Așa acționează niște minți bolnave și puse pe furat, atunci când decidenții politici transmit semnale că nu vor să oprească hoția. Într-o pădure din Suceava, Garda Forestieră a găsit nade feromonale, al căror scop este atragerea de insecte care să atace copacii. Dacă nu ar fi fost descoperite, momelile cu feromoni și-ar fi făcut ”datoria”, iar proprietarul pădurii ar fi solicitat (și ar fi primit) dreptul să exploateze copacii infestați. Proprietarul ceruse deja depășirea cotei (posibilității) anuale de exploatare a lemnului și erau puse în valoare câteva sute de metri cubi de produse accidentale.
În Parlamentul României, noul Cod Silvic care, în forma adoptată de Senat, prevede sancțiuni mai dure pentru tăierile ilegale, este blocat la Camera Deputaților de peste patru luni, în condițiile în care reforma sistemului silvic (care ar trebui inclusă în noul Cod) este jalon în PNRR care avea termen la sfârșitul primăverii trecute. În acest timp, secretarul de stat din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ionuț Sorin Banciu, ori membri ai Comisiei Juridice din Camera Deputaților (comisie de raport pe noul Cod Silvic) se ocupă cu atacarea jurnaliștilor și activiștilor care dezvăluie amploarea tăierilor ilegale.
”În cadrul unei acțiuni desfășurate într-o pădure proprietate privată, aflată pe raza comunei Moldovița, au fost găsite patru posibile nade feromonale amplasate pe arbori într-o proprietate de aproximativ 10 ha”, se arată în comunicatul Gărzii Forestiere Suceava, pe care îl redăm în continuare.
”Nadele feromonale sunt produse chimice de sinteză care au rolul de a atrage insectele dăunătoare pentru arbori în curse, unde pot fi numărate și eliminate. Amplasarea lor se face în baza unui plan exact, în suprafețe infestate, cu înscrierea într-un inventar și în baza unor măsuri de management ulterior. Prin numărarea insectelor capturate se determină natura și intensitatea lucrărilor de combatere necesare. În general, se amplasează o nadă la 50-100 ha
Prin amplasarea nadelor pe arbori sănătoși se atrag insectele în pădurea respectivă și se produce uscarea ei într-un timp scurt, generând false „produse accidentale”.
Conform legii, se poate recolta dintr-o pădure doar atât lemn cât crește, astfel încât volumul și calitatea pădurilor să rămână constante. Pentru proprietățile private, această regulă limitează profiturile obținute deoarece se pot tăia anual doar volume mici.
În momentul în care apar atacuri de insecte și uscări în masă ale pădurii, se poate solicita tăierea legală de volume mari de masă lemnoasă.
Menționăm că anterior faptelor descoperite, în pădurea respectivă se ceruse depășirea cotei anuale de recoltare a masei lemnoase și erau puse în valoare câteva sute de mc de produse accidentale.
Începând cu anul 2016, distrugerea intenționată a pădurilor este considerată atentat la securitatea națională a țării.
În cauză, s-a depus o sesizare penală pentru distrugerea intenționată a pădurii, urmând ca organele de cercetare penală să identifice făptuitorii și vinovăția acestora.”
Citește pe România Curată:
Tăieri ilegale în serie, descoperite pe raza Ocolului Silvic Strâmbu Băiuț, în prima pădure cu certificare FSC din România. Care e reacția secretarului de stat, cu rang de ministru, din Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Sorin Ionuț Banciu:
Cine face parte din Comisia Juridică a Camerei Deputaților, unde proiectul noului Cod Silvic, cu sancțiuni mai dure pentru tărierile ilegale, e blocat de peste patru luni: