Mihai Goțiu

Verde a la Cluj. Domnule Boc, ce bai aveau sălciile de ați plantat, pe Someș, lumânările astea cu frunze?

Ceea ce vedeți în imagine e sfârșitul (sau începutul, depinde cum te raportezi) promenadei de pe malul Someșului, din cartierul Grigorescu, din Cluj, mult dezbătută (de vreo 20 de ani), mulți ani executată și relativ recent inaugurată.

În documente (pe hârtie, cum s-ar spune), ăsta se numește ”spațiu verde” și se ia în calcul când se discută diferitele politici publice ale orașului în materie de urbanism. Și, evident, se invocă și în declarațiile glorificatoare ale orașului smart de cinci stele. Asta pe de o parte.

Pe de altă parte, pe copacii ăștia s-a dat o căruță de bani. Și estetic nu le poți reproșa prea multe. Sunt înalți deja, vor fi falnici la un moment dat, cu ramurile lor toaletate atent în pepinieră și direcționate către înaltul cerului. E drept, unii s-au uscat deja, dar cică executantul are obligația să-i înlocuiască.

Baiul e, însă, altul. Umbra. Mai exact lipsa ei. Chiar în capătul amenajării și pe malul celălalt (cel fără acces pentru oameni) tronează sălciile. Puteți compara și estima și singuri când, și, mai ales, dacă vor ajunge cândva, copacii nou plantați să ofere măcar pe vreun sfert umbra și răcoarea unor astfel de sălcii.

Și apoi să vă întrebați, cum mă întreb și eu: de ce nu s-au ales sălcii pentru promenada de pe malul Someșului? Erau prea ieftine (că se înmulțesc prin butășire – adică poți tăia o creangă și s-o plantezi într-un sol umed, că se prinde)? Cresc prea repede (că sunt printre copacii cu creștere rapidă)? Că fac prea multă umbră (sunt printre arborii cu o coroană mare și deasă)?

Înainte de (re)amenajare, mă plimbam des pe aici, că stau la doar câteva zeci de metri. Chiar și fără copaci, doar cu iarbă, era mai răcoare vara decât e acum, după turnarea betonului și plantarea lumânărilor gigantice cu frunze. Și nu eram singurul. Cât de populară e acum promenada, puteți să vă convingeți și singuri, și nu doar din imagini.

În ăst timp, domnul primar Emil Boc ne spune că nu-i nicio problemă de legalitate cu reducerea cu 10% a spațiului verde pe sol natural în cazul proiectului mega-mall-ului Iulius Carbochim. Că să ne mulțumim cu gazonul plantat pe gigantica parcare subterană și niște copaci prin ghivece… Sau nu?

Proiectul mega-mall-ului Iulius Carbochim nu e unul verde, ci o crimă de mediu, cu derogare de la Primărie!

Ucigaș în serie, în libertate, pe străzile orașelor din România. Cu sute și mii de victime în fiecare an! Emil Boc, printre complicii lui!

Citește, pe România Curată:

INTIMIDARE (VIDEO). Patronul firmei găsite cu tăieri ilegale în prima pădure certificată FSC din România, lângă codrii seculari UNESCO din Maramureș, ne-a blocat drumul. Ce voia și ce am aflat, ulterior

Prefectul de Mureș se laudă cu o infracțiune mai mică la Răstolița. Câte minciuni a spus când a atacat societatea civilă


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Verde a la Cluj. Domnule Boc, ce bai aveau sălciile de ați plantat, pe Someș, lumânările astea cu frunze?

  1. tempor1k

    Întreținerea spațiilor verzi
    Aveți o poză grăitoare: aleea invadată deja de buruieni la umbra cărora se mai pot ascunde tot felul de gângănii.
    Ceva tipic in mai toate administrațiile locale:
    Promenade, parcuri pline de bălării (buruieni) – scaieți, urzici și alte „mirodenii”
    Un orășean dacă vrea să aibă parte și de buruieni pleacă la drumeții în afara orașului dar aici este deja discutabil căci poate sunt mai mulți care își doresc excursii printre buruieni prin orașe.
    La categoria copaci, bucureștenii se vaită de înțepăturile tigrilor platanului …

    Reply
  2. Carmen Cristina Popescu

    Verde a la Cluj. Domnule Boc, ce bai aveau sălciile de ați plantat, pe Someș, lumânările astea cu frunze?
    același prăpăd este și în Baia Mare. Oare mai evem pe cine întreba? Mulțumesc că vă pasă! Cu stimă, Carmen Cristina Popescu

    Reply
  3. coscogeamitea

    Bancile alea-s montate conform unui proiect cu spatele-n alee, la 3m de strada, cu capu-n soare si privind catre nimic ? Cat de decerebrati sa fi fost arhitectii care au semnat pt idiotenia asta si cat de imbecili aia care au contribuit la consultarea publica aferenta avizarii proiectului ?

    C-au taiat niste salcii nu-i mare lucru, alea oricum traiesc putin si impun cheltuieli de monitorizare a sigurantei daca stau in zone circulabile – dar ce-au pus in loc are vre-un studiu de mediu facut de un biolog la baza, care sa clarifice cum lista de specii, noua structura si calendarul de evolutie a habitatelor compenseaza serviciile de ecosistem in noua forma a sitului ?

    Daca au facut studiile astea, de ce nu sunt publice ?

    Reply
    • Mihai Goțiu Post author

      e zonă circulabilă doar pentru pietoni, e promenadă (sau ar fi trebuit să fie); mai orice copac mai mare presupune monitorizare; altfel, după consultarea publică a câștigat un proiect care a fost modificat ulterior masiv, mai ales în detaliile care fac diferența – de la aleile betonate, la specii de copaci, diferite zone de acces la apă, amplasarea pasarelei peste râu etc.
      cum ar veni, pe hârtie și în simulări arăta bine, mai apoi au apărut ”dispozițiile de șantier”… :(

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *