Mihai Goțiu

(VIDEO) Tăieri și gatere ilegale descoperite de activiști în ”zona fierbinte” a Apusenilor. ”Domnul primar știe”, se apără persoanele prinse în flagrant!

Cioate marcate înșelător (date doar cu vopsea) și ascunse sub maldăre de crengi, arbori doborâți recent, într-o zonă în care cea mai recentă exploatare oficială e veche de trei luni. Și, la doar aproximativ doi kilometri, un gater în vârf de munte, la granița județelor Cluj și Alba (la limita administrativă a comunelor Beliș, respectiv Scărișoara), despre care patronul, sunat de la fața locului pe un număr pus la dispoziție de un angajat la gater, recunoaște că NU are autorizație.

Cică doar ce l-a cumpărat și prelucrează ”ce a rămas” (de la cine? de unde? ce?). O doamnă găsită la fața locului are altă explicație: cică ar prelucra niște lemn pentru propria gospodărie (nota bene: în filmări e lemn să-ți construiești mai multe case ori acareturi). Și mai spune că lemnul ar proveni de la ceva confiscări, despre care ”domnul primar știe”. Și repetă ideea că ”domnul primar știe”, de parcă asta ar trebui să închidă discuția, iar activiștii de la Asociația Valori Superioare, care au realizat filmările, și polițistul care a venit pe teren după apelul la 112 ar trebui să spună ”mulțumesc!” și să plece acasă.

De parcă dacă ”domul primar știe”, ori ar fi totul legal, ori ar trebui să se sperie cineva.

Nu e cazul. Am fost de multe ori cu activiștii de la Asociația Valori Superioare în pădure și nu se sperie chiar așa ușor. Nici chiar atunci când, de față cu mine, au fost amenințați cu moartea. Și s-a întâmplat taman pe raza Ocolului Silvic (privat) Horea Apuseni, unde au fost descoperite și tăierile și gaterele de acum. Același ocol silvic privat pe raza căruia am documentat tăieri ilegale în serie. Singurul lucru care s-a întâmplat până acum e că au rămas fără atestatul de exploatare forestieră, dar asta nu înseamnă că nu pot să taie alții în pădurile pe care le administrează. La fel de ”legal”.

Din păcate, tupeul celor de la ocolul ăsta silvic (privat) nu e o excepție. L-am întâlnit și în multe alte locuri. Și e de înțeles un asemenea tupeu cât hoții de genul ăsta nu ajung la pușcărie, când legea pentru înființarea unei ”DNA a Pădurilor” e blocată în Parlament ori când, în dezbaterile legate de Noul Cod Silvic îi mai aud pe unii oficiali cum că ”activiștii exagerează și nu e chiar așa dezastru cum pretind”. Ba e! Și e cu mult mai mare decât reușesc activiștii și jurnaliștii de investigație să documenteze și să prezinte public.

Priviți fragmente din înregistrările făcute sâmbătă, în Munții Apuseni, și vedeți cu câtă nonșalanță recunoaște patronul gaterului că n-are autorizație ori ”sinceritatea” persoanei care spune că ”domnul primar știe!”.

NOTA BENE: Pe lângă Poliție, a fost sesizată și Garda Forestieră Cluj. Vom reveni cu informații.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “(VIDEO) Tăieri și gatere ilegale descoperite de activiști în ”zona fierbinte” a Apusenilor. ”Domnul primar știe”, se apără persoanele prinse în flagrant!

  1. Ionel

    Pădurarul Matei Vasile este un infractor condamnat inca din anul 2019, care in mod inexplicabil inca mai lucreaza la ocolul silvic de la care a fost prins furând.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *