Mihai Goțiu

Imaginile astea dureroase, cu munții de bușteni din parcările Schweighofer, nu sunt fake-news-uri plătite de Rusia, domnilor Costel Alexe și Ludovic Orban!

În curțile și parcările fabricilor Holzindustrie – Schweighofer din Covasna, Suceava ori Alba se ridică munți de bușteni și de cherestea. Trenuri cu garnituri nesfârșite de vagoane și coloane infinite de camioane cu lemn așteaptă la porțile lor.

Zilnic primesc astfel de imagini și înregistrări. Și încerc să înțeleg: de ce oare o mare companie strânge asemenea stocuri de materie primă (că o fi din pădurile noastre, ori din pădurile Germaniei, Austriei, Cehiei, Ucrainei, Poloniei cum pretinde Ludovic Orban) într-un moment în care piața mobilei și cea a construcțiilor se află în declin major din cauza crizei asociate epidemiei de coronavirus?

Oare pentru că pot achiziționa acum lemn la preț scăzut? Pentru că își pot permite să-și facă stocuri uriașe pentru a controla piața când își va reveni? V-ați pus această întrebare, domnilor Ludovic Orban și Costel Alexe? Cu cine țineți: cu Schweighofer ori cu pădurile și fabricile de mobilă autohtone?

Nu, nu e pentru prima dată când aud poveștile astea, cu ”fake-news-uri plătite de Rusia, Soros ori Ungaria”. Le-am auzit și când cu Roșia Montană, cu vârf și îndesat.

Temerile unor silvici de bună-credință din domeniu, legate de efectele crizei asupra domeniului – în cazul unei suspendări temporare a tăierilor de păduri – le pot înțelege (chiar dacă nu pot fi de acord că e un lucru bun să fie vândute produsele principale, acum, la un preț scăzut; că nu fabricile de mobilă autohtone beneficiază).

Când îl văd, însă, pe domnul prim-ministru Ludovic Orban, la televiziunea națională, în postura de avocat al abatoarelor de lemn ale Schweighofer, ori când domnul ministru al Mediului Costel Alexe îi acuză pe jurnaliștii de investigații, activiștii de mediu și sutele de cetățeni care distribuie imagini cu coloanele nesfârșite cu lemn că distribuie ”fake-news plătit de Rusia” am o temere majoră că situația reală e chiar mai gravă decât ne putem închipui.

”Argumentația” asta agresiv-conspiraționistă, promovată de la nivelul Guvernului, e cea care arată cât de mare e putreagiul legat de tăierile de păduri. Și că avem nevoie de schimbări radicale și urgente pentru a salva pădurile României.

Începând cu legea de înființare a DNA-ului Pădurilor (care va ajunge în Parlament), finalizarea SUMAL, modificări de substanță ale Codului Silvic și înăsprirea dură a sancțiunilor. Doar așa #NeFacemBine!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Imaginile astea dureroase, cu munții de bușteni din parcările Schweighofer, nu sunt fake-news-uri plătite de Rusia, domnilor Costel Alexe și Ludovic Orban!

  1. 123

    Da, rușii și ong-urile lui Soros și Ungaria (?) sunt extrem de interesate de minciunile cusute cu ață albă ale unor găinari. Cel mai mare dușman al lor este totuși GoogleEarth, iar de Copernicus, să nu mai zicem.
    Cred că nu există alt domeniu în care zicerea „PSD, PNL – aceeași mizerie!” (poate doar dragostea de servicii, dar aia-i mai mult subordonare ierarhică, atât la „putere” cât și la „opoziție”).

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *