Mihai Goțiu

Blog de parlamentar: Guvernul Orban încearcă să blocheze DNA-ul pădurilor la Senat

Proiectul a trecut deja, în două zile, prin 6 (șase) comisii de aviz! Află cine se opune fățiș, cum s-au împărțit voturile pe comisii și ce mai urmează până la decizia finală.

Ziua de ieri a fost una sumbră, la Senat, pentru legea USR de înființare a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM, cunoscută și sub numele DNA-ul Pădurilor), primind aviz negativ în două comisii – cea de Buget, Finanțe, respectiv cea de Ape și Păduri. Astăzi, lucrurile s-a schimbat. Legea a mai primit aviz negativ de la Comisia pentru Administrație Publică, dar a compensat cu vot favorabil în alte trei comisii: Agricultură, Muncă și Apărare.

Am participat la ședințele a două din cele 6 comisii. Cei mai vocali oponenți ai propunerii legislative au fost reprezentanții Guvernului Orban la dezbateri, în special cei ai ministerelor Mediului și Justiției, dar și senatori de la PMP și UDMR.

Miza e uriașă: tăierile ilegale de păduri, poluarea, deșeurile, contaminarea și secarea râurilor sunt lucruri care nu mai pot fi ignorate, dacă ținem la sănătatea și viitorul nostru. În același timp, diminuarea infracționalității de mediu, înseamnă și că sute de milioane și chiar miliarde de euro nu vor mai ajunge în buzunarele infractorilor, corupților și susținătorilor lor politici.

În aceste condiții e absolut surprinzătoare lipsa totală de flexibilitate și opoziția Guvernului Orban și a reprezentanților ministerelor Mediului, respectiv Justiției, la dezbaterile din comisii. Încă de la Camera Deputaților, argumentele lor au fost desființate, dar au venit și la Senat, fix cu aceeași placă. Nu ai cum să spui că ”actuala organizare a procurorilor e suficientă”, că ”trebuie îmbunătățită doar pe ici, pe colo”, că ”există o rețea informală de procurori care schimbă informații pe cazurile legate de mediu” ori că ”sunt suficiente atribuțiile Gărzilor de Mediu și Forestieră ți ale Poliției”, în condițiile în care fenomenul infracțional în domeniu crește.

Le-am prezentat datele dintr-un răspuns oficial, primit de la Ministerul Justiției, anul trecut, care arată că în timp ce volumul de lemn dispărut din păduri fără acte s-a dublat, numărul de dosare trimise în instanță și de condamnări pentru infracțiuni la regimul silvic s-a redus cu aproape 50%.

Datele Inventarului Forestier Național (IFN), ciclul 1, arătau, în 2015, că volumul de lemn dispărut anual era de 8,8 milioane de metri cubi pe an. Patru ani mai târziu, datele IFN, ciclul 2, arată că cifra a ajuns la 20 de milioane de metri cubi anual. Comparativ, în 2017, procurorii au trimis instanțelor 631 de dosare legate de infracțiuni la regimul silvic și au existat 534 de persoane condamnate definitiv. În 2018, am avut 459 de dosare noi trimise în instanță și 441 persoane condamnate, iar în primul semestru din 2019, au fost 209 de noi dosare și 219 persoane condamnate.

Altfel spus: se fură mai mult decât dublu, dar avem mai puțin hoți. Pe bune? Asta e ”eficiența” rețelei informale de procurori de care vorbește Ministerul Justiției? Că raportează mai puține dosare și condamnări definitive într-o perioadă în care furtul crește?

Și vă întreb și pe voi: cât de credibile mai sunt afirmațiile ministrului Mediului, Costel Alexe, că ar avea toleranță zero față tăierile ilegale de păduri, dacă Ministerul pe care îl conduce, Ministerul Justiției și Guvernul Orban, în ansamblul lui, se opun unei legi esențiale pentru lupta cu Mafia Pădurilor?

Legea a fost deja adoptată de Camera Deputaților, iar camera decizională este Senatul. După dezbaterile din comisiile avizatoare, săptămâna viitoare, legea va fi discutată în comisiile de raport (Comisia Juridică, respectiv Mediu), după care va ajunge la votul final, în plen.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Blog de parlamentar: Guvernul Orban încearcă să blocheze DNA-ul pădurilor la Senat

  • Dumitru

   Stai sa vezi cand vor descoperi ca are ramuri in USR – sau mai precis protectie pe filiera securista care ajunge la varful USR.

   Reply
 1. rodica perciali/RoMuseum/RoAmLeague/5 programe majore SUA+tara

  Va multumim, ce bine ca va luptati zi si noapte in parlament, e nevoie de mai multi si de un big push now… dar, cum nu am ajuns sa ma ocup si de legatura cu dvs/cu SAR si regret , dar credeam ca modelul se va extinde la multe lume si veti putea face mai multe procese si initia mult mai mult pe leagtura tar-diaspora…sa ne fi cautat dvs/membri dvs, inclusiv cei din paramet de la comisiile de profil. Ma intreb daca aveti destui membrii care sa inteleaga ca e de datoria lor sa va ajute mult mai mult si ca cei valorosi nu snt numai cei care resusec sa fie in virf ci si cei care ii sustin masiv, daca nu cumva chira mai valorosi..dar poate ca nu stiu…Cred ca nu stiu ca vad ca nici supereri dai dvs din diapsora nu arat ca siu, nu arata nici ca mai sunt activi, decum ca au facut progrese marcant cum era de asteptat.., chira daca fondurile sorosiste s-au imputinat ..Ca altfel ce civism a fost si e? Si cine sa fie leaderii si personalitatile marcante/dedicate totala tarii care sa inspire/stimuleze si duca lumea la progrese ORGANZATORICE atit de CRUCIAL NECESARE. Cum va organizati ca sa fie mai multi ca exceptionala Dna Mungiu si lucratori din transee ca dvs..?
  ….E nevoie sa fie mai multi ca dvs, INVITATI la participare pe cei care va apreciaza,…sa se cunoasca, caci asta e prima etapa in a suci cheia in directia potrivita..E jenant to say the least ca nu aveti membrii pregatit la moduri adecvate pe probleme economice de organizare pt. interes national- paguba imensa pt tara continuand sa fie pe linie econmica……inversul programelor economice si educativ/formative speciale – vazand ca tara nu le face si MAE nu vrea sa lege Puntile Romanesti pe care le lansasem noi in anii 90…)… si ca lupta impotriva abuzurilor/hotiei s-a intetit, a ajuns la masa critica (mai e vreun domeniu ???, va rog sa ne spuneti sau sa ne spuna cine citeste??? ) si , astfel a trecut de la planul civic la cel juridic si acum parlamentar, cum trebuia de mult, draga Dle Gontiu, …
  ….. daca civicii „societatii civice” erau mai mult civici/organizati CETATENESTE decit supusi sau finantati de interesele straine si dominati de atitudini antinationale/antivalori romanesti.Mai important, sa fi fost cu adevarat democrati , adica responsabili si transparenti ei insisi..nu ascunsi societatii romanesti de la 99,99% in primii ani 90 pana prin 2012 -2013 la probabil 80% si si acum , cred peste 50% in mare parte gasti inchise participarii publice, fara rapoarte anuale, fara numele responsabililor si a donatorilor (niic cand e vorba de bani public!!!!
  ..si cu asta intram in alta mare problema de CIRDASIE….una dintre mai multe pe care speram ca USRistii de buna credinta le vor corecta, si cred ca multi suproteri ai lor le obsrevaru si s-ar fi astepta la asa ceva. A propos cine mai conduce SOCIETATEA CIVICA, pe fata, ca pe dos stim ca nu puteti spune, dar va intreb pe dvs. pt ca cred ca ati fi mai aproape de a aduce in DISCUTIE sau lasa sa fie aduse in discutie asemenea teme , cu sprijinul militantant clasa I-a al SAR pt a Romanie cu adevarat CURATA ..iar asta nu sub forma Romaniei colonizate la care curatenia e facuta de romani pt placerea si beneficul altora sau mai ales al lor la proportii de groaza…..Adevarat ca hopul mare raman serviciile secrete DAR TREBUIE ORGANZARE ca lumea pt a le aduce in matca lor legala ca altfel chiar ca Romania Curata poate ajunge una bine maturata, oraganizare cu flori in loc de ghene si cu impaduriri noi dar romanii sa fie in majoritate folositi si nu beneficiari si in incapacitate crescanda de se conduce/organiza pt interesul national si binele lor,
  ….mai ales daca nu sunt multe MII de compatrioti ca dvs – dedicati cu adevrat, prin fapta si efort axat pe interes/munca civica/cetateneasca pt interes national/intarire sociala cel putin la nivelulul celui personal, in cazul dvs (ca si al meu si cit or fi..ca vrem sa se stie si sa lansam un porgra de premieri, macar de -ai onora..sa se stie, sa fie de exemple/inspratie/stimul si sa se si uneasca sau coordoneze ) …macaar sute care sa se dea peste cap si sa se zbata pana in panzele albe si si cu profesionism/structurare strategica si tactica
  Sunt…spuneti dvs. Numiti-i…ca trebuie ca cineva sa o faca… sau sa-i invite sa se anunte- macar sa gasim citeva sute , persoane de merit /relevanta si , sper, zeci de la alte organizatii, cu experieta care intekege mcar acum ca trebuie sa faca eforturi de COOPERARE…persoana care iis permit sa dea timp de calitate dar si de cantitate la nevoie pe baza de VOLUNTARIAT cu promisiuni de citeva ore pe saptamana de munca/activitate consistenta si judicioasa, GOAL ORIENTED, pe ideea formarii unui network care sa duca la o ALIANTE NATIONALA pentru INTERESUL NATIONAL , una organizata/structurata, cu sediu central la Buc in minim 400 mp si minim 5 in orase din tara, cu sediu d eminim 150 mp …bazat pe participarea benevola intensa a romanilor de MERIT/RELEVANTA /CUNOASTERE-ORIZONT usor de remarcat din descrierea proprie a EXPERIENTEI si REUSITELOR lor (verificabile) dar si care pot arata proiecte si activitati SEMNIFICATIV de minim 10 ani DE MUNCA VOLUNTARA pt proiecte si cauze romanesti , iar pt raportarea la EU, SUA, etc. sa fie benefica in proportie de minim 75% tarii si nu lor/altora ……Sigur ca au fost si sunt multi care au propus si incercat, dar nu au putut merge mai departe sau chiar au fost blocati, intr-un fel sau altul fie si numai cel moral si e rau destul. Este si pt ca lipseste modelul si imboldul crucial/chemarea adecvata
  Mai scriu daca e cazul..oricum pun la facebookurile noastre asap, ca la site nu am timp , este in urma cu 10 ani dar RETINETI< tot ce e acolo e inca valabil…ceea ce rata cit de avansati eram din moent ce nic aucm nu sunt altii sa faca si sa ofere mai mult…de faot nic la nivelul a ceea ce faceam noi eu inca din 1991-1993 (peste ceea ce se facusem major in anii 80 si pt care nic acum nu sunt romani sa invete/foloseasca, decum dezvolta..un ex.ist imigratiei. Rugam macar uitati-va la ce e crucial pt tara sa foloseasca, INTERNSHIP cu bursa, acum poate fi inceput de la distanta )+URGENT colaboratori platiti 3 luni, activand in Buc si prin internet

  Rodica Perciali (la aproape 40 de ani dati tarii din imigratie si 30 si in tara, anual,luni de zile), Romanian Museum, Romanian-American League, http://www.romanianculture.us; Resource and Analysis on Romania and the Romanian Immigration -since the 80's si inca din primii ani 90 cu programe majore culturale, economice si educativ/civice/formative pt interesul national
  va rugam, spuneti-ne
  … care va sunt asociatiile sau fundatiile surori cu membrii dedicati VOLUNTARI dintre care sa existe destui care sa se ocupe de legatura cu diaspora ,macar cu noi anume existand si prelungindu-ne activitatea si mentinerea soatiilor si a porgramelor anume pt dvs..ca la PNL, PSD, PMR, etc. nu a fost interes aau nu are cine sa se ocupe sau nu se doreste sau oate la un loc…si care sa foloseasca munca noasrra imensa voluntara si cel mai mult in afara tarii pt tara…toate de valoare majora pe care, din pacate nu o vedem inca la altii, dar sper sa fie si sa aflam, repede sa avem de cine lega ceea am construit pt programe educativ/formative UNICE, desi trebuais a fie multe si la niveluri complexe, inclusiv in intamantul superior dar si fundtii anume constituite, companii specilizate (macar pt exportul a cee ace merita si trebuia..) , una dintre putinele organizatii vechi daca nu UNICA institutionala, cu spatii si programe model si proiecte pilot cu mari reusite, si ele unice, toate cu elemente concrete anume pt sprijin pt eu, fost profesoara in tara pana la imigrare in 1981 si si in SUA vreo zece ani, facand de 30 de ani sute de actiuni/eforturi si in tara ca sa stimulez invatare/participare inclusiv ADVOCACY si CRITCI CONSRUCTIVE/RECOMANDARI catre unele institutii statale sau componente ale lor, cum e cazul MAE, ICR, TVR, Min Cult., Min RO de Pretutindeni, Presedintiei, Min.Antreprenoriatului, Primaria Buc., Parlamentului, unor administratii locale si la multe zeci de prezentari publice, intruniri, conferinte de presa, mesa rotunde, ,cu zeci de articole in presa romana mai ales la Buc 1990-2008 si TV-uri vreo 16 aaritii- cel mai mult din dispora in tara – dar stpja total din 2008… si nici un ajutor pt dreoturile noatsre de la civicii pt care eu am milita inca in anii 90…pana m-am lamurit in anii 2006 si apoi ca sunt atit de mult IMPOTRIVA DREPTULUI la EXPRESIE si a valorilor romanesti majore si unii mai cu mot, chiar calcand peste cele de interes larg si cu adevarat demcoratice/de responsabilitate si transparenta

  A propos, ce zice si face USR legat de Palatul Dacia care ar fi trebuit sa fie dedicat culturii, dialogului, diasporei, muzeului imigratiei si, desigur si culturilor minoritatilor din tara, etc..si aveti un membru candidat la primarie care trebuia fie in avangarda luptei pt asa. Mai aveti membrii detul de tenace si ati format experti pe teme institutionale care sa cunoasca/analizeze/fac recomandari si ceara imbuntatiri adecvate sau macar corectarea greselilor si abuzurilor, ba chiar ilegalitatilor unor institutii care functioneaza ramificat mai mult in afara, deci ce din tara nu stiu destul si nici diasporenii caci se ASCUND, functionea aca stta in stta sau parca sub alta comanda decit interesul national/legaturile functionale cu diaspora si promovarea valorilor culturale si economice relevante conform obligatiilor lor (MAE, ICR, Min RO de Pretutindeni, CINE L CERE SA SE REFORMEZE ? va ruga sa ne trimiteit date/cine sunt specialistii dvs ca de la alte partide inca nu i-am gasit , dar dvs cei mai tineri si ambitiosi si umblati sau cu membrii care au absolvit universitati in afara tarii dar au venit in tara ca sa arate ca stiu mai bine cite ceva…(a propos, atentie , nu au cum sti destule lucruri semnificative si necesare tarii, decum practica, deucm con duce pe altii, daca nu au si activat masiv in societatea respectiva, profesional si mai ales organizatoric/managerial si civic/CETATENESC..nici macar la nivel de comunitati ..unde, adevarat e mare nevoie de asa ceva..ca sunt sub nivelul celor dinainte de anii 90 sau primii ani 90…Asa se explica dezastrul nenchegarii PUNTILOR ROMANESTI pe casara mai larga decit limita cum am facut noi..si inca cine, catam si noi..desigur Dl.Ratiu a fost cel mai important, familia are o fundatie importnata dar suntem singurii care avem si in tara sediu …dar nu la Bucuresti, unde , oare nu mira si preocuap pe nimeni faptul ca NU EXISTA NICI O ORGANIZATIE SA SE OCUPE DE DIASPORA cum nu e in toata tara una cu adevarat activa/cu programe multiple si voluntari pt ele si care sa funcioneze si ca PUNTI ACTIVE cu diasporenii..nu doar una ca mine, abia mai facand fata cu doua sedii in SUA si unul la Brasosv dar fara macar o asistenta pt ca ROMANII NU AU, nu stiu sa fac asemena munci nic macar de la distanta, niic macar platiti…(de dispeare va trebui sa cautam tinere care functioneaza prin interet din India, Phillipine, etc.?…sa dam altora putinii bani pe care ii adunam cu greu mai mult prin sacrificii perosnale ..Asa ca, daca tot veni vorba si, luata pe apele sufletului tarii, nu am respectat progarmul facut cu sotul meu sa mergem intr-o localitate tot pt a vedea ceva care sa poata folosi mai bine muzeului.* nota .( o tema atit de dureeroasa si complicata inci chiar ca nu pot scrie despre ea….si cui sa scriem daca nu sunt oameni formati sau e imposibil sa ajungi la un numar sificient de mare de sufletele romaesti de pe internet care sa jaute cite putn cu popularizare…cum trebuia sa faca macar miile care deaj stiu de noi..si carora le-am dat mult timp in 30 de ani – fara sa ai secretare sau sa mai poti trage de voluntari din diaspora sub motivatia „sa ajutam tara” cand ei vad ca pana si noi suntem sfidati iar cei care cunsoc mai bine situatia muzuelu stiu ac este BOICOTAT si chiar SUBMINAT de oficialii din SUA si dupa ei se iau si „amicii” lor..ca , de e ai usor sa fac asa ceva decit sa ajute sa fac ceva bun pt tara sau macar pt imaginea lor in SUA…) nu pot sa ma mai abtin sa nu fac ceea ce aman de mult, leagtura cu dvs, dar nu oricum ca nu e timp de inceputuri, niste observatii preliminare la cite aveam de spus asupra unor lucruri f.importante , cruciale pt tara, pe care dora le presar din cand in cand in comentariile de pe irnternt (dupa ce sunt suorinse in sute de materiale scise si trimsie altora..si si presie…unde uneel au si paraut..dar nu din cele sociale/politice/organiziatroe cu exceptia http://www.romanianculture.us/internship in 2002 dar nu si de atunci…= alt motiv pt care tara nu are prmotori si oameni de leagtura cu diaspora, pe lnaga cel din partea blocajulu anume al oficialilor, mai mult sau mai puti securici..vorba lui Patraru..) ,
  ……dar si pt ca sunt ingrijorat la extrem de LIPSA ORGANIZARII pt INTERESUL NATIONAL , inclusiv sau ca factor major, stoparea colonizarii tarii si teme aferente care trebuie definite si pregatite sa fie tratate la moduri adecvate….. inclusiv de membrii partidului dvs care sa nu mai creada ca ei puteau si pot conduce tara ignorand pe altii de merit/mult mai pregatiti/dedicati , etc..Pacat ca nu toti/majoritatea membrilor USR nu se pregatesc destul , nu urmaresc tot ce fac institutiile centrale si locale decum abuzurile serviciilor secrete care au blocat tara in cea mai mare masura…tot mai mult dupa anii 90…in timp ce, trebuie sa stiti, daca nu siti tocmai societatea civica sorosista a anilor 90 au blocat atunci lucruir FOARTE importante pt tara..si pt legatura ei benefica cu diaspora..E o dezamagire ca cei din conducerea USE ati pierdut atita tineret pe care l-ati chemat surlete la tot felul de actiuni dar far sa fit preagtiiti sa-i susineti, nic macar mentorat nu vad ca ati organizat invitand pe cei competenti/cu experienta mai mare sa-i ajute..sau pe ei sa se lase ajutati/ghidati si sa se concentreze sa invete ADEVARATA ORGANIZARE Sau ca nu v-ati dat seama ca era nevoie de mult mai multe calitati umane, de merite si relevanta dovedibile si capacitati organizatorice DEMOCRATE , cu spirit DESCHIS si MULTA DRAGOSTE HAR/inima romaneasca,……dar si sa fi demarat PROCESE…. de mult…era neaparat nevoie in anii 2000 macar de catre cei de la Salvati Bucurestiul , dar care, ciudat/paradoxal se opuneau unei mai bune organizari…Sa nu mai vorbim ca nu se ajungea sa se intaresca serviciile ssub obladuirea Pres calaizarea eforturilor spre ceva bun pt totiBasescu (nici a 2a presedintie a sa) si nici sa existe sau agraveze problema mare a Rosiei MOntane daca erau civici adevarati = buni cetateni romani dedicati interesului national , si dreptatii sociale si exprimarii libere/cu o mass-media profesionista/libera si nu dominau cei falsi sau platiti sa acapreze atentia dar in fapt acoperand intersele straine si blocand initivele de organizare real cetateneasca pt interesul tarii, o spun mereu si mereu si sa nj mai sara unii si altii in sus aiurea ca si cum nu vad nic aucm cit de important era…macar ca un fir orientativ pt canalizarea mai usoara a eforturilor ( e greu de inteles dezorientarea oamenilor de acum, dar poate ca "norocul "unui mare necaz ca pandemia sa ajute…vadem multa generoziatte umana dar oare va duce la ORGANZARE SOCIALA..si depasirea slabciunii romanesti de domanatie a individualismului/interesul personal?…..Am vrea sa va ajutam, cei care mai avem destul energie si bucurie de a darui pe plan formativ

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *