Alex Costache

Statul poate dacă vrea să scoată bani din clădirile sechestrate în dosare penale. Vezi cazul sediului Ultra Pro Computers

Clădirea de pe Calea Floreasca 39 (vezi foto), care face obiectul unui dosar penal, este pusă acum sub sechestru, iar firma care o administrează are conturile indisponibilizate. Clădirea are însă chiriaşi şi produce un venit lunar de aproape 17.000 de euro. Banii se strâng în contul pus sub sechestru şi ar putea ajunge la stat dacă Înalta Curte menţine sentinţa de condamnare de la Curtea de Apel Bucureşti.

Bilă albă, bilă neagră

Spre deosebire de clădirea din Floreasca 39, imobilul de pe strada Polonă nr. 9, de asemenea pus sub sechestru, are lacăt de 5 ani şi nu produce niciun ban. Dacă în tot acest timp ar fi fost închiriat de stat, acum, la condamnarea proprietarului ei, pe lângă clădirea în sine, imobilul din Polonă 9 ar fi putut aduce în visteria statului şi banii din chirie.

Speranţe de la ANABI

Nu a fost să fie, însă poate acum, odată cu înfiinţarea noii ANABI, Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, practica magistraţilor în materia confiscărilor şi recuperărilor prejudiciilor şi a produselor infracţiunilor s-ar putea schimba, iar toate bunurile mobile şi imobile puse sub sechestru în dosarele penale ar putea fi administrate de ANABI în scopul recuperării prejudiciilor.

 Românii, nemulţumiţi de nerecuperarea prejudiciilor

Este inutil să mai precizăm că nerecuperarea prejudiciilor reprezintă marea nemulţumire a românilor în legătură cu lupta anticorupţie. O spun nu numai specialiștii, o arată și toate sondajele de opinie. Nu mai vorbim de faptul că, în timp ce nu e în stare să confişte imobilele pentru care există sentinţe definitive, statul plăteşte chirii de zeci de mii de euro pentru instituţiile sale. Spre exemplu, DIICOT plăteşte o chirie de 56.500 de euro pentru sediul central din Bucureşti.

Vezi mai jos pe larg povestea din spatele clădirilor Floreasca 39 şi Polonă 9

 Fostul sediu al Ultra Pro Computers, o firmă IT cunoscută şi activă în anii trecuţi, este pus acum sub sechestru în dosarul proprietarului ei, Cristian Fughină.

Clădirea de pe Calea Floreasca 39, aproape de Spitalul de urgenţă, este în proprietatea firmei Breezer International, deţinută la rândul ei de un off-shore din Seychelles, controlat de Fughină prin intermediul unor rude. Firma Breezer International are la rândul ei conturile indisponibilizate de procurorii DIICOT.

Ce face însă diferit acest caz de altele e că, deşi este pusă sub sechestru, iar proprietarul ei, firma Breezer International, are de asemenea conturile indisponibilizate, clădirea Floreasca 39 are în continuare chiriaşi.

Imobilul din strada Floreasca nr.39

Imobilul din strada Floreasca nr.39

E vorba de mai multe firme de renume printre care una de mobilier din Italia şi o alta de recuperare creanţe. Firmele plătesc în continuare chirii de aproape 17.000 de euro pe lună, iar banii se duc într-un cont de la Alpha Bank al companiei Breezer International, pus sub sechestru.

Banii ar putea ajunge la stat

La finalul procesului, suma strânsă în cont ar putea ajunge în visteria statului dacă Înalta Curte menţine sentinţa de condamnare dată în acest an de Curtea de Apel Bucureşti.

“Instanţa de judecată urmează a se pronunţa şi asupra confiscării sumelor de bani obţinute în urma exploatării clădirii (fructelor) din Calea Floreasca 39, sector 1, Bucureşti, ce a făcut obiectul delapidării patrimoniului K Tech Electronics SRL (…)

Având în vedere ordonanţa 188/D/P/2014, prin care s-a instituit sechestrul asigurator asupra conturilor Breezer International, cu excepţia sumelor necesare pentru buna administrare a imobilului, contractele de închiriere au putut fi menţinute, cu scopul de a împiedica degradarea imobilului, iar sumele de bani obţinute din chirii să fie supuse confiscării (…), o dată cu soluţionarea definitivă a prezentei cauze”, se arată în rechizitoriul DIICOT.

Nu sunt chirii mici

 Potrivit unui raport tehnico-ştiinţific din octombrie 2014, “în perioada 1 august 2010 – 12 august 2014, SC Breezer International a achitat către creditorii acesteia (…) suma de 1.295.220 euro din total creanţe datorate de 18.000.866,81 lei”. Practic, această sumă reprezintă venitul net din chiriile obţinute de Breezer International din exploatarea imobilului ce a făcut obiectul delapidării”.

Potrivit unui supliment de expertiză, “în perioada 17 septembrie 2014 – 2 aprilie 2015, Breezer International a obţinut din chirii un total net de 527.330,11 Ron şi 1242,71 euro,  conform extrasului de cont din data de 4.02.2015, emis de către AlphaBank România SA”.

Rezultă un venit din chirii de aproape 17.000 de euro pe lună. Dacă la finalul procesului, banii vor merge în visteria statului, atunci putem spune că DIICOT a recuperat măcar o parte din chiria uriaşă pe care o achită lunar pentru sediul central din Bucureşti, de 56.500 de euro pe lună. Vezi mai multe aici.

Cazul, printre puţinele din România, este dat exemplu de autorităţile române în faţa experţilor Comisiei Europene în cadrul monitorizării MCV. Dosarul a fost instrumentat de procurorul Marius Voineag, reprezentantul DIICOT în conducerea recent înfiinţatei ANABI (Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate).

Cine e proprietarul clădirii Floreasca 39 şi de ce este acuzat

Omul de afaceri Cristian Fughină deţinea marca Ultra Pro Computers prin intermediul firmei K Tech Electronics. În plină criză economică în 2008 – 2009, Fughină ar fi decis să-și lichideze firma şi să externalizeze profitul fără să plătească taxe statului. Potrivit procurorilor DIICOT, ar fi inventat o schemă aparent complicată, în realitate simplă, de delapidare a propriei societăţi. A apelat însă la un expert în off-shore-uri, renumitul Laszlo Kiss, condamnat şi într-unul dintre dosarele Petromservice. Kiss l-ar fi învăţat să încheie 24 de contracte de livrare hardware către firme off-shore. Apoi, Ultra Pro Computers nu şi-ar fi onorat în mod deliberat obligaţiile contractuale şi ar fi ajuns datoare către firmele off-shore cu peste 40.000.000 de lei.

Off-shore-urile, controlate în realitate tot de Fughină, au dat în judecată firma care administra Ultra Pro Computers, instanţele au constatat datoriile şi, apoi, prin executare silită, patrimoniul firmei K Tech Electronics, inclusiv clădirea Floreasca 39, au fost preluate de firmele off-shore.

Ce ar fi reuşit Fughină a fost să scoată banii din propria firmă fără să plătească impozit pe profit sau dividende, etc. Prejudiciul se ridică la aproape 40.000.000 de lei.

Condamnaţi de celebra judecătoare Camelia Bogdan

Fughină şi Kiss au fost trimişi în judecată de procurorul Marius Voineag în aprilie 2015, iar în mai 2016 au fost condamnaţi de Camelia Bogdan de la Curtea de Apel Bucureşti. Judecătoarea a devenit cunoscută după ce l-a condamnat pe mogulul Antenelor, Dan Voiculescu, la 10 ani de detenţie.

Fughină a primit 8 ani şi 8 luni de închisoare pentru delapidare, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat, iar Laszlo Kiss, 9 ani şi 4 luni de detenţie pentru complicitate la delapidare, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat. Sentinţa nu este însă definitivă. Urmează recursul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Bilă neagră

Prin comparaţie, o clădire superbă de pe strada Polonă, de la nr 9, deţinută de omul de afaceri Octavian Ţurcan, unul dintre locotenenţii lui Sorin Ovidiu Vântu, este de ani de zile pusă sub lacăt şi nu produce niciun ban.

Imobilul din strada Polonă nr. 9

Imobilul din strada Polonă nr. 9

Între timp, Ţurcan a fost condamnat definitiv la 5 ani şi 10 luni de închisoare în alt dosar Petromservice, iar clădirea trebuie confiscată de stat pentru recuperarea prejudiciului uriaş de peste 83.000.000 de euro. În acelaşi caz, pe 22 iulie, Sorin Ovidiu Vîntu a primit 6 ani şi 2 luni de detenţie, iar sindicalistul Liviu Luca, 6 ani de închisoare.

În toţi aceşti ani, cât a durat procesul, din 2011 până în 2016, clădirea din Polonă 9 a stat închisă şi nu a adus niciun ban. Aceasta în condiţiile în care statul plăteşte chirii grele pentru sediile instituţiilor sale cum ar fi chiar DIICOT sau CSM. Culmea, dosarul a fost instrumentat tot de către procurorul DIICOT Marius Voineag.

Luarea măsurii sechestrului asigurător şi aplicarea sechestrului asigurător, în vederea recuperării pagubei cauzate prin infracţiuni, asupra bunurilor imobile şi mobile, aparţinând învinuitului Ţurcan Octavian (…)

 BUNURI IMOBILE notate în cărţile funciare:

 (…)

 Mun. Bucureşti, Str. Polona, nr. 9, Sector 1 – 981 m.p. şi construcţiile aferente”, se arată în rechizitoriul procurorului Voineag din 2014 privind delapidarea PSV Company, fostă Petromservice.

FOTO: clădirea pusă sub lacăt de la Polonă 9

 Ce poate face ANABI

Acum, toată lumea speră ca ANABI să preia toate aceste clădiri sau autoturisme puse sub sechestru şi să le administreze astfel încât la finalul procesului statul să recupereze prejudiciile create. Vezi mai multe aici despre atribuţiile ANABI.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *