Cristian Ghingheș

ISJ Neamț se spală pe mâini în privința amenzilor abuzive de la Colegiul „Cartianu”

În așteptarea răspunsului la plângerea prealabilă prin care am cerut pe cale oficială Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu” din Piatra Neamț să scoată din regulamentul intern prevederile abuzive prin care cadrele didactice au aplicat în mod ilegal peste 300 de amenzi elevilor, am vrut să aflăm poziția oficială a Inspectoratului Școlar Județean Neamț cu privire la acest caz.

Știa ISJ că la Cartianu există aceste amenzi? După ce au aflat, au dispus vreo măsură? Dacă nu, ce vor face de acum înainte? Vor exista sancțiuni pentru conducerea unității de învățământ? Sunt doar câteva dintre întrebările adresate de echipa Școli curate instituției care reprezintă Ministerul Educației Naționale în teritoriu.

Din păcate, am fost nevoiți să constatăm cu regret că ISJ Neamț se spală pe mâini cu starea de nelegalitate de la Colegiul „Gheorghe Cartianu”, afirmând în mod eronat că instituția nu are atribuții pentru a controla legalitatea deciziilor unităților de învățământ. Conform OMECTS 5530/2011, prin care a fost aprobat Regulamentul de organizare şi funcţionare a inspectoratelor şcolare, printre atribuțiile unui ISJ se numără:

  • controlarea, monitorizarea şi evaluarea calității managementului unităţilor şi instituţiilor de învăţământ (art 3, lit. „c”)
  • acordarea de consiliere conducerii unităţilor şcolare din subordine pe probleme de management, rezolvarea conflictelor, legislaţie, relaţiile şcolii cu părinţii şi administraţia publică locală (prin inspectorul școlar pentru management instituțional, conform art. 16, punctul 1, lit. „a”).

Răspunsul ISJ Neamț poate fi citit aici.

Chiar dacă la în prima zi a anului școlar Mariana Paleu, directorul colegiului, a afirmat că își dorește „o mai bună colaborare cu elevii şi părinţii lor, mai multă iniţiativă pentru dezvoltarea proiectelor şcolii şi implicarea tuturor în păstrarea curăţeniei şi a bunurilor şcolii„, amenzile abuzive continuă să curgă, iar regulamentul intern al școlii să permită aceste acte nelegale.

Mâine este ultima zi în care conducerea Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu” ne poate trimite răspunsul la plângerea prealabilă în termenul prevăzut de lege. Dacă prevederile nelegale nu au fost eliminate din regulament, vom proceda la ceea ce am anunțat deja încă din luna iulie, când am semnalat acest caz pentru prima oară în spațiul public: vom face toate demersurile necesare în instanță astfel încât aceste amenzi să dispară din peisajul școlar nemțean, iar toate sumele plătite de elevi să fie înapoiate acestora întrucât au fost încasate complet ilegal.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *