Constantin-Alexandru Manda

Stat în stat la un liceu din Piatra Neamț. Conducerea unității aplică amenzi elevilor.

Din păcate, înțelegerea greșită a ceea ce unitatea de învățământ poate sau nu poate face este un fapt întâlnit des în școlile din România. Este și cazul întâmplării la auzul căreia echipa Școli curate nu a știut dacă să râdă sau să plângă. Petru Apostoaia, vicepreședinte al Consiliului Național al Elevilor, a relatat pe pagina sa personală de Facebook că la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” din Piatra Neamț conducerea unității a găsit o metodă cel puțin interesantă de sancționare a elevilor, și anume… aplicarea de amenzi. Da, ați citit bine. În județul Neamț, o școală își arogă dreptul de a aplica sancțiuni de natură financiară pentru „abateri de la Regulamentul de ordine interioară”.

Interesant este totuși modul în care agentul constator, rol jucat aici profesor, descrie întâmplările care au dus la aplicarea „amenzii” – „obrăznicie”; „chiul repetat”. Dacă „obrăznicia” este ceva de natură subiectivă, pentru absentarea de la orele de curs există instrumentul absenței, care are tocmai rolul de a consemna lipsa elevului de la orele de curs. De asemenea, conform Statutului Elevului acumularea unui număr de 10 absențe nemotivate într-un semestru atrage după sine scăderea unui punct la purtare.

Se pare că unității de învățământ nu îi pasă că încalcă legea

Faptul că prin regulamentul intern școala a decis aplicarea de sancțiuni pecuniare încalcă art. 16, alin. (4) din Statutul Elevului, precum și art. 2, alin. (1) și (2) din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, Guvernul sau administrația publică locală fiind singurele în măsură să stabilească amenzi contravenționale. De asemenea, comunicările disponibile mai jos prevăd faptul că neplata în termen de maximum 3 zile va conduce la exmatricularea elevului. Or, exmatricularea este o sancțiune care poate fi aplicată doar începând cu clasa a XI-a și trebuie în mod obligatoriu să fie însoțită de un preaviz de exmatriculare, conform dispozițiilor Statutului Elevului.

Asistăm la un caz clasic de „stat în stat”, care poate fi stopat doar prin intervenția celor din comunitatea școlară, la firul ierbii. Societatea Academică din România va cere Colegiului Tehnic „Gheoghe Cartianu” regulamentul intern, potrivit legii privind accesul la informații de interes public, solicitând modificarea acestuia în conformitate cu prevederile legale. Asta poți face și tu, dacă ești de părere că școala în care înveți încalcă legea sau că prevederile regulamentului contravin altor acte normative superioare. Dacă ai fost victima unor astfel de abuzuri sau ai cunoștință de cazuri asemănătoare, așteptăm povestea ta pe contact@scolicurate.ro.

Foto – Petru Apostoaia

Foto – Petru Apostoaia


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Stat în stat la un liceu din Piatra Neamț. Conducerea unității aplică amenzi elevilor.

  1. Adrian

    D. director sau d.na director să ne spună ce înseamnă prescurtarea (sau termenul) porf. Plus că e interesant în ce cont ar intra banii, conține suma și taxe? În sec. XXI nu au aplicație dedicată !

    Sigur că școala e prejudiciată de absențe repetate, c-a angajat profesori corespunzător unui nr estimat de elevi. La urma urmei, chiar cu exmatriculări, cine răspunde pentru eventuala pierdere a unui loc de muncă al unui profesor? Pe de altă parte, dacă elevul lipsește repetat la sport ca să-și culeagă livada, asta e! Sau la muzică pentru a audia concerte. Sancțiunea unică va fi reflectată de nota din catalog/la bacalaureat.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *