Cristian Ghingheș

Începând de azi, naveta elevilor cu trenul nu va mai fi decontată din cauza ordonanței Guvernului Orban

Scurt pe doi, citind OUG 15/2020 pe care Guvernul Orban a adoptat-o la ceas de seară marțea trecută ca să modifice Legea educației, publicată abia azi în Monitorul Oficial, putem spune fără exagerare că au nenorocit naveta elevilor. Cine? Premierul Orban și toți cei care au contrasemnat ordonanța: Raluca Turcan, Monica Anisie, Ion Ștefan, Florin Cîțu și Lucian Bode.

Concret, decontarea navetei elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu se va putea face doar „în baza documentelor justificative emise de operatorii de transport rutier” (art. 84, alin 3), deci elevii care călătoresc cu trenul ori cu bacul (mai ales în jud. Tulcea) sunt lăsați pe dinafară. Din clipa asta, orice bilet de tren nu mai poate fi decontat.

Același lucru este reclamat și în poziția Consiliului Național al Elevilor: În calitate reprezentanți ai elevilor din România, condamnăm, cu fermitate, modul în care Guvernul României a ales să discrimineze, prin prezenta ordonanță de urgență, elevii care fac naveta cu trenul. Este inacceptabil să tolerăm un astfel de comportament din partea guvernanților, din cauza unei exprimări dezastruoase mii de elevi din România vor suferi, iar gradul de excluziune socială va crește și mai mult. Guvernul Orban a uitat de acei elevi care călătoresc cu trenul și a ales să îi sară din ecuație!a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor

Pe lângă asta, așa cum am arătat și săptămâna trecută, nu există la acest moment buget aprobat pentru decontarea integrală a navetei, deci prevederea referitoare la faptul că „decontarea se va face din bugetul Ministerului Educației Naționale” nu este susținută în realitate și tare mă întreb cum de și-a pus semnătura ministrul Florin Cîțu al Finanțelor Publice pe o ordonanță care nu are impactul bugetar calculat.

În plus, naveta va rămâne în continuare plafonată de vreme ce ordonanța spune că va există o hotărâre de Guvern care trebuie adoptată în 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței pentru aprobarea „sumelor ce pot fi decontate”. Astfel, operatorilor de transport rutier li se va impune să transporte elevii cu un tarif reglementat, mult sub prețul de piață, fără acordarea unor compensaţiilor pentru obligaţia de serviciu public, așa cum este normal și cum prevede și Regulamentul 1370 al Uniunii Europene. Blocajul va fi și mai mare decât in momentul de față.

La ora actuală, transportul elevilor este în aer, iar la OUG 51/2019 (prin care Guvernul Dăncilă a scos transportul județean din sfera serviciilor publice) se adaugă și OUG 15/2020, ambele trebuind să fie respinse în Parlament dacă vrem să decontăm transportul și să ținem elevii navetiși la școală. Dacă nu, să nu ne mirăm că avem în continuare un abandon școlar mare.

Iar când mai vedeți comunicatele și fotografiile mincinoase ale actualului ministru, să vă gândiți la ceea ce scrie aici: Cum s-au folosit guvernanții de imaginea noastră, ne-au indus în eroare și tot nu au deblocat decontarea navetei elevilor


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Începând de azi, naveta elevilor cu trenul nu va mai fi decontată din cauza ordonanței Guvernului Orban

 1. Nea Fane

  Oare suntem noi,ROMNIA, așa de dezvoltați economic,bogați că țara nu că persoane (Becali,Dragnea,fotbaliștii,parlamentarii foști și actuali chiar și viitori,baronii de la județe etc.) să acordăm din bugetul țării,făcut tot de noi, atâtea gratuități??? Ajutoare sociale orișicui,pensii speciale ( fara a fi contribuit la fondul lor), transport gratuit,spectacole gratuite,etc.etc.Oare noi,generatia mea,(am 80 ani) am avut așa ceva? Am crescut și școlit copii,nepoți,strănepoți și am ajuns la această vârstă fara asemenea ajutoare.

  Reply
 2. DAN IVAN

  Biletele sau abonamentele emise de orice operator de transport, fie el naval, rutier sau feroviar vor fi decontate de către şcoli, potrivit unei rectificări la Ordonanţa 15 din 2020, publicată în Monitorul Oficial. Rectificarea repară “o eroare materială”, potrivit ministrului Educaţiei, care a reacţionat la criticile elevilor din Consiliul Naţional al Elevilor, după ce aceştia au semnalat faptul că în textul iniţial OUG 15 prevedea decontarea doar a biletelor de transport rutier, discriminând astfel pe cei care circulă cu trenul sau pe apă.
  Potrivit textului publicat în Monitorul Oficial, “sintagma: emise de operatorii de transport rutier a fost înlocuită de sintagma “emise de operatorii de transport”.

  Noul text normativ prevede:

  “Elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă, din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi. Decontarea se realizează pe baza documentelor justificative, emise de operatorii de transport.” SOBOLANULE PSD !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *