Mihai Goțiu

Cazul Clotilde Armand. Ce ne spune despre lighionismul politicii autohtone și ce ne spune despre fiecare dintre noi

Arareori ai ocazia să vezi ieșind de prin văgăuni tenebroase, de prin subsoluri puturoase, de prin cotloanele prăfuite întreaga faună a răului, toată șobolănimea și întreaga păduchime, toată viermuiala supuroasă și autosuficientă pe care un sistem bolnav a întreținut-o și a îngrășat-o. Nu e deloc întâmplător că cele două scandaluri – cel al dezinfectanților diluați și cel al votului de la Sectorul 1 – au ajuns să se suprapună în ultimele zile. Până la urmă despre asta e vorba – un sistem care ucide cu sânge rece și-i mai și îmbogățește pe unii de pe urma crimei în masă, și un sistem care refuză să se schimbe și care își scoate întreaga lighionime la atac la primul semn de pericol, când cineva doar se gândește și doar intenționează să deschidă un geam, să dea la o parte draperia prăfuită, să lase să pătrundă o rază de soare și o adiere de aer curat în camerele mucegăite în care prosperă paraziții. Și e suficient să existe intenția de a deschide geamul ca să se declanșeze atacul, că, oricum, de făcut curat și de dezinfectat cu ce să faci, cu dezinfectanții ăia diluați de câteva sute de ori?

Desigur, există și critici de bună-credință, că nu e obligatoriu să-ți placă de Clotilde Armand, de Nicușor Dan ori USB, și cu atât mai puțin e obligatoriu să fii de acord cu ceea ce spun și fac. Nu despre acești critici e vorba, ci despre toată armata de troli care au inundat în ultimele zile Facebook-ul și site-urile, cu înjurături și amenințări, unele mai grețoase ca altele, și nu e ușor de observat că și-au dat gheară de la gheară și că au pus bală lângă bală și cei care până acum prestau pentru psd, și cei ce băgau mare pentru pnl, și dacopații pe cont propriu ori pe contul serviciilor, și nici măcar ultimii rezerviști ai udrelor, tăricenilor și ai altora asemenea lor n-au rămas deoparte. Cu zâmbetul ucigaș care ar vrea să mimeze incocența, doamna primar Firea se întreba retoric zilele trecute că doar nu cumva ne gândim că observatorii partidelor parlamentare ar fi colaborat ca să măsluiască voturile de la Sectorul 1 în favoarea candidatului PSD. Ei bine, nu doar că luăm în calcul, ci pe zi ce trece suntem tot mai convinși de asta.

Și mai e vorba și despre jurnaliștii de comandă, santaj și asasinat mediatic, ca alde Bădin de la flux 24 (cel care îi cerea bani de concediu lui Duicu ca să nu șteargă pe jos cu Rovana, ci s-o cheme la TV să le-o tragă ”ălora cu Roșia Montană”), de unde au pornit zilele astea alte mizerii vitriolante, de genul celor cărora un angajat devine responsabil pentru toate grozăviile patronilor. Iar asemenea manipulări prind într-o țară în care totul e relativ și nu există valori și criterii recunoscute, drept pentru care, dacă ești angajat într-o corporație ești de vină pentru tot ce face corporația, dacă lucrezi la stat ești ăla grasu care s-a suit pe spatele anorexicului din privat, să-i sugă și ultima picătură de sânge, dacă ești liber profesionist ori ong-ist ești ăla vândut lui Soros, ungurilor, americanilor, rușilor, reptilienilor și extratereștrilor, iar dacă ești unul dintre ăia rămași pe drumuri pentru că s-o închis fabrica, pentru că nu ai unde să mai vinzi legumele de pe petecul tău de câmp ori pentru că, pur și simplu, nu e nimic disponibil pe felia ta de pregătire, atunci ești ”asistatu ăla”, în care ”asistat” e o vină asemănătoare cu a unui criminal în serie ori măcar a unui tâlhar care îi așteaptă la colț pe toți cei enumerați în categoriile anterioare, pentru a le da în cap și goli buzunarele. În fine, cea mai mare vină e să fii pensionar, că atunci ești de condamnat pentru inimaginabilul fapt că încă trăiești, ba ai mai vrea să și trăiești decent! Din orice se poate face o ”vină”, nimeni nu e ”curat” în relativismul ăsta și e dureros când oameni de bună-credință cad în asemenea capcane, fără să conștientizeze că, inevitabil, fiecare face parte din vreuna dintre categorii, așadar, fiecare la rândul lui e ”vinovat” de ceva…

Asta nu înseamnă și că nu există vinovați reali și e suficient de văzut cine sunt toți cei care, până mai alaltăieri se atacau cu baioneta, cu grenada și gazul sarin, pentru ca de ieri și până astăzi să facă brusc front comun împotriva Clotildei Armand, a lui Nicușor Dan și a USB. Asta e toată lighionimea, șobolănimea și viermuimea de care vorbeam la început, ale căror armate își foloseau ghearele, colții și otrăvurile să-și dispute, între ele, teritoriile și mucegaiurile beznei, și care-au făcut brusc front comun îngrozite de ideea că ar da lumina și aerul proaspăt peste ele. Că, până la urmă, Cazul Clotilde Armand nu e despre Clotilde Armand, ci despre democrația din țara asta și despre noi – cât suntem dispuși fiecare să ne implicăm, să ne riscăm în lupta cu armatele puturoșeniilor și, în cele din urmă, să mai schimbăm câte ceva în țara asta.

Am văzut aruncat în dispută ”argumentul” conform căruia Clotilde, Nicușor sau USB ar avea o ”vină” în faptul că au fost observatori care n-au stat până către dimineața în secții; ba – în mod absolut incredibil – ăsta a fost argumentul Biroului Electoral de circumscripție pentru a refuza renumărarea voturilor. Să avem pardon, dar singura „vină” a lui Clotilde, Nicușor și ai observatorilor USB e că nu gândesc în stil mafiot. Într-o țară normală nu e nevoie de ore suplimentare pentru a te asigura că nu ești furat. Într-o țară normală (țara aia la care visăm mulți) ai tot dreptul ca după ce ai terminat munca să te duci cu prietenii la un concert, nu să stai „de șase” împotriva celor care vor să-ți fure rezultatele muncii (că atunci nu-și mai are rost munca, dacă nu te poți bucura de rezultatele ei). Într-o țară normală, tovarășii și tovarășele din Biroul Electoral (cei și cele care reprezintă partidele parlamentare) n-ar fi avut cum să voteze (și încă în unanimitate!) împotriva renumărării voturilor, pentru că, oricum, renumărarea nu are legătură cu ce au făcut Clotilde Armand, Nicușor Dan ori observatorii USB, ci cu ceea ce au votat cetățenii. Că despre validarea dincolo de orice dubiu a voinței alegătorilor e vorba în cazul ăsta – și asta e esența democrației -, nu despre Clotilde Armand.

E absolut de neînțeles de ce a fost refuzată renumărarea voturilor. Totuși, PSD ar fi avut absolut tot interesul din lume să fie renumărate, și asta nu doar pentru a legitima victoria candidatului lor (mă rog, cât poate legitima o victorie cu 30 de procente dintr-o prezență la vot de 30%), ci pentru a desființa, pur și simplu, USB. O renumărare care ar fi confirmat rezultatele anunțate de BEC ar fi închis pur și simplu subiectul, ar fi detensionat atmosfera și ar fi lăsat USB fără un uriaș factor de mobilizare pentru transformarea în USR și alegerile parlamentare. Refuzul renumărării în condițiile în care refuzul contravine propriilor interese (!) indică faptul că la mijloc sunt interese cu mult mai mari decât daunele de imagine pe care un asemenea scandal le poate produce. PSD (și restul partidelor cartelizate) riscă să creeze condițiile favorabile pentru apariția unei mișcări care să propulseze o nouă formațiune în Parlament, cu implicații majore (gândiți-vă doar la riscul, fie pentru PSD, fie pentru PNL, de a câștiga alegerile, dar datorită noii formațiuni să nu poată forma un guvern cu majoritate parlamentară). De ce și-ar asuma actualul cartel politic un asemenea risc? Fie sunt, pur și simplu, total rupți de realitate (există precedente – vezi ianuarie 2012, Toamna Românească ori noiembrie 2014), fie le e teamă că ceea ce ar putea ieși la iveală cu ocazia renumărării comportă riscuri și mai mari! Cum ar fi riscul ca renumărarea să releve o metodă de hoție testată acum sau poate chiar folosită pe scară largă, la care observatorii și monitorii onești nu s-au gândit încă. Sau riscul ca, într-adevăr, Clotilde Armand să ajungă primar la Sectorul 1 și acolo să înțeleagă și să dea în vileag alte metode ascunse până acum (și utilizate nu doar în Sectorul 1 din București) de evaporare a banilor publici.

Și așa se explică de ce a ieșit întreaga hoardă, cu mic, cu mare, la atac. Acum e târziu să dea înapoi cu renumărarea (și chiar dacă o fac, efectul nu mai e același ca la începutul săptămânii, pentru că va exista, oricum, ipoteza că s-a mânărit ceva între timp). Dar chiar și așa, lumina tot are șanse să intre peste bezna din cameră și în politica atuhtonă. Și nu mă refer la USB ori la USR, ci la înțelegerea, de către tot mai mulți cetățeni a mecanismelor pe baza cărora a funcționat, s-a înmulțit, a prosperat, s-a îngrășat și a supraviețuit toată lighionimea din cartelul politic care a condus România în ultimul sfert de veac. Cazul Clotilde Armand nu e despre Clotilde Armand, nu e despre Nicușor Dan și nici despre USB ori USR. E despre fiecare dintre noi. Cât e dispus fiecare să facă, cât și cum e dispus fiecare să se implice pentru a schimba ceva. În bine. Unii (peste 10.000 în două zile) au semnat deja petiția asta (aici), alte câteva mii au anunțat că vor protesta mâine (sâmbătă), vezi aici. Da, acesta e doar un început și, evident, schimbarea nu se va baza doar pe petiții și proteste. Acestea sunt utile acum pentru a vedea câți suntem, pentru a ne cunoaște mai bine și pentru a căpăta (și recăpăta) încredere unii în alții și toți în șansa care a apărut pentru a grăbi schimbarea.

***

P.S.: În ceea ce o privește pe Clotilde Armand, toată stima. Sunt extrem de puțini cei care ar putea face față la o asemenea revărsare de mizerii fără a claca sau fără a se retrage. Că asta e o altă armă mizerabilă a sistemului: kompromatul și, implicit, descurajarea oricărui ar avea cele mai mici șanse să-l încurce. Ai nevoie de foarte multă determinare și de tot sprijinul celor din jurul tău pentru a rezista unei asemenea avalanșe de golănisme. Cu atât mai mult cu cât în cazul Clotildei Armand, sistemul s-a autodepășit. Acesta e un motiv suplimentar pentru a semna petiția și pentru a ieși mâine în stradă. Cu cât mai mulți, cu atât mai multă forță va căpăta și Clotilde Armand pentru a câștiga lupta, dar și alții, care acum stau și mustăcesc pe margine (să mă implic, să nu mă implic, să mă bag, să nu mă bag…) vor căpăta încredere, văzând că nu sunt puțini.

***

Citește și: Gafă uriașă la alegerile din București sau…? 250.000 de buletine de vot nu ies la socoteală în tabelul BEC. 10.000 sunt buletine de vot pentru primar în Sectorul 1

Semnează și TU, aici (click) petiția și/sau sună la numerele de telefon prezentate!

Citește și: Unde au dispărut un milion și jumătate de voturi? Cât de mare e victoria lui Nicușor Dan și ce potențial uriaș are USR

S-a speriat ”Sistemul” că pierde miliardele din Sectorul 1? Clotilde Armand și miza uriașă a alegerilor în care s-a implicat.

MOBILIZARE: Protest în Piața Universității, pentru renumărarea voturilor la Sectorul 1. VINO ȘI TU!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

18 thoughts on “Cazul Clotilde Armand. Ce ne spune despre lighionismul politicii autohtone și ce ne spune despre fiecare dintre noi

  1. Catalin

    Sunt de acord cu articolul dar ar trebui sa stiti ca nu este acceptabil ca un reprezentant in sectie sa plece inainte de terminarea numaratorii. Partea pozitiva aici e ca cei din USB au inteles ca nu poti trata procesul electoral ca un amator. O luna de campanie si eforturile a sute de oameni pot fi demolate in cateva ore, respectam acest efort sau ne batem joc de el. Solutia e relativ simpla: ziua votului e cea mai importanta zi de campanie si trebuie tratata ca atare, folosind oameni cu experienta si coordonand-o ca lumea( instructaje, instructiuni scrise, monitorizarea orara a prezentei la vot, motivarea si dublarea prin observatori a oamenilor din sectii, nesemnarea proceselor verbale daca sunt nereguli si solicitarea renumararii voturilor daca exista suspiciuni). Traim in Romania unde e valabila si zicala “Paza buna trece primejdia rea” . Daca ne scufundam in poezia destinului tragic si nu invatam nimic din povestea asta USR ar face mai bine sa stea acasa la alegerile parlamentare.

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ Catalin: numărătoarea se încheie relativ repede (și se raportează); și așa, după miezul nopții s-au anunțat primele rezultate parțiale (care aveau un alt câștigător) ; diferențele s-au făcut în secțiile în care USB n-a avut observatori (nu în cele în care au plecat), iar apoi s-a constatat că… s-au introdus greșit datele… în sute de secții… hmmm
      p.s.: în niciun caz nu e vina celor câteva sute de observatori care au stat duminică pe baricade (cam aceeași care au dus și o pre-campanie de strângere de semnături și o campanie epuizante)

      Reply
      • Catalin

        Domnule Gotiu, nu am spus ca este vina observatorilor. Spun doar ca meciul se joaca pana in minutul 90 iar din experienta(uneori placuta, alteori neplacuta) am invatat ca ceea ce se intampla dupa ora 21 poate face uneori diferenta dintre victorie si infangere si ca in ziua votului e mai bine sa fii paranoic pana se termina decat sa mizezi pe corectitudinea celor din sectii. Asa e la noi deocamdata , daca te iei la tranta cu partidele experimentate trebuie sa fii pregatit sa contracarezi si eventuale miscari mai putin oneste ale unora din oamenii lor.

        Nota: minutul 90 este atunci cand se inchide lumina in sectie si omul tau insoteste sacii cu buletinele de vot la BEJ sau BEM.

        Reply
  2. damatale

    Sper ca mai exista totusi cai de atac si sa se ajunga pana la urma la renumararea voturilor. Altfel nu mai raman, dupa epuizarea celor democratice, celor extrajudiciare, decat metode si mijloace nondemocratice si extrajudiciare. Pentru reintronarea adevarului si a interesului public. E buna si ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate. L Avram a deschis, iata, cararea ingusta si dificila a luptei interesului public de a se impune la varf, la centrii de decizie, de putere politica ai tarii. E bine de insistat pe aceasta cale, cat e posibil, pentru a demasca, pentru a ajuta sa se compromita, decredibiliza de tot, pentru a ajunge la o criza a intregului sistem politic, fara violenta. Cand CCR isi va aduce populatia sub ferestre, cand orice vor spune va fi intampinat cu un val de ridiculizari, cand tot ce vor decide vor executa tot ei si doar ei, Parlamentul, Avocatul Poporului, CCR si mai stiu eu care, CNA, BEC, UNJR, cand vor trebui sa puna jandarmii pe populatie ca sa fie ascultati, atunci sistemul politic corupt a ajuns la capat. Asta e ideea, sa ajutam, insistent, CCR, Parlamentul si AP sa se faca de ras, sa devina ridicoli, sa-si piarda cumpatul, sa ameninte cu tribunalul si cu jandarmii ca sa fie respectati ei si hotararile lor mincinoase. AMP a protestat de mai multe ori impotriva masurilor de control al corectitudinii desfasurarii alegerilor, impotriva a camere si calculatoare. Ca ne facem de ras cu masuri din astea, noi, tara, sau dansa, nu stiu care, prin UE. E o chestie de fond nu de forma aici. Oamnii trebuie sa deprinda reflexul de a fi cinstiti, de unde acum nu-l au, multi. Singura cale e de a-i educa. Singurul fel este de a recunoaste situatia, de a stabili standarde morale la votare si de a le impune. Uite ca a fost bine ca s-a facut sistemul anti vot multiplu. Nimeni nu lauda lucrul asta, Guvernul. Au facut-o si inca a si functionat, intr-o tara in care se duc zeci de milioane pe sisteme informatice care nu functioneaza absolut niciodata. E rusinos ca am facut? N-a meritat? Mai vrea cineva, in afara de PSD, sa renuntam la el? Sa se puna si camere. Sa se schimbe legile electorale. Birourile electorale nu pot fi constitutite din oamenii competitorilor, la fel cum arbitrul e un tert nu e omul uneia dintre echipe, la fotbal. E CONFLICT DE INTRESE. Trebuie sa se poata renumara voturile, candva. Facem restitutio in integrum la averi dar la voturi, la furat tari nu facem, adica daca se fura o tara timp de cateva generatii la urne, democratia, asta e, e destinul mioritic, nu se mai restituie, ca asa a decis BEC, oamenii PSD. Nu mi-a placut istoria, poate cineva stie sa spuna, s-a intamplat vreodata in istorie ca sa se treaca de la dictatura la democratie pe cali si cu mijloace democratice, undeva, candva? Ca tare am impresia ca batem de atatia ani la o usa inexistenta. Desenata pe perete. Poate cu tarnacopul…

    Reply
  3. Nelu Stiuca

    Dl GORIU dvs ce ziceti o fi vreo legatura de prietenie sau de rudenie intre Clotilde Armand si CIOLOS sau SOTIA ACESTUIA ? Daca NU e foarte BINE , dar daca e DA atunci e ceva putred in Danemarca. Asa devenim noi romanii din ce in ce mai suspiciosi.

    Reply
  4. Alexandru

    In primul rand cei care au fost selectati de USB ,on line ,se pare ca au fost si infiltrati ,otraviti de catre adversari,erau PSD isti vopsiti,neverificati de nimeni ca la carte si dovada ca au plecat sau au inchis ochii.Ce garantie au cei de la USB ca nu este asa??
    In al doilea rand toate faptele nu raman nepedepsite si aici ma refer la actiunea anti Marian Munteanu care nu a ost si nu va fi niciodata dusmanul vreunei aripi a societatii civile si nu ar accepta asemenea furaciuni la vot.USB nu a inteles ca trebuie sa aiba si aliati in sistem?? Pai asta cu observatorii si prezenta in sectiile de votare este elementara ,e de clase primare,,,,iar in alegeri,inca din 90 FSN are 2 arme ,denigrarea…cu legionarii si vanzatorii de tara ,si furtul votului.
    Mai ales daca analizezi profilul candidatului FSN.. faptul ca el era viceprimar in functie si cat de repede a fost retrasa madam ALDE ,in care nu aveau incredere la formarea CL ,intelegi ce si cum

    Reply
  5. Liviu Badea

    PS Sunt de acord, absolut de acord, cu faptul ca ar fi trebuit renumarate voturile la S1. Dar asta nu face neadevarate niciuna din afirmatiile mele de mai sus.

    Reply
  6. Georgescu Viorel

    adevarat graieste scribul..”:un sistem care ucide cu sânge rece și-i mai și îmbogățește pe unii de pe urma crimei în masă”
    sistemul capitalist este un sistem faurit pe exploatare, jaf, crima, coruptie , prostitutie , pedofilie, trafic…

    Reply
  7. Mircea Ordean

    Toți sîntem lighioane, domnule Goțiu.

    Adică inclusiv eu și dumneata.

    În paralel, opinez că lighioana cea mai mare este aceea căreia i se pare a fi astfel doar alții…

    Reply
  8. maria

    Dupa terminarea votului si prezentarea asa ziselor rezultate intr-un platou de tv(nu stiu care si nu are importanta) s-au facut analize “petinente” de ctre aceeasi “destepti” care se minunau cu se poate la sectorul 1 sa nu fie PSD/PNL.Un domn din platou s sfatuit-o pe doamna Clotilde Armand sa-si PAZEASCA voturile toata noaptea.Ceilalti s-au mirat ,dar respectivul stia ce spune.Asa ca ce sa mai vorbim: “Cu al nost partid in frunte(PSD)veti avea victorii multe”tovarasi bucuresteni.Succe……..uri…!

    Reply
    • geo

      Nu e atat de simplu.
      Coincidenta lipsa reprezentanti USB – majoritate PSD din sectorul 1 trebuie verificata! Orice fraudare a voturilor in sectiile respective a fost facuta cu consensul reprezentantilor tuturor partidelor “vechi”. Toate persoanele din respectivele sectii sunt cunoscute, pe liste publicate, iar presa nu investigheaza nimic! MAI nimic, SRI nimic, BEC nimic!
      De data aceasta au fost prinsi. furand nu in Teleorman ci sub nasul tuturor autoritatilor statului ocupat cu numararea golurilor nationale!

      Reply
  9. Gabi Micu

    Doamna era manager al firmei franceze Egis (cand a facut acele contracte pentru cele 2 studii de fezabilitate pentru centuri si nerealizate dar cu banii luati) si nu un simplu angajat.Daca voia sa faca intradevar ceva in Bucuresti de ce nu a candidat in sect.5 si nu in cel mai bogat sector?De ce nu recunoaste ca a pierdut si gata.Subliniez ca nu sunt votanta PSD si nici nu-mi place acest partid,dar gata!De ce face atata circ?Nu stie sa piarda.Si mai am o intrebare:de ce si-au pus pe liste toate rudele?

    Reply
  10. Isis

    Da, bine spus, dar nu suficient. Ce nu se spune in presa pentru ca nu se vrea, este ca la localele din tara (si ma refer la rural) nu a fost suficienta grosolanimea si golaneala (adica incalcarea totala a legii electorale si aruncarea de puroi securist), ci in multe localitati armatele primarilor PSD in functie au dus politici de intimidare fizica impotriva celor anti PSD (gen amenintarea cu bataia, cu incendierea locuintelor in caz ca X nu se “cuminteste”) si cel mai grav, inclusiv a tentativelor de omor impotriva unor contracandidati.

    Domnule ziarist, de ce nu anchetezi dumneata nitel de ce CIOLOS a scos 112 din serviciul pentru semnalarea fraudelor electorale?

    Sa vii dumneata cu un articol pe tema asta si sa ne spui ce-ai aflat. Ca e de siguranta nationala.

    Reply
  11. Carmen Attal

    E totusi o femeie burgheza, catolica, homofoba si social ambitioasa, care si-ar afla mai degraba locul intr-un partid ultra-conservator. Am vazut o filmare in care facea campanie pe undeva prin strafundurile Moldovei si se citea dezgustul pe fata ei, atat de mult incat te puteai intreba care ii sunt in fond motivatiile. In acelasi timp ii filma pe interlocutori cu telefonul (ce clasa). Nici mie nu imi plac majoritarii, dar nu simt o respingere atat de viscerala. Erau oameni simpli, unii pareau putin smecheri, altii erau batrani si obositi, votanti psd. Un alt militant usr se adresa unor batrani intrebandu-i “nu v-ati saturat de hotii batrani de la psd? Hai sa ne ajutati sa scapam de ei!” Dar asta e agresivitate pasiva, pentru ca psd cu cadrele sale ii reprezinta! E ca si cum i-ai intreba “Nu vreti sa scapam de voi?” Oamenii la asta aspira si asta sunt, putin smecheri si ne-doritori de schibare (nici nu aratau prea nefericiti acolo si asa cum erau ). Abordarea militantului era jignitoare si ineficace, iar atitudinea non-verbala a Clotildei foarte revelatoare. Daca nu ne putem suferi posibilii votanti, atunci de ce suntem acolo? Prea multa ambitie?
    Pe de alta parte, Remus Cernea spune pe pagina lui de fb ca usr a refuzat orice dialog cu el. Am votat usr la aceste alegeri, dar incep sa ma intreb daca usr este partidul progresist care pare, oricat de diferita ar fi ideea de progres la noi in tara. Este doar un nou partid conservator si trebuie sa fim recunoscatori ca nu sunt nationalisti si corupti ca psd-ul, sa ne multumim cu atat?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *