Lucian Davidescu

O dovadă că problema e în spitale, nu pe stradă

Județele Suceava și Constanța, azi câte 26-27 de cazuri și constant pe acolo de câteva săptămâni. Raportat la populație, ambele județe sunt sub media națională – ar trebui să aibă câte 35-40 de cazuri pe zi doar ca să ajungă acolo.

Dar prin ce se disting totuși aceste județe…

Jud. Suceava a fost la început cel mai înfiorător focar, „Lombardia României”, cu un sfert din numărul total de cazuri. Nu s-a spus câți au luat boala din spital însă doar numărul cadrelor medicale infectate a ajuns la aproape 500. Orașul a fost o vreme în carantină dar în interior se putea circula la fel ca peste tot, la momentul respectiv masca nu era încă obligatorie, te-ai fi așteptat la un măcel.

Ce s-a întâmplat? Au venit medicii militari și au preluat comanda, au rezolvat problema în spital (cu costuri, că de orice altă urgență nu-i mai interesa, dar au rezolvat-o) după care… focarul s-a stins ca prim minune.

Jud. Constanța e locul unde permanent pe timp de vară sunt prezenți vreo 100.000 de turiști, în total cel puțin un milion care s-au perindat până acum (din toată țara inclusiv din județele care au cazuri puține sau aproape deloc, deci nu-i ca și cum s-au îmbolnăvit la mare și s-au internat apoi acasă), plus câteva zeci de mii de localnici și sezonieri care îi deservesc, plus localnicii care petrec adesea în exact aceleași localuri ca și turiștii. Și totuși, cu toată destrăbălarea asta, în Constanța nu-i nici acum vreun focar.

Nu că ar fi exclus să apară, dar destul de probabil că ar fi tot în vreun spital.


Lectură obligatorie pentru șefii de spitale din Argeș, Prahova, Mehedinți, Bacău, Brăila – care au împreună peste o treime din cazurile de azi: Ce a făcut spitalul din Constanța.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “O dovadă că problema e în spitale, nu pe stradă

 1. emil

  Medicii sunt cam in plus câtă vreme judecatorii constitutionali si instantele stabilesc masurile legale in preventie si tratament după bunul plac.

  Reply
  • Harald

   Internarea forțată înseamnă lipsire de libertate, e normal să fie decisă de o instanță. Cineva decide întotdeauna această internare, dar asta nu nici e treaba medicului, nici treaba vreunui polițist oarecare. Chiar e treaba unei instanțe.

   În ce țară se mai practică internarea forțată pentru asimptomatici ?

   Reply
 2. Migratoru&Aviara, peTrecerea de pietoni

  La CONSTANTA e locul ideal unde megi sa faci Petreceri covid, cu sute de mii de invitati, dupa care te petreci pana acasa la tine, ori la Spitalul din Craiova par example (petrecea continua si ruleta se invarte – inclusiv pentru cei din Ct, daca nu se protejeaza!
  Mai vorbim noi,… peste vreo Luna…

  Reply
  • Catalin

   Mai vorbim despre ce? Despre rezultate fals pozitive la teste? Sau poate despre raportari umflate? Sau despre paturi ati ocupate de pacienti non-covid dar trecute la bilantul gcs. Atat timp cat nu se prezinta date complete nivelul de incredere va continua sa scada.

   Reply
 3. Cristi C

  As avea doua observatii. Nu sunt atat de convins ca locuitorii judetului Constanta se amesteca atat de mult sau frecventeaza locurile unde se infecteaza turistii. Am rude chiar in orasul Constanta. Ei mai merg la mare in mai-iunie. Niciodata in lunile iulie, august, pline de turisti. Impresia facuta in general in Constanta este ca localnicii evita inghesuiala in zonele frecventate de turisti.

  A doua observatie ar fi despre judetul Arges. Acolo a fost un focar la chirurgie in luna aprilie dar a fost stins si nu poate fi dat ca explicatie pentru cresterea infectiilor din prezent.
  „În majoritatea județelor noi constatăm că sunt focare în diverse stabilimente, că vorbim de cămine de bătrâni, că vorbim de neuropsihici, că vorbim de o fabrică sau de o unitate de producție. După care avem și zone, cum e de exemplu județul Argeș, unde nu s-a reușit nicio legătură cu vreun centru rezidențial neapărat, cu vreo unitate de producție. Par să fie cazuri disparate pe teritoriul județului, ne arată o transmitere în localitate și nu localizată într-un stabiliment anume. Atunci când ai un număr mai mare de cazuri, dar într-un stabiliment, vă imaginați că este mult mai ușor de controlat acel focar delimitat. În momentul în care totul este dispersat, este mai dificil să controlezi și să limitezi răspândirea bolii, asta e marea diferență”, spune Adriana Pistol, directoarea Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP.

  Reply
  • Lucian Davidescu Post author

   1. Eu sunt din Constanța, mergeam peste tot și în iulie, august etc., la fel fac și destui dintre cunoscuții mei rămași acolo. Iar cei care lucrează efectiv în turism nici măcar n-au de ales.
   2. Deci Argeș este să înțeleg excepția de la regula că focarele sunt în spitale etc.? Sigur, posibil… sau poate nu s-a descoperit sursa încă?

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *