Călin Dejeu

Curtea Constituțională le dă dreptate protestatarilor sloveni

În 4 mai Rok Rozman mi-a scris că slovenii sunt pe punctul să piardă lupta pentru natură. Sincer, nu prea mi-a venit să cred, am crezut că este totuși ceva minor. Cum să se întâmple, într-o țară atât de civilizată și superbă, mizeriile care se întâmplă la noi?

Dar iată că se confirmă din nou că democrația nu-i un câștig etern. Politruci fără scrupule pot oriunde să pună mâna pe putere și să provoace distrugeri mai grave chiar decât amputarea democrației, distrugeri ireversibile, precum mutilarea ultimelor colțuri de natură.

Da, era grav, pentru că polirucii barajiști care au ajuns la putere în Slovenia, nu prin alegeri, ci prin manevre, s-au apucat să mutileze legislația de mediu, că să nu-i mai deranjeze ONG-urile (vă sună cunoscut?) și să poată inclusiv să înceapă proiectul sinistru al barajului Mokrice, pe Sava.

Când Lituania, fostă republică sovietică, a ajuns la faza de emancipare a primei eliminări de baraj, eliberând râul Bražuolė, Slovenia să-și ghilotineze Sava cu un nou baraj? Este ceva de neconceput.

Rok mi-a scris că nu prea va mai avea timp să comunice cu mine, că trebuie să facă ceva. Și au început protestele! Cu sloganul central: Nu dăm natura!

Pandemie și furtună, nu a mai contat, natura trebuie să fie apărată, este prioritatea numărul unu. Am mai amintit despre aceste proteste, când s-a rupt barajul din Michigan.

O țară mica, dar o societate civilă imensă, vie, plină de imaginație și determinare. Am vazut de toate, de la coruri la avioane de hârtie aruncate spre polițiști, de la cetățeni târâți la propriu de poliție pentru că au citit Constituția în piața publică până la arestarea artiștilor care au reprezentat Slovenia la Bienala de la Veneția.

Sursa: Balkan River Defence

Și am văzut și ”protestul pozitiv” din 27 iunie, în care participanții au mers la Sava, pe Sava, peste Sava, în Sava, în diverse locuri, să arate cât iubesc râul, câtă nevoie au de el. Promovat și cu o poezie scrisă de copii, citită de o copilă, pe prundișul râului.

Au fost acoperiți, într-un fel sau altul, toți cei 258 de kilometri a râului din Slovenia: vimeo.com/439794881

Ei bine, cu guvernul încremenit în corupție și atitudine înapoiată față de natură nu s-a putut nimic, nu ai cum să convingi oameni atât de obtuzi. Un ministru a fost arestat și altul și-a dat demisia. Și cam atât.

De majoritatea parlamentară care susține un astfel de guvern ce să mai vorbim …

Sursa: Balkan River Defence

Dar 12 săptămâni de proteste nu au fost în zadar. Curtea Constituțională a suspendat legislația care eliminase rolul esențial al ONG-urilor de mediu, de a fi implicate în procedurile de evaluare de mediu.

Dar lupta slovenilor nu se încheie aici, ci când vor scăpa de guvernul barajist, un pericol și o rușine pentru un popor atât de educat și iubitor de natură precum poporul sloven.

Noi românii, dacă ar fi să ne gândim doar la barca noastră, putem doar să sperăm că nu va fi nevoie de un infringement împotriva Sloveniei. Comisia Europeană, prin DG Environment, este oricum depășită instituțional, și nu a reușit nici măcar infringementul nostru pe microhidrocentrale să-l ducă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, deși în peste 5 ani Ministerul Mediului, ”titular al infringementului”, nu a făcut absolut nimic pentru a demola aceste plăgi ale naturii, construite ilegal pe râurile carpatine.

Eu pot doar să sper că, cândva, vom avea și noi o societate civilă cum au slovenii.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *