Călin Dejeu

Femeia cu rhododendron și secretarul de stat

Săptămâna trecută, imaginea cu o femeie cu un exemplar de bujor de munte (smârdar, rhododendron) în mână a făcut înconjurul mass-mediei românești. Ar trebui să mă oripilez tare. Dar am ajuns să mă oripilez mult mai tare de altceva.

Da, este un gest reprobabil, și niciun turist nu ar trebui să rupă vreun exemplar din specii protejate. La fel cum și ruperea unei specii neprotejate trebuie să aibă în spate un motiv temeinic. Cutia Pandorei cu care specii sunt protejate și care nu nici nu vreau să o deschid. Oricum, toate fac parte din natura de care avem atâta nevoie.

sursa: Dragoș Dula

Revenind la femeia cu rhododendronul, pe cine credeți că a atras nefericirea naturii și nefericirea femeii (căreia nu cred că nu i-a spus nimeni ce fel de vedetă a ajuns), așa, probabil pentru nițică imagine?

Pe un secretar de stat din Ministerul Mediului, Iulian Stana. Din noianul gigantic de ilegalități în materie de mediu din România un secretar de stat a chibzuit și a decis că pentru această faptă ”extrem de gravă” merită să-și rupă din timpul prețios. Să identifice făptașul, cum altfel!

A dat semnalul pentru un fel de vânătoare de vrăjitoare, despre care apoi nu am mai auzi nimic.

Disproporția dintre gravitatea faptei și nivelul implicării, în timp ce adevărate ecocide sunt trecute cu vederea, mi se pare de domeniul grotescului. Și să nu mă ia nimeni cu povești de genul: puterea exemplului, că nu ține. Cred că e puterea prafului în ochi.

Mă întreb de ce nu aflăm că secretarul de stat se implică pentru fapte infinit mai grave. Fapte la care, pe deasupra, făptașii nu pot fi ușor identificați decât dacă nu se vrea. Văd că secretarul de stat este din Arad, deci din Regiunea Vest. Avem acolo primul nostru parc național, Parcul Național Retezat, care ar trebui să fie spuma spumelor ariilor protejate, de neatins. Dar acolo, pe cea mai sălbatică și implicit prețioasă vale, cea a Râului Alb, a fost tăiat un drum ilegal de tractor și au fost tăiați ilegal mii de arbori.

De ce domnul Iulian Stana nu îi identifică pe infractorii din Retezat?

Dacă tot am ajuns aici, voi dezvolta puțin crima fără sens de pe Râul Alb. Da, fără sens. Probabil, femeia cu rhododendron are mai multă motivare în spate. Ea a sacrificat un singur exemplar. Dar cum să pângărești o vale de o valoare unică pentru ca să vinzi niște lemn, pentru un pumn de bani pe care îi arunci pe tâmpenii? Sper că nu-și închipuie cineva că astfel de oameni ”investesc în artă”!

Orice ar spune silvicii, o activitate nu este legală dacă respectă doar codul silvic. Trebuie să respecți legislația în întregul ei. Dacă o zonă este declarată parc național acolo nu ai voie să te atingi de natură, ce să vorbim de intrat cu buldozerul și drujba! Nu trebuie să se dezvolte mai mult în lege, Monitorul Oficial nu este DEX, iar sintagma ”parc național” este consacrată pe plan mondial, universal înțeleasă.

Este suficient să fie parc național, ca să știi că n-ai voie să te atingi acolo de natură. Oricine în lume știe aceasta. Îmi amintesc cum  a exclamat un patron de magazin de sporturi acvatice din Graz, când i-am povestit ce se-ntâmplă în Defileul Jiului: ”Ei nu știu ce este un parc național?!”

Mai jos pe Râul Alb, aval de parcul național, este zona de conservare specială a parcului natural Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, unde de asemenea sunt interzise exploatările forestiere. Scrie clar în decizia definitivă a Curții de Apel Alba Iulia nr. 1728/2016.

Până în 2013, pe Râul Alb în sus, era doar un drum de tractor care se oprea la cca 975 de metri altitudine, înainte de un grohotiș care ”păzea” tărâmul de basm de mai sus. Mai sus era un paradis pe care orice țară din lume, în afară de România, ar fi dat orice să îl aibă.

Din câte am aflat, datoram acel paradis în mare măsură unui pădurar, domnul Sălășan, care a iubit pădurea aceea de vis și nu a permis să se taie pe versantul vestic al Râului Alb.

Dar în 2013 – 2014 indivizi certați cu legea au venit cu buldozerul, au spart drum prin grohotiș (absolut ilegal, într-un geoparc!), apoi au tăiat drumul de tractor ilegal prin padurea virgină. Au intrat cu acea rană pe fața naturii în parcul național și au înaintat până în golul alpin! Apoi au început să taie arborii în jurul drumului. Au tăiat ilegal mii de arbori. Cea mai urâtă tăiere este în jurul coordonatelor: 45,4183424 N; 22,9891169 E.

Nimic nu sugerează faptul că ilegalitățile au încetat. Acel drum ar trebui închis și desființat. Chiar și drumurile de tractor legale, din păduri de producție din afara ariilor protejate, sunt drumuri temporare. Aici avem un drum de tractor care trece printr-o pădure virgină/cvasivirgină înregistrată în Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România (u.a. 61 de la Ocolul Silvic Pui). Nu ”doar” într-o zona de conservare specială.

De parcă nu era destul de clar că toate tăierile din bazinul Râului Alb sunt ilegale, a mai venit și Comisia Europeană și ne-a confirmat, prin infringementul cu numărul 20202033, deschis în 12 februarie anul acesta, că aceste tăieri sunt ilegale. Pentru că ambele parcuri de acolo se suprapun pe situri Natura 2000, iar amenajamentele silvice din situri Natura 2000 trebuie supuse evaluării adecvate, ceea ce nu s-a întâmplat.

Să sperăm că domnul secretar își va schimba ținta, de la femei cu flori, la bărbați cu drujbe și camioane burdușite cu lemne.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Femeia cu rhododendron și secretarul de stat

  1. emil

    Așa e presa românească, mafia și corupția a uzurpat Romania și viitorul ei iar presa vede femeia cu tufa de bujor și nu ciobanii ce ard hectare întregi pentru pășune.

    Reply
  2. Dumitru

    Mie tare mi-e ca toate ilegalitatile astea pot avea loc numai pentru ca populatia locala o permite. In cazul Paraului Alb este aproape incredibil, insa eu am vazut cum au fost distrusi Bucegii (vreo zece ani de-a randul am facut vacante lungi acolo). Localnicii (chiar si in turisticii Bucegi) sunt in stare de orice stupiditate daca li se pare ca vor castiga vreun leu in plus. N-au nici o treaba cu prezervarea naturii per se (si asta pot intelege). In schimb, par sa nu inteleaga ca poluarea le face rau si ca indeparteaza turistii interesanti.

    Reply
  3. mircea

    Toti au condamnat-o cu severitate pe femeia cu ,,un exemplar de bujor de munte (smârdar, rhododendron) în mână” , dar nu a presupus nimeni ca, poate, femeia a gasit tufa de rododendroni pe o fasie de pamant rupta de avalansa si rasturnata . Am vazut pe munte foarte multe bucati de pamant desprise si deplasate care aveau tufe de rosodendroni infloriti. Acele tufe deplasate si rasturnate se ofilesc oricum . Nu cred ca a smuls rododendronii din tufele sanatoase . Cred ca este mult mi usor sa ridici o tufa care este deja rupta, desprinsa de
    o surppătură de pămînt făcută de zapada sau de șuvoaie si sa o scuturi de pamant.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *