Ionuț Dorobanțu

Camelia Bogdan, după a doua excludere din magistratură: „Voi avea de ales între o carieră didactică sau de specialist”

Camelia Bogdan, celebra judecătoare care l-a condamnat pe mogulul Antenelor, Dan Voiculescu, la 10 ani de detenţie, a comentat pentru România Curată decizia CSM de excludere a ei din magiustratură. Judecătoarea a fost desemnată de două ori de către cititorii României Curate drept câştigătoare a premiului pentru curaj în exercitarea Justiţiei.

Secţia pentru judecători a CSM a decis excluderea Cameliei Bogdan pentru a doua oară din magistratură. De această dată, decizia a fost luată în unanimitate pentru că judecătoarea ar fi încălcat principiul repartizării aleatorii a dosarelor. În 2016, pe când era la Secţia penală a Curţii de Apel Bucureşti, Cameliei Bogdan i s-ar fi repartizat mai multe dosare ale colegei ei, Georgiana Tudor, după ce aceasta a intrat în concediu. După ce judecătorul titular a revenit din concediu, Camelia Bogdan ar fi păstrat un dosar, în care a dispus, în mai 2016, condamnări si confiscarea unor sume de bani, printre cei vizaţi fiind şi notarul Jan Andrei, soţul Laurei Andrei, fosta şefă a Tribunalului Bucureşti. Este vorba de dosarul Ultra Pro Computers..

Sentinţa judecătoarei Bogdan a fost însă casată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie tocmai pentru că a judecat dosarul până la capăt, în locul magistratului titular, Georgiana Tudor.

Ce spune Camelia Bogdan

„Dacă ilegalităţile comise împotriva mea nu vor fi cenzurate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, voi avea de ales între o carieră didactică sau de specialist în materia combaterii spălării banilor/recuperării produsului infracţiunii, în Europa fiind de interes pentru mine şi instituţia Procurorului European, în măsura în care se va pune accentul pe formarea de investigatori financiari de către Colegiul de investigaţii financiare înfiinţat în cadrul Universităţii din Strasbourg.

Voi lupta bineînţeles pentru îndreptarea ilegalităţilor săvârşite pe bandă rulantă de către Secţia pentru judecători, care mi-a cenzurat declaraţia şi mi-a respins toate probele în apărare, de unde puteam demonstra că nu am săvârşit niciodată abaterea disciplinară constând în nerespectarea în mod grav şi repetat a dispoziţiilor principiului repartizării aleatorii.

Dimpotrivă, aşa cum am arătat şi în doctrină, am intrat în locul unui coleg care era plecat în concediu de studiu în Statele Unite şi care citase 7 martori. 5 s-au prezentat spre a fi audiaţi. Începînd cercetarea judecatorească, conform principiilor dezvoltate de CEDO în cauzele Cutean şi Beraru, este necesar ca judecatorul unic să perceapă nemijlocit întregul probatoriu dedus judecăţii. Astfel, de vreme ce 3 martori au fost audiaţi la termenul la care am intrat în compunerea completului, ECRIS-ul (sistemul informatic de repartizare aleatorie a dosarelor – n.r.) mi-a generat completul C7 continuitate, rămânând pe completul colegei Georgiana Tudor şi după ce aceasta s-a întors din concediu.

Discutasem despre obligaţia de a rămâne pe complet cu preşedinta de secţie, Luminita Ninu Cristiu, care a avut o uşoară amnezie, dar tot şi-a amintit, cu colega mea Georgiana Tudor, cu colegul meu Mihai Mihalcea, cu doamna preşedinte Lia Savonea (acum membru CSM şi unul dintre magistraţii care au decis excluderea Cameliei Bogdan de două ori din magistratură – n.r.), pe tot parcursul solutionarii dosarului. S-a refuzat audierea acestora, precum şi a grefierilor care aveau atribuţii pe linia repartizării aleatorii şi care ar fi avut obligaţia să vegheze la respectarea principiului”, a explicat judecătoarea Bogdan pentru România Curată.

Camelia Bogdan a mai fost exclusă o dată din magistratură

Prima dată, judecătoarea a fost exclusă din magistratură pe 8 februarie 2017, în urma tot a unei decizii a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Motivul excluderii l-a constituit atunci faptul că judecătoarea Camelia Bogdan, unul dintre cei doi magistraţi care l-au condamnat la 10 ani de închisoare pe Dan Voiculescu, s-ar fi aflat în incompatibilitate/conflict de interese, deoarece ar fi predat în 2014 în cadrul unui seminar de prevenire a fraudei şi corupţiei funcţionarilor APIA, instituţie subordonată Ministerului Agriculturii, care a fost parte civilă în dosarul ICA. Ulterior, magistratul a contestat decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar Completul de 5 judecători al Curţii Supreme a admis recursul pe 13 decembrie 2017, stabilind ca judecătoarea să fie sancţionată disciplinar prin mutarea, pe o perioadă de 6 luni, de la Curtea de Apel Bucureşti la Curtea de Apel Târgu Mureş, începând cu data de 15 ianuarie 2018.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Camelia Bogdan, după a doua excludere din magistratură: „Voi avea de ales între o carieră didactică sau de specialist”

  1. Adrian

    Dacă acceptă întrebări d.na judecător: e normală/democratică secretizarea cercetării/urmăririi penale ca principiu, iar nu ca excepție cu cazuri limitativ precizate (pentru protecția minorilor, de exemplu)?

    Am mai scris aici despre așa ceva, și despre cum la TGI din.. Strasbourg se consideră normală/democratică secretizarea de unii reprezentanți ai instituției.

    Cum pot diverse entități (persoane fizice, juridice) care se consideră vătămate și care nu sunt evidențiate ca atare de cercetarea penală să-și mai apare eficient drepturile după încheierea cercetării?

    Reply
  2. Dumitru

    Ar fi amuzant sa o angajeze “Procurorul European”. Asta ar arata ce ciurucuri s-au oplosit in institutiile centrale europene. Acum 5 ani nici nu mi-ar fi trecut prin cap ca voi avea un discurs macar un pic anti-european. Dar uite ca am devenit critic.

    Reply
  3. Jan Valjean

    Mare paguba,una ca asta distruge increderea romanilor in justitie deoarece individa lucra la comanda SRI,adica era o sluga plina de rautate bolsevica mascata in mare justitiabila europeana.Pe scurt,personaj toxic care infecteaza in jur totul.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *