Lucian Davidescu

Cazul Băsescu – Bercea Mondial: cronologia unei muşamalizări

Din informaţiile care există până acum lipseşte vreo dovadă dacă Traian Băsescu a fost complice sau nu la presupusa infracţiune a fratelui său Mircea. Este limpede însă o altă poveste, chiar mai gravă: muşamalizarea ulterioară a dosarului, de la cele mai înalte niveluri ale justiţiei, serviciilor de informaţii şi presei. În timp ce Anghel Sandu/Bercea Mondial încasa sentinţă după sentinţă, existenţa dosarului Băsescu a fost negată până în ultima clipă. Apoi au apărut brusc trei sesizări identice din trei surse diferite. Iată faptele în ordine cronologică, cu comentarii puţine:

24 august 2009

Apare informaţia că Mircea Băsescu este asociat într-o firmă care a livrat către organizaţiile teroriste din Angola armament destinat distrugerii. Asociatul este Bakri Imaud Abdul Reda, cunoscut ca finaţator al Hezbollah. De ce este importantă această informaţie? Pentru că din momentul respectiv devine posibil ca Mircea Băsescu să fie interceptat de SRI, într-unul dintre miile de mandate de interceptare pe siguranţă naţională (urmând să se demonstreze că e sau nu vinovat). Sau măcar să ia în calcul această variantă.

27 august 2009

Replica Administraţiei Prezidenţiale: “Precizări ale Administraţiei Prezidenţiale pe tema speculaţiilor privind transporturi ilegale de armament şi legături cu organizaţii teroriste. Preşedintele României, Traian Băsescu constată că, în ultimele zile, unii politicieni şi persoane asociate acestora desfăşoară o campanie de discreditare sistematică a unor instituţii ale statului. Preşedintele Traian Băsescu îi asigură pe români că instituţiile statului au capacitatea de a gestiona problemele care ţin de siguranţa naţională. Preşedintele României a fost informat de instituţiile statului cu privire la speculaţiile fără legătură cu realitatea lansate în aceste zile. Preşedintele României va explica la momentul oportun ce se află în spatele manipulării politico-mediatice care vizează discreditarea statului.” Momentul oportun nu pare să fi venit nici până azi.

8 septembrie 2009

La festivalul romilor de la Costeşti, Bercea Mondial se pozează ţinându-l de după gât pe Traian Băsescu şi atârnându-i de gât Mariei Băsescu un ban de aur. Bercea era deja monitorizat de SRI din 2001, după cum a dezvăluit recent George Maior.

20 ianuarie 2010

Scandalul traficului de armament devine internaţional, după ce Ministerul Apărării din Taiwan, de unde provenise muniţia, anunţă că va ancheta acuzaţiile.

30 ianuarie 2010

Mircea Băsescu şi soţia devin naşii de botez ai nepoatei lui Bercea Mondial

18 februarie 2011

Bercea Mondial îşi înjunghiază nepotul. Este dat în urmărire iar comunicaţiile îi sunt interceptate la dispoziţia procurorului de caz. Victima îşi retrage plângerea iar fiii lui Bercea încearcă să ia fapta asupra lor, dar procurorii merg mai departe cu acuzaţia: tentativă de omor.

20 februarie 2011

Bercea Mondial este prins şi reţinut. Procurorul de caz, Eugen Iacobescu, declară: „Bercea mai este cercetat şi în alte dosare penale. E pentru prima dată când este arestat. Ferească Dumnezeu să vorbească! Prin arestarea lui s-a tăiat subvenţia la mai multe persoane sus-puse”

25 februarie 2011

Prim-procurorul Tribunalului Olt, Otilia Chiriţă, îi atrage atenţia lui Iacobescu să nu mai dea declaraţii presei.

14 martie 2011

Procurorul-şef de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Elisabeta Ponea, preia de la Eugen Iacobescu o parte din dosarele legate de Bercea Mondial (prin rezoluţia 2400/II/6/2011).

24 martie 2011

Descinderi la casele lui Bercea. adevarul.ro publică “pe surse” informaţia că Mircea Băsescu ar fi suspectat că a luat mită 300.000 de euro în dosarul Bercea Mondial şi că aştepta încă 400.000. Eugen Iacobescu neagă public ce a declarat în privat, atitudine previzibilă în condiţiile în care a furnizat o informaţie sub protecţia anonimatului. Adevărul retractează informaţia şi îşi dezvăluie sursa.

Lui Iacobescu îi sunt luate şi restul dosarelor şi mutate de la Tribunal la Curtea de Apel, prin alte trei rezoluţii (2824/II/6/2011, 2826/II/6/2011, 2828/II/6/2011). Comunicatul vine de la Parchetul de pe lângă Înalta curte de Casaţie şi Justiţie, condus de Laura Codruţa Kovesi:

“La Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt şi parchetele subordonate nu se află înregistrat şi nu există în lucru la procuror vreun dosar în care să se efectueze cercetări faţă de BĂSESCU MIRCEA, pentru infracţiunea de trafic de influenţă sau alte infracţiuni (…) Ca urmare a suspiciunilor emise în spaţiul public privind soluţionarea obiectivă a cauzelor, dosarele Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt având ca obiect comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani au fost preluate pentru finalizarea cercetărilor de către Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova în cursul săptămânii anterioare. De asemenea, azi 24 martie 2011, în temeiul dispoziţiilor art. 209 alin. 4 Cod procedură penală, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a dispus preluarea cauzei în care este cercetat în stare de arest inculpatul Anghel Sandu (zis Bercea Mondial) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de omor.”

Iacobescu spune că nu va ceda dosarul tentativei de omor şi că va face contestaţie la Curtea de Apel. „Acum o săptămână sau două, pe una din interceptări spunea inculpatul «staţi liniştit că vi se va lua dosarul» şi uite că mi s-a luat”. Ulterior se răzgândeşte şi spune că va respecta decizia.

Mircea Băsescu neagă tot: “Nu am avut niciun fel de intervenţie, nici nu mi-a trecut prin cap aşa ceva, după cum vedeţi Bercea continuă să fie cercetat, arestat. E o aiureală. Niciodată nu am primit un ban de la Bercea Mondial, nu am împrumutat bani de la Bercea, nu am făcut niciun fel de afacere cu dânsul şi nici prietenii mei nu au făcut asta”

Eugen Iacobescu este tratat drept nebun în jumătate de oră de emisiune la B1 TV, de către jurnaliştii Robert Turcescu (“trebuie să lămurim dacă ăsta e nebun sau nu”), Ion Cristoiu (“uita-ţi-vă domnule la omul ăsta, deci ăsta-i procuror?”) şi Grigore Cartianu (“e instabil”). Intervine în emisiune, Elisabeta Ponea, şefa parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care spune că i-a retras dosarul pentru că nu s-a mişcat destul de repede, nu a fost obiectiv şi şi-a îndeplinit cu rea-credinţă sarcinile de serviciu. Ponea neagă aproape categoric că Mircea Băsescu ar fi implicat în dosar. Turcescu: “N-a avut nici o legătură (luarea dosarelor) cu povestea asta cu Mircea Băsescu?” Ponea:

“Nu, nici o legătură, nu, n-are nici o legătură cu… eu nu ştiu ce declaraţii a făcut domnul procuror Iacobescu, probabil îşi va asuma răspunderea pentru declaraţiile pe care dumnealui le-a făcut, însă eu vă spun că din actele de urmărire penală care s-au efectuat până în prezent în cauza în care se efectuează cercetări faţă de Anghel Sandu pentru infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani nu au rezultat indicii sau date privind implicarea unor alte persoane în asemenea cauze. Mai mult, noi nu avem cauze în lucru, care să aibă ca obiect infracţiunile de corupţie, dare sau luare de mită, aşa încât nici nu puteam să facem… nu ştiu în ce context domnul procuror Iacobescu… şi, repet, îşi asumă răspunderea pentru declaraţiile pe care le-a făcut. Eu vă spun că din actele de urmărire penală care s-au efectuat până în prezent nu avem nici măcar indicii cu privire la implicarea altor persoane în săvârşirea acestor fapte, decât astăzi ce am preluat, o parte din membrii familiei, pentru că activitatea lor infracţională este în strânsă legătură cu activitatea lui Anghel Sandu şi un grup de alte persoane care nu sunt din familia lui Anghel Sandu şi care sunt cercetate într-o altă cauză, respectiv în cauza în care domnul procuror Iacobescu astăzi a făcut percheziţii la mai multe imobile şi care, este firesc, a fost conexată la cauza în care noi efectuăm cercetări pentru evaziune fiscală şi spălare de bani”

 

Cronologia pe riscograma.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Cazul Băsescu – Bercea Mondial: cronologia unei muşamalizări

 1. Andrei

  Iacobescu, vorbind, a comis o infractiune pentru care e prevazuta puscaria pentru procurori in vest si care e tot infractiune in Romania. Ponea e sotia lui Ponea, implicat in traficul de influenta a lui Duicu, din biroul infractorului Ponta ( plagiatul e o infractiune, Universitatea a confirmat plagiatul, pentru care trebuie sa fii de rea credinta ca sa nu il vezi, comisia a fost dizolvata de un incompatibil politic). Ponea este cea care l-a scapat pe Bercea. Dosarul a fost inaintea tentativei de omor, deci sigur nu e vorba despre acest trafic de influenta( care trafic cu infractorul condamnat?), fiind probabil vorba de o camata pentru banii imprumutati, pentru care Bercea a fost facut scapat de Ponea. Mici completari, fapyte reale pe care „le-ati trecut cu vederea”, pentru a ajunge la o concluzie care sa fie de folos celor care vor o justitie a la Stanoiu.

  Reply
 2. cbabeanu

  Nu e nimic de mirarea in faptul ca fratii Basescu sant cumetrii lui Borcea. Ne-educati, spirite gregare, cei doi Basesti au ales exact anturajul in care ei se simt bine; imaginile cu Traian Basescu dansand cu Borcea, iar acesta din urma prinzindu-i la gat Mariei Basescu o salba de galbeni , au facut inconjurul tarii. Daca imaginile cu „negocierile” dintre Mircea B. si clanul Bercea nu ar fi ajuns in presa, cu siguranta lucrurile ar fi fost musamalizate.
  Nu se pune problema ca actualul Presedinte sa demisioneze: pentru asta e nevoie de onoare, iar Basescu nu poseda asa ceva.

  Reply
  • Bozgoru'

   Domnu’ cbabeanu…. nu trebuie sa fii orb sa vezi ca „salba de galbeni” e de fapt o SINGURA moneda, si aia ciocanita ca vai de ea si subtiata sa para mai mare, care nu valoreaza mai mult de 2-3 sute de euro… Din cite au fost publicate, Traian Basescu nu este cumatru cu Bercea, ci numai fratele lui, insa daca gindirea pesedista v-a pus ochelari de cal, merge si asa… Urmand logica dumneavoastra, Ponta de ce nu demisioneaza, ca doar e infractor/plagiator (dovedit) ? De ce nu demisioneaza dupa ce au iesit la suprafata detaliile traficului de influenta Duicu/Ponea ? De ce nu demisioneaza de rusine si din onoare datorita faptului ca a propus si sustinut ministri puscariabili si plagiatori ? De ce nu demisioneaza datorita faptului ca partidul caruia ii este presedinte protejeaza coruptii din Parlament prin neincuviintarea arestarii ? Sau parlamentarul este o fiinta gingasa care se ofileste la pirnaie ? Si oricum, da boala peste ei una-doua ? De ce domnu’ cbabeanu, de ce ?

   Reply
 3. Stanoiu

  @Andrei
  „14 aprilie 2011 Bercea Mondial este trimis în judecată. Din nou în Adevărul, “exclusiv, pe surse”, apar fragmente de stenograme din dosar: Bercea ar fi zis pe 19 februarie: “Te sunam eu mai devreme, dar am discutat cu un român mare la telefon”. Totuşi, noul procuror nu rămâne fără caz pentru scurgerea stenogramelor.”

  Reply
 4. gigel

  Iacobescu a comis o infracțiune? Nu a fost sancționat corespunzător și a fost ținta unui atac mediatic. Foarte suspecte sunt aici tot Organele. Ponea e soția lui Ponea? Și mai suspect. E posibil ca doamna Ponea să fie șantajată sau amenințată tocmai pentru a fi redusă la tăcere, așa cum s-a întâmplat cu familia Bercea. Plagiatul e o infracțiune? Nu e. Cu siguranță. Aici comentariul e foarte suspect pentru cineva care pretinde că citește legi. Pe scurt, mulți compară Mârlănia cu Mafia. Degeaba, nu sunt chiar așa mulți proști în țara asta.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *