Cristian Ghingheș

Luăm statul la întrebări: cum recunoaște oficial Ministerul Educației că nu își face treaba în privința burselor pentru elevi

Că la educație nu avem ministru titular de câteva săptămâni și, mai nou, unul interimar e un aspect pe care nu îl putem neglija, dar care nu are mare legătură cu ceea ce urmează să semnalăm. Asta pentru că ceea ce am solicitat recent ministerului ar trebui să existe atât din punctul de vedere al datelor, cât și din perspectiva acțiunilor de monitorizare permanente. Pauză!

Ne referim la bursele elevilor de toate tipurile, care pentru noi, în sezonul doi al proiectului Școli Curate, vor fi o prioritate. Iarna trecută, o lege care face mai mult rău decât bine a modificat articolul din Legea Educației privind bursele astfel încât cuantumurile minime ale acestora să se stabilească prin Hotărâre de Guvern. Numai că, pentru anul școlar 2018-2019, Guvernul nu a stabilit vreun cuantum, ci a pasat decizia tot la primari tocmai pentru a nu aloca fonduri centrale: cuantumul este cel stabilit de autoritățile administrației publice locale, aflat în plată în anul școlar 2018-2019, spune HG 666/2019, prevăzând și posibilitatea majorării burselor dacă autoritățile locale vor să o facă.

Numai că acum avem trei mari probleme în acordarea burselor:

  • lipsa lor în multe dintre comunitățile locale din țară (ca urmare a monitorizărilor Școli Curate, am sesizat că peste 60% dintre autoritățile locale nu acordă burse în ciuda obligației din Legea Educației);
  • nerespectarea criteriilor de acordare (acordare discreționară, nu primesc toți cei care au dreptul etc.);
  • cuantumul lunar minuscul în anumite comune și chiar orașe: bursă socială de 6 lei în jud. Satu Mare, bursă de studiu de 13 lei în jud. Sibiu, bursă de merit de 8 lei în jud. Hunedoara sau bursă de performanță valorând doar 10 lei în jud. Mureș.

Sumele le-am luat dintr-un tabel centralizator al Ministerului Educației care ne-a specificat sumele minime și maxime oferite pentru fiecare tip de bursă în fiecare județ, însă fără a ne furniza ceea ce contează de fapt pentru a putea acționa la nivel local: lista cu autoritățile publice locale care nu au oferit burse elevilor în anul școlar 2018-2019, defalcată pe județe.

De vreme ce ne-ați furnizat un tabel cu numărul de burse pe fiecare județ, indicând totodată cuantumul minim și maxim al unui tip de bursă/județ, intuim că aveți o situație mai exactă a acordării burselor la nivelul fiecărei comunități. – asta e logica elementară pe care am mers în adresa către minister

Ei, uite că nu e așa, surpriză! Ieri am primit negru pe alb, asumată instituțional, confirmarea faptului că Ministerul Educației este dezinteresat de acordarea burselor pentru elevi în teritoriu, la nivel local, acolo unde în fiecare județ există un inspectorat școlar care ar trebui să monitorizeze îndeaproape respectarea legii și aplicarea politicilor educaționale.

„Referitor la solicitarea dumneavoastră, înregistrată cu nr. 186E/04.10.2019, vă informăm că Ministerul Educației Naționale nu centralizează date privind autoritățile locale care nu oferă burse elevilor.”

Pe această cale, atragem atenția că Ministerul Educației își încalcă propriul regulament de organizare și funcționare, în care există prevăzută clar atribuția funcționarilor din minister să urmărească derularea programelor sociale, printre care și bursele școlare (art. 27, alin. 11).

O fi chiar atât de greu ca tu, ca minister, prin toate direcțiile acelea pline de funcționari cu atribuții de monitorizare și control, să pui inspectoratele școlare că măcar o dată pe semestru să verifice dacă și cum fiecare oraș și fiecare comună se achită de obligația de acorda burse elevilor care învață în respectiva localitate? Vă scriem noi adresa pe care să o trimiteți în IȘJ-uri dacă e nevoie.

E strigător la cer că în anul 2019 nu există o astfel de situație la nivel central, unde ministerul cică veghează la aplicarea politicilor educaționale. Vezi să nu! Niciunui ministru nu i-a păsat, indiferent ce siglă de partid purta sau din ce guvern tehnocrat sau clientelar făcea parte. Iar astfel de probleme nu le văd scrise în niciun preludiu de program de guvernare/policy paper de partid (că am văzut că se poartă). Că așa e când îi asculți doar pe unii care vor să privatizeze diverse componente ale managementului educațional și să creeze o piață care să adâncească și mai mult inechitățile din sistem.

Prin urmare, vom face noi această monitorizare a burselor școlare, petiționând fiecare inspectorat școlar și fiecare primărie până când cu toții își vor face treaba. Inspectoratele să aibă habar ce se întâmplă la ei în teritoriu privind respectarea Legii educației, iar primarii să mai taie din serbările câmpenești și alte festivisme și să acorde burse elevilor din localitate. 

Dacă vrei să contribui la harta primăriilor care acordă burse către elevi sau să faci chiar tu acest lucru posibil în comunitatea ta, dă-ne de știre!


Şi tu poţi adresa întrebări către instituțiile publice din orașul tău, primării, școli, licee, universități, regii autonome, aflând cum sunt cheltuiți banii pe care-i plătești statului prin impozite și taxe! Tu ne spui ce vrei să afli și de la ce instituție anume, iar noi trimitem și urmărim cererea pentru tine! Folosește aplicația!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *