Cristian Ghingheș

O mamică a analizat transparența tuturor liceelor din municipiul Arad: multe laude, puține informații

Ne bucură faptul că părinții din țară încep să răspundă la apelul nostru de a analiza transparența unităților de învățământ din comunitățile locale. La Arad, Simina Filimon, o mămică de licean de clasa a XI-a, a făcut un efort demn de aprecierea tuturor și a analizat transparența tuturor liceelor, colegiilor și seminariilor din oraș.

Nu cunosc legea foarte bine, dar daca este vorba de „informatii de interes public”, cred ca normal ar fi ca sursele financiare, bugetul si bilanturile contabile, regulamentul de ordine interioara, componenta si hotararile CA ar fi obligatoriu sa fie postate pe site-urile scolilor.

Foarte corect! Sunt exact lucrurile pe care le-am punctat atunci când am vorbit despre ce ar trebui să monitorizăm la școlile noastre pentru a le face mai transparente și bine guvernate.

Concluziile Siminei Filimon în urma analizării celor 23 de site-uri vizate:

– desi TOATE unitatile de invatamant au site-uri pe internet, NU AU facute publice bugetele (unele au din anii trecuti) sau bilanturile contabile si nu au mentionate DELOC sursele financiare;

– marea majoritate NU AU pubicate pe site componenta actualizata a Consiliului de administratie sau Hotararile CA;

– foarte multe scoli au postat pe site tot felul de planuri de actiune (pe diverse perioade de timp – in generel pe o perioada de 4-5 ani) in care, prin prezentari care mai de care mai frumoase si spectaculoase, prezinta niste proiecte (destul de infantil realizate ca idei si propuneri – parca sunt realizate de elevi nu de cadre didactice), cam ce ar dori sa faca, DAR nimic despre situatia actuala;

– toate unitatile de invatamant isi prezinta “en fanfare” proiectele  ERASMUS dar si altele) derulate cu colegii din strainatate, DAR nici una dintre aceste unitati de invatamant nu a prezentat un buget, un decont al cheltuielilor (in cazul proiectelor finalizate “cu succes”), o analiza a modului de desfasurare si mai ales concluziile si rezultatele acestor proiecte, nu au mentionat care este finalitatea acestor proiecte, din punctul de vedere la elevilor participanti. In multe proiecte nu sunt facute publice modul de selectie al elevilor participanti – din experienta mea de parinte, stiu ca se merge pe pile, relatii si cumetrii in foarte multe cazuri.

– foarte multe din aceste unitati de invatamant au ales sa faca publice componenta unor comisii (fara vreo valoare si interes pentru cei care viziteaza site-ul), organigrame si lista funcțiilor didactice, didactice/auxiliare și nedidactice;

– multe licee posteaza la rubrica (daca o au) “informatii de interes public” informatii de prezentare a unitatii de invatamant, organigrame, planul de scolarizare pentru anul in curs sau anul ce urmeaza etc.

– majoritatea posteaza pe site-ul scolii resurse materiale, resurse umane DAR nimic despre sursele financiare pe care le au.

Întreaga analiză, detaliată pe fiecare liceu în parte, poate fi găsită aici.
Mii de felicitări și mulțumiri pentru acest demers! Este exact genul de lucru pe care părinții îl pot face astfel încât să determine școlile și liceele să fie cel puțin atât de transparente pe cât o cere legea.

Dacă sunteți părinți și vreți să faceți o astfel de analiză în județele voastre sau măcar pentru școala voastră, vă rugăm să ne scrieți la contact@romaniacurata.ro ori în grupul Școli Curate.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *