intimă, familială și privată;
 3. inviolabilitatea domiciliului;
 4. dreptul la învățătură;
 5. libertatea întrunirilor;
 6. dreptul de proprietate privată;
 7. dreptul la grevă;
 8. libertatea economică.

În continuare, în maximum 5 zile, Parlamentul trebuie să aprobe decretul, urmând ca acesta să exercite controlul aplicării măsurilor impuse astăzi.

România Curată a intrat în posesia decretului, al cărui conținut îl găsiți la adresa de mai jos:

Decret privind instituirii stării de urgență


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “DOCUMENT – Klaus Iohannis a declarat stare de urgență pe întreg teritoriul României!

 1. Dumitru

  Pe mine ce m-a amuzat este ca a anuntat ca va angaja personal la (in ordine) ministerul de interne si la sanatate. Deci tot la securisti se vor duce banii cu prioritate. Mi s-a parut indecent anuntul

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *