La începutul lunii, în perioada 3-6 decembrie 2019, trei membri ai echipei de coordonare a Societății Academice din România (SAR) au profitat de șansa oferită în cadrul programului de finanțare Active Citizens Fund și au fost prezenți în Oslo, Norvegia pentru o vizită de studiu cu două obiective: pe de o parte pentru a capta și prelua bune practici pentru buna guvernare din educație și administrația publică locală, pe de altă parte pentru discutarea și pregătirea unor posibile inițiative bilaterale care să vizeze îmbunătățirea gradului de implicare a cetățenilor la nivelul comunităților locale.
Marți, 3 decembrie, am ajuns cu o întârziere de 7 ore la Oslo cauzată de anularea zborului, însă am reușit să răspundem afirmativ invitației Ambasadei România în Norvegia de a participa la recepția oferită cu ocazia Zilei Naționale, prilej cu care am relaționat cu alți români stabiliți în Norvegia, aflând o serie de aspecte interesante de la nivelul comunităților norgvegiene în care trăiesc.
A doua zi a fost una plină, debutând cu întâlnirea persoanelor aflate în conducerea Vellenes Fellesorganisasjon (Federația Norvegiană de Vecinătate), care ne-au prezentat activitățile organizației lor, proiectele, prioritățile pe termen mediu și lung, punctând elemente care s-ar plia pe o viitoare colaborare în cadrul unui apel Active Citizens Fund. Cu ajutorul acestora, am reușit după prânz să luăm contact cu Biroul de Planificare Urbană din cadrul Primăriei Olo, unde am fost surprinși să vedem cum sunt consultați cetățenii cu privire la proiectele de mobilitate și planificare urbană.
Pe înserat, am avut o întrevedere cu Arne Disch de la Scanteam în incinta spațiului de co-working MESH, punctând colaborarea SAR din trecut cu această organizație și mai ales direcțiile posibile de colaborare în special în domeniul educației.
Ziua de Miercuri, cea de-a treia a vizitei de lucru din Norvegia, a fost dedicată prezentării unor propuneri de linii comune de colaborare partenerilor noștri de la Vellenes Fellesorganisasjon și discutării acestora în detaliu. Astfel, am agreat în cele din urmă că vom depune împreună un proiect în cadrul viitorului apelul de proiecte al programului Active Citizens Fund la care aceștia să contribuie cu expertiza pe care o au în construirea și mentorarea comunităților locale, de cartier. Ne gândim să folosim această expertiză în crearea de comunități locale active care să contribuie la îmbunătățirea serviciilor publice locale.
În cea de-a doua parte a zilei, partenerii noștri ne-au faciliat o discuție cu președintele Oslo Velforbund, organizația umbrelă a asociațiilor de cartier din capitala țării fiordurilor, care ne-a împărtășit poveștile de succes în materie de advocacy ale cetățenilor din Oslo.
Pe 6 decembrie, în ultima zi a vizitei de lucru în Oslo, am avut o întâlnire cu directorul general al Direcției relații internaționale din Ministerul Educației, care ne-a răspuns la toate întrebările legate de modul în care în sistemul norvegian de educație se asigură buna guvernare prin intermediul unei finanțări adecvate și a unei descentralizări funcționale.
Ultima oprire pe agendă asta a fost o întâlnire de lucru cu domnul Adrian-Gabriel Davidoiu, ambasadorul României în Regatul Norvegiei, căruia i-am mulțumit totodată pentru facilitarea întrevederii anterioare de la Ministerul Educației.
Urmează să vă povestim în articole viitoare atât cum funcționează sistemul norvegian de educație, cât și cum cetățenii sunt într-o permanentă și strânsă legătură cu autoritățile locale prin organizațiile de cartier în care norvegienii se implică activ pentru o comunitate unită și interesată de ceea ce se întâmplă în vecinătate.
Proiect derulat de Societatea Academică din România cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund – România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE și Norvegiene.
#haide #getbilateral #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEAandNorwayGrants