Cristian Ghingheș

În urma analizei noastre, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu nerespectarea drepturilor studenților în universități

Am fost de multe ori critici cu Avocatul Poporului și în repetate rânduri l-am sesizat cu diverse aspecte. Totuși, de această dată n-a mai fost nevoie să ne adresăm acestei instituții deoarece s-a sesizat din oficiu în urma analizei noastre în care am arătat pe înțelesul tuturor care sunt drepturile studenților nerespectate în universitățile din România, în special în cele de top (București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara), pornind de la raportul dat publicității de ANOSR, organizație membră a coaliției noastre.

Comunicatul:

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu posibila nerespectare a drepturilor studenților de către universitățile din România.

Site-ul www.adevarul.ro a prezentat, în 20 mai 2018, un reportaj intitulat „În timp ce afirmă ca sunt ,,persecutate politic”, universitățile de top din Romania nu respectă multe dintre drepturile studenților”, în care erau prezentate concluziile raportului O.N.G.- ului A.N.O.S.R. (Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România) , conform cărora există numeroase cazuri în care universitățile nu respectă Codul drepturilor și obligațiilor studentului, document adoptat prin ordinul nr. 3666 din 2012 al Ministrului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului. Universitățile sunt acuzate, printre altele că:

 • nu oferă locuri la buget garantate pentru candidaţii proveniţi din medii dezavantajate socioeconomic sau marginalizate din punct de vedere social, inclusiv absolvenţilor liceelor din mediul rural sau din oraşe cu mai puţin de 10.000 de locuitori;

 • nu dispun de grupuri sanitare special adaptate nevoilor persoanelor cu handicap locomotor în proximitatea spaţiilor de studii;

 • nu au rampe de acces şi lifturi pentru persoane cu dizabilităţi locomotorii pentru toate spaţiile de studiu;

 • nu oferă metode alternative de predare şi examinare şi resurse educaţionale adaptate pentru studenţii cu deficienţe de vedere;

 • nu este respectată gratuitatea eliberării actelor de studiu şi a celor ce atestă statutul de student;

 • contractele de studii suferă modificări în timpul anului universitar;

 • serviciile medicale pentru studenţi sunt greu accesibile.

De fapt, articolul la care face referire comunicatul Avocatului Poporului este nici mai mult nici mai puțin decât aceeași analiză pe care am urcat-o apoi și pe platforma Adevărul, acesta fiind de fapt motivul pentru care ținem ca textele noastre să ajungă în cât mai multe locuri vizibile: pentru ca instituțiile abilitate să simtă presiunea publică și în cele din urmă să își facă treaba. Iată că în acest caz se întâmplă.

Ca ancheta Avocatului Poporului să fie cât mai fidelă și productivă, vă invităm, dacă sunteți studenți, să ne spuneți dacă și ce drepturi ale voastre nu vă sunt respectate în universitatea în care învățați. Noi le vom transmite mai departe și vom urmări rezolvarea problemelor!

foto: 23 iulie 2014 | întâlnirea Alianței pentru o Românie Curată cu Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, pe tema OUG 49/2014 privind modificarea Legii educației


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “În urma analizei noastre, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu nerespectarea drepturilor studenților în universități

 1. m mircea

  Bine ca s-a trezit si Ciorbea din somn o data! Partea proasta este ca doarme pe un salariu urias platit de noi.

  Reply
 2. WE

  Dacă studențimea trăiește ca proasta asuprită și trebuie să se autosesizeze avocatul poporului, înseamnă că am luat-o rău la vale! Iar marile noastre universități, înainte să fie citate prin reviste de impact, mai bine-ar publica niște suluri de hârtie igienică prin toalete.
  Aștept să se autosesizeze și Academia când vor apărea greșelile de ortografie pe diplome. Deja, cadre universitare care nu știau să rezolve problemele date la bac au apărut.

  Reply
 3. MIB

  Personal nu vad nicio legatura evidenta intre persecutia politica a unor universitati (reala) si incalcarea unor drepturi ale unui numar mic de studenti. Cele doua trebuiesc tratate separat. Asa cum arata situatia atunci cand universitatile au reclamat persecutia politica s-a replicat cu „incalcarea drepturilor” si imediat AP s-a autosesizat – deci tot de partea persecutiei politice se situeaza, de cand a fost cumparat si pus in functie. Poate ca unui student cu handicap locomotor sau probleme de vedere aceste chestiuni i se par mai semnificative, insa impresia mea esta ca persecutia politica impachetata frumos se vede si din avioanele cu care ne spioneaza rusii.

  Reply
 4. Alzara1918

  Câți parlamentari știu că studentii români din străinătate NU mai beneficiază de asigurarea medicală gratuită in România ( nici vorba de bilete CFR …) !
  Asta in timp ce TOATE partidele clamează cu “ sinceritate “ întoarcerea studenților romani in țara !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *