Cristian Ghingheș

Cum putem opri jaful din pădurile seculare ale României: 9 recomandări

Săptămâna trecută, am asistat la evenimentul de lansare a raportului „Jaful pădurilor din România”, realizat de Comunitatea Declic și investigatorii ong-ului american Environmental Investigation Agency (EIA) după 18 luni de investigații în pădurile, depozitele și fabricile de lemn din România.

Putând fi accesat aici, raportul dezvăluie cum sunt tăiate ilegal zeci de hectare de păduri, iar sute de metri cubi de lemn ajung zilnic la export. Populația României este direct afectată de aceste defrișări.

Parcurile naționale din România sunt printre cele mai importante din Europa, dar se află în pericol din cauza tăierilor ilegale. Aceste tăieri pot arăta legal în hârtii, dar ce se întâmplă în realitate pe teren este cauzează un impact major asupra biodiversității și a capacității pădurii de a se regenera. – David Gehl, Eurasia Program Coordinator, EIA 

Investigația precedentă, din 2015, a zguduit sectorul forestier și a stat la baza inspecțiilor efectute de oficialii români la gaterele companiei Schweighofer și la furnizorii acesteia, adunând probe care au condus la declanșarea unei anchete DIICOT. În 2017, tot în urma unei campanii EIA și Declic, Schweighofer și-a pierdut certificarea FSC. România Curată a fost parte activă la acea vreme în demersurile civice desfășurate pentru protejarea pădurilor din țara noastră. Între timp, compania a anunțat o serie de modificări la politicile sale de aprovizionare și și-a redus achizițiile de material lemnos din România de la 2,3 milioane metri cubi în 2013 la 1,2 milioane metri cubi în 2017. În 2016, Guvernul României a lansat un sistem public de monitorizare online a transporturilor de material lemnos, site-ul inspectorulpadurii.ro, stabilind un nou precedent pentru transparență.

Ceea ce ne-a atras atenția în mod special sunt recomandările formulate în finalul raportului prezentat săptămâna trecută. Ele vizează stoparea tăierilor din parcurile naționale astfel încât acestea să nu mai afecteze milioane de locuitori și să diminueze considerabil frumusețea patrimoniului natural de care încă ne bucurăm.

Pentru Schweighofer: Stoparea tuturor achiziţiilor de material lemnos fără deplină trasabilitate până în pădurea de origine – nu doar la punctul de încărcare. 

Pentru Kronospan şi Egger: Reanalizarea urgentă a lanţurilor de aprovizionare şi stabilirea unor termene în vederea obţinerii deplinei trasabilităţi până cel mai târziu în anul 2020. 

Pentru Guvernul României:
– Continuarea instrumentării cazului Schweighofer; extinderea acestuia către alţi jucători care nu respect regulile, atât locali, cât şi străini;
– Extinderea site-ului www.inspectorulpadurii.ro pentru a pune mai multe date-cheie la dispoziţia publicului;
– Consolidarea semnificativă a aplicării legii împotriva tăierilor ilegale şi corupţiei;
– Oprirea tăierilor comerciale în parcurile naţionale. 

Guvernul japonez şi companiile:
– Stoparea aprovizionării de la Schweighofer până în momentul în care compania poate asigura o trasabilitate completă;
– Reevaluarea politicilor în materie de obligaţii de diligenţă ale marilor importatori niponi, în contextul Legii privind lemnul curat. 

Autorităţile competente EUTR: Lucrul împreună pentru a asigura respectarea cerinţelor EUTR, atunci când acestea sunt relevante pentru toate ţările membre. 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Cum putem opri jaful din pădurile seculare ale României: 9 recomandări

  1. GrayForest

    De curiozitate, a participat și vreun reprezentant al Guvernului? Și dacă da, a transmis salutările ministrului? Pentru că dacă nu, avem o problemă :)
    Tăierile acoperite cu acte sunt legale. Chiar și tăierea unei păduri seculare, dacă a fost făcută în baza unui amenajament, chiar într-un parc național cu planul de management făcut strâmb sau amânat până la calendele grecești (cazul Semenicului), sunt legale, chiar și la Bruxelles. Pentru romsilviști nu există muzică mai plăcută decât litaniile din presă pe tema tăierilor ilegale (după cântecul drujbei și foșnetul banilor, bineînțeles).
    Când se va termina de tăiat tot ce se poate tăia, poate veți înțelege diferența dintre recomandare și lege, dintre ilegal și imoral, dintre șmecheria balcanică și voința politică etc.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *