Călin Dejeu

Consiliul Județean Hunedoara, complicele mafiei balastierelor

La doar trei zile după difuzarea reportajului despre mafia balastierelor, la ”România te iubesc”, am vazut că a fost emisă autorizație de construire pentru stație de sortare chiar pe malul Streiului, în principala luncă încă naturală din geoparc.

Un nou abuz intolerabil, care nu poate decât să ne amintească clișeul: ”Nu ne mai facem bine!” Să autorizezi o stație de sortare într-un geoparc este ca și cum ai autoriza un gater într-o pădure virgină.

Dacă ați uitat despre acest proiect de distrugere a naturii, aveți aici amănunte:

Trecuse peste un an de la decizia de încadrare ilegală, fără evaluare de mediu, emisă de APM Hunedoara, și îndrăznisem să sper că totuși autoritățile din Hunedoara au o limită.

Că, măcar când un abuz este de notorietate publică, atunci când mii de cetățeni cer respectarea legii, încep să facă un pas înapoi.

Dar nu, abuzurile din acest județ, împotriva patrimoniului natural atât de valoros de aici, nu au nicio limită. Nici când CJ Hunedoara a pierdut procesul privind Defileul Jiului, când autorizația de construire ilegală a fost anulată de instanță, fapt de notorietate mondială, nu s-a aprins niciun beculeț la CJ Hunedoara.

Avem doar două geoparcuri în România. Dacă nici în acestea nu sunt protejate cursurile naturale de râuri, nu este protejată geomorfologia fluvială, atunci unde? Ați văzut probabil reportajul despre mafia balastierelor, sau deschideți ochii în jur și vedeți cum râurile și luncile sunt mutilate, în lungul și-n latul țării, de excavatoare și buldozere. Dacă nici cursurile de apă din geoparcuri nu sunt cruțate, nu va mai exista niciun loc în care să se mai poată măcar studia geomorfologia fluvială. Un curs de apă nu poți să-l duci la muzeu, pentru generațiile următoare. Chiar și impostorii de la Universitatea București recunosc importanța științifică a cursurilor de apă încă naturale din geoparc, deși nu mișcă niciun deget pentru protejarea lor.

Tot puținele ONG-uri de mediu care mai sunt active în România vor trebui să anuleze în instanță și această autorizație ilegală.

Râul Mare a fost distrus complet înainte de declararea geoparcului, Streiul este de neconceput să fi distrus acum, la 17 ani de la instituirea regimului de parc natural.

În OUG 57/2007 scrie, la parcurile naturale: ”De asemenea, se oferă publicului posibilități de recreere și turism și se încurajează activitățile științifice și educaționale.” Ce activitate științifică să mai faci, când parcul natural este transformat în parc industrial? Ce recreere, când se trântește o stație de sortare în mijlocul principalei lunci naturale a geoparcului? Pe cine atrage natura mutilată?

Suntem exact în situația opusă respectării Directivei Cadru Privind Apa, care prevede că toate apele sunt protejate, că ”variații în adâncimea și deschiderea râului”, ”structura și substratul patului râului” și ”structura zonei riverane” sunt elemente de calitate a căror deterioare este interzisă chiar și cu o singură clasă de calitate. Trebuie să protejăm tot, dar nu protejăm nimic.

Stația de sortare vine la pachet cu excavatoarele în albia minoră, nu se face ”de decor”.

Toate apele ar trebui să fie protejate, nu doar cele incluse în registrul zonelor protejate, în care Apele Române ar fi trebuit oricum să includă acest sector din cursul Streiului și, implicit, să nu emită avizul de gospodărire a apelor pe care l-au emis în 25.06.2020.

Da, CJ Hunedoara este o principala instituție vinovată, pentru că o autoritate locală trebuie să apere interesele localnicilor, al căror mediu înconjurător este mutilat, pentru că a emis ”aprobarea de dezvoltare”, documentul esențial necesar distrugătorilor de mediu. Dar tot pe acolo se situează și noua instituție de impostori, ANANP, care a emis aviz favorabil pentru mutilarea luncii Streiului. Deși noi îi plătim ca să apere integritatea geoparcului. Și mai grav este că ANANP ne-a mințit apoi că va face o anchetă, o verificare pe teren, dar apoi s-a așternut tăcerea. Aveți adresa mai jos.

AdresaANANP

Despre Apele Române n-are rost să mai vorbim. Conform rezoluției Parlamentului European din 17 decembrie 2020, este o instituție în conflict de interese, care trebuie destructurată. Dar parlamentul nostru are orice alte preocupări în afară de a emite legi stringent necesare.

De mușamalizarea acestei crime de mediu s-au ocupat și Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Hunedoara și Garda Forestieră (a fost defrișată o suprafață de perdea forestieră de protecție). Despre ele, și despre politrucul latifundiar din spatele afacerii murdare, Marin Coltescu, în alt articol


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Consiliul Județean Hunedoara, complicele mafiei balastierelor

 1. Jean

  Americanii au eșuat în Afganistan pentru că au vrut să construiască un stat național și democratic (și controlat de ei, dar asta este o altă poveste) pe o infrastructură socială feudal-tribală. Cam așa-i și aici: unor urangutani comunistoizi li se cere comportament de oameni educați și civilizați. Cam americănesc demers, nu credeți?

  Reply
 2. Adrian

  S-a ținut pân-la urmă dezbatere pe 12 la Băcia pentru noul iaz propus pe malul Streiului?

  În anunțul apmhd se „indică” locul unde-ar trebui căutat și găsit raportul „preliminar” deciziei, de pildă situl titularului investiției, indicându-se doar numele (firmei). Eu n-am găsit vreun sit al respectivei firme. Doar (info neoficială, sit neoficial) c-are unic cod caen pentru construcții de drumuri, nicidecum iazuri.

  Foarte bine punctați despre cartea funciară. Dați-mi voie să cred pân-la proba contrară că terenurile acum x ani erau toate ale Cândeștilor. Nu ale comunei y sau ale cine știe cui.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *