Constantin-Alexandru Manda

Cadou de Crăciun – o nouă lege care face mai mult rău decât bine în educație

Știu că ar fi fost frumos, dar nu poate exista final de an fără o măsură care să dea peste cap sistemul de educație. În plenul de miercuri, 19 decembrie, Senatul României a adoptat, în calitate de cameră decizională, un proiect pe care inițiatorul, fostul ministru Liviu Pop, îl prezintă ca fiind cel care va obliga de acum și până-n vecie autoritățile locale să acorde burse pentru elevi. Punctual, de ce este vorba de nimic mai mult decât fake news și de ce această lege va face mai mult rău decât bine:

  • Prima prevedere cu care inițiatorii se laudă este introducerea obligativității autorităților locale să acorde burse școlare, prin modificarea sintagmei de la art. 82, alin. (1) din Legea educației din „elevii pot beneficia de burse școlare” în „elevii beneficiază de burse școlare”. Din logica acestora, în prezent primarii nu ar fi obligați să ofere burse. Nimic mai fals! Un text de lege trebuie citit în acord cu alte prevederi, nu de sine stătător. Prevederea conform căreia „elevii pot beneficia de burse școlare” trebuie interpretată în sensul în care aceștia primesc burse dacă îndeplinesc criteriile, nu dacă vor sau nu autoritățile locale. Asta pentru că alin. (1) al art. 82 trebuie citit împreună cu alin. (2), care instituie obligația Consiliilor locale de a adopta anual o hotărâre privind numărul și cuantumul burselor și cu alin. (3), care stipulează că Ministerul Educației stabilește niște criterii unitare la nivel național pentru acordarea burselor.
  • A doua prevedere a noii legi: cuantumurile minime ale burselor se stabilesc prin Hotărâre de Guvern. Aici avem un măr otrăvit pe care politicienii l-au oferit și, din păcate, văd că unii reprezentanți ai elevilor (în speță, Consiliul Național al Elevilor) îl salută cu ardoare. Două mari amenințări, pe care le-am sesizat încă din martie, când acest proiect de lege a fost depus în Parlament: Discrepanţele de venituri între localități sunt în continuare extrem de mari între urban şi rural sau între municipii, oraşe și comune. În aceste condiţii, este de la sine înţeles faptul că Asociaţia Oraşelor din România și Asociaţia Comunelor din România vor milita pentru ca aceste valori minime stabilite prin hotărâre de guvern să fie cât mai mici, astfel încât toate consiliile locale să poată respecta legea. Ceea ce înseamnă că este foarte probabil să ne trezim cu praguri minime de 10-15 lei, care în niciun caz nu răspund nevoilor reale ale beneficiarilor. În al doilea rând, este de notorietate că atunci când impui un cuantum minim pentru obligaţiile financiare ce trebuie prestate de către autorităţi, tendinţa va fi de complacere în acesta. Iar strâns legat de observația anterioară, o valoare scăzută a minimumului stabilit la nivel naţional nu va face decât să îi condamne pe elevii din localităţile care acordă sau au posibilitatea de a acorda burse la cuantumuri mai ridicate să aibă parte de aceleaşi sume insignifiante.
  • O a treia prevedere și, de altfel, singura pe care o consider cu adevărat utilă este introducerea posibilității de a cumula bursa socială cu celelalte tipuri de burse.

Personal, am coordonat demersuri pentru ca elevii din municipiul Constanța (2015) și alte 40 de localități din județ (2015-2018) să primească de la autorități burse școlare. În cazul administrației constănțene a fost nevoie chiar de concursul Tribunalului Constanța. Însă, primăria condusă de Decebal Făgădău nu a așteptat ca instanța să îi condamne la respectarea legii, ci anterior pronunțării sentinței a adoptat o hotărâre în acest sens. Această lege nu rezolvă nimic! Obligația juridică aflată în sarcina consiliilor locale este aceeași, iar pentru respectarea ei acolo unde acest lucru nu se întâmpla deja nu este nevoie de nimic altceva decât de o comunitate puternică de elevi, reuniți într-o formă de organizare, de preferat cu personalitate juridică, astfel încât să poată folosi toate remediile posibile atunci când primarii refuză să respecte legea.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Cadou de Crăciun – o nouă lege care face mai mult rău decât bine în educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *