Romania Curată

De Ziua Europei, pregătim listele albe și negre pentru alegerile europarlamentare

Anul acesta, Ziua Europei ne-a prins finalizând listele albe și negre cu candidații români pentru alegerile europarlamentare care vor avea loc pe 26 mai, un demers voluntar devenit tradiție în cadrul organizației noastre.

Le analizăm trecutul, declarațiile, tranzacțiile, cazierul, averea, concluziile regăsindu-se într-un scor al integrității. Cele 8 criterii pe care le avem în vedere:

 • parcursul politic (traseism);
 • integritatea;
 • afacerile cu statul;
 • averea;
 • nepotismul;
 • autoritatea față de servicii;
 • atitudinile discriminatorii;
 • cazierul.

Nu vă vom spune cum sau cu cine să votați, dar ne vom face datoria și vă vom arăta candidații cu probleme, ca la fiecare rând de alegeri din 2004 încoace. Când: zilele următoare. Fiți pe fază!

Până atunci, vă invităm să aruncați un ochi peste listele negre publicate la alegerile trecute.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “De Ziua Europei, pregătim listele albe și negre pentru alegerile europarlamentare

 1. HG

  Poate vă dă o mână de ajutor și CNSAS, așa cum a făcut-o cu candidatul T.B. de la PMP. Acum, nu în 2049. Că de la așa-numitele comisii de etică, integritate ale partidelor n-avem nicio speranță. Ar trebui să se interzică prin lege ca partidele să aibă asemenea găunoșenii (externalizați, băieți, externalizați!).
  Nu era mai bine ca listele cu colaboratorii Securității să fi fost depuse de Securitate (da, n-am greșit) la toate instituțiile unde a fi fost informator conta și contează? Spre exemplu, la BEC, la ANI și chiar, după modelul RDG-Stasi, la Pensii? De ce nu s-au luat aceste informații de la specialiștii în informații?
  Și-acum, este târziu ca să fie însărcinați niște tineri SRI-ști să scoată, tot ei (pentru că pur și simplu se pricep), aceste informații din arhivele LOR? Ar fi un așa mare efort financiar? De ce nu-și propune niciun partid să aplice o astfel de măsură de eficiență, bun simț, igienă și terapie? Chiar și-acum, când partida e pierdută (biologic, vorba lui Hagi)?

  Reply
  • Dumitru

   He-he! Acum ca Securitatea a ales sa-l matraseasca pe Basescu ar trebui sa am incredere in ea ? Nu prea cred. As fi intr-adevar bucuros sa-l vad la puscarie (nu la CNSAS, ca stiam deja ca era securist). Insa dat fiind modul in care e facuta treaba acum ma intreb de la cine a venit ordinul pe unitate. Sincer, chiar credeti ca suntem prosti ?

   Reply
   • CMC

    E doar schimbarea de garda.
    Sekuristii erei komuniste sunt inlocuiti cu sekuristii de „lume noua”.
    Ceva gen Basescu inlocuit cu Siegfried.
    E clar ca aia care i-au ascuns dosarul pana acum i l-au scos chiar cum…
    General care l-a infiltrat pe Base s-a pensionat si generalul care il infiltreaza pe Siegfried i-a luat locul si nu vrea sa imparta laurii cu nimeni. Base stie multe si le poate strica jocurile.

    Un joc este sa infiltrezi agenti care sa-si castige pozitii denigrandu-si propria tara. E greu sa infiltrezi agenti care isi lauda propria tara, nu-i asa?
    Doar ca la un moment dat, tot infiltrand agenti care isi denigreaza tara se formeaza un cor atat de larg, incat paguba ajunge sa fie mai mare decat beneficiul de pe urma agentilor infiltrati. Si atunci, merita asta pentru cateva stele de general in plus?

    Reply
     • CMC

      Credeam ca stiati de Siegfried:
      „Fostul consilier prezidențial Adrian Rădulescu a declarat miercuri seară, la Canal33.ro, că Siegfried Mureșan a fost adus de Servicii în PMP și impus pe listele la europarlamentarele din 2014 pe primul loc. La acel moment PMP era condus de Eugen Tomac. Mureșan nu a candidat însă pe primul loc ci pe al doilea. La depunerea listelor la Biroul Electoral Central, Elena Udrea a declarat că PMP este „partidul tinerilor în blugi” și a vorbit despre profesionalismul candidaților, primul pe listă fiind Cristian Preda iar al doilea, Siegfried Mureșan, „un tânăr care a avut o activitate performantă” în Parlamentul European.

      „Nu l-am adus noi dom’le (n.r -în PMP), l-au adus Serviciile și nouă ni l-a băgat pe gât. Ni l-a băgat pe gât și pe primul loc spunând că e marele român, care a lucrat în guvernul german, care are relații și care poate să ne reprezinte, șamd. Cine l-a pus pe locul întâi. Zice: candidați pă restul voi!”, a spus Adrian Rădulescu.”

      Si de Basescu:
      „Colegiul a adoptat nota de constatare si a dispus introducerea la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti a actiunii in constatare pentru stabilirea calitatii de colaborator al Securitatii pentru urmatoarea categorie de persoane: art.3 lit.b, art.5 alin.1 (deputat sau senator in Parlamentul Romaniei, membru in Parlamentul European – 1 persoana”, a anuntat joi CNSAS.

      Potrivit informatiilor transmise joi de Europa Libera, vizat de aceasta decizie este Traian Basescu, iar dosarul de retea contine doar copertile pe microfilm, iar notele informative, doua la numar pana in acest moment, au fost descoperite in dosarele altor persoane care aveau dosare de urmarire informative (DUI) . Dosarul de retea este practic gol, deci nu contine un angajament cu Securitatea, dar pe coperta apare numarul dosarului, numele real si numele conspirativ, afirma sursele citate de Europa Libera.

      Traian Basescu a fost verificat din oficiu, in postura de candidat la europarlamentare, iar cercetarea ar fi fost facuta de un angajat al Directiei de Investigatii. Perioada la care se refera investigatia nu este cea in care Traian Basescu a lucrat la Anvers, ci aceea in care era student la Institutul de Marina din Constanta.”

     • CMC

      Basescu sincer: ” colaborare, colaborare, dar nu există un angajament”

      „Traian Băsescu a avut prima reacție după decizia CNSAS de a înainta Curții de Apel București o acțiune pentru a stabili dacă a colaborat sau nu cu Securitatea, fostul președinte menționând că este ”la a cincea adeverință”.

      „Sunt la a cincea adeverință. Înțeleg că… colaborare, colaborare, dar nu există un angajament. E în regulă, o să mă duc să văd dosarul după ce se termină la instanță și o să am o poziție publică legată de acesta”, a declarat Traian Basescu, potrivit Mediafax.

 2. Kross

  Eu as merge mai departe si as publica si cine au fost parintii lor.Ce functii au avut,in ce system au lucrat.Am asa o impresie ca sunt promovate odraslele tortionarilor comunisti.Poate ma insel.Dar unii vor sa fie oi albe,desi au trecut murdar.

  Reply
 3. kross

  Cred ca mai bine ar fi sa se faca o lista cu cei curati si partidele sa aleaga de acolo.Probabil ca imaculati vom gasi doar la cimitir.
  Pretentiile sunt exaggerate intr-o tara care vine din communism,este in trecere prin haos.O solutie ar fi sa fie importata administratie din statele occidentale,dar exista posibilitatea ca nici ei sa nu corespunda criteriilor noastre.

  Reply
  • Cristian Ghingheș

   Ce i-a oprit până acum să își aleagă candidați curați?
   Sau la aceste alegeri. Veți vedea că și printre oamenii noi sunt candidați cu dubii mari de integritate.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *