În calitatea sa de mediator între puterile statului, fiind garantul respectării drepturilor cetățenești garantate prin Constituția României (din care amintim dreptul la învățătură, stipulat la alineatul 32), dar mai ales în calitate de inițiator al proiectului România Educată, Consiliul Național al Elevilor îi solicită președintelui României “să prevină abuzul pregătit de Guvernul Orban“.
În ședința Guvernului României din 2 aprilie, Ludovic Orban a anunțat că la nivelul executivului se pregătește Ordonanța de urgență prin care se vor prelungi licențele transportatorilor, aspect care, potrivit Consiliului elevilor:
- Condamnă mii de elevi la abandon școlar, întrucât operatorii vor continua să opereze în regim privat, fără a acorda facilități grupurilor sociale protejate de statul român, dintre care numărăm elevii din România, miile de elevi care fac naveta pentru a ajunge la școală;
- Reprezintă o acțiune care încalcă dreptul la învățătură garantat de Constituția României;
- Demonstrează incapacitatea premierului în care Președintele României și-a pus încrederea pentru a salva această țară (desemnându-l a doua oară ca premier și manifestându-și public încrederea față de acest cabinet) de a se delimita de interesele operatorilor de transport și de a formula politici publice coerente, în beneficiul cetățeanului. Mai mult decât atât, considerăm că domnul Președinte ar trebui să ia act de modul în care operatorii de transport, finanțând campanii electorale (aceasta constituie o declarație a președintelui Federației Operatorilor Români de Transport) ale diverselor partide politice, ajung să influențeze deciziile administrației centrale a țării ;
- Constituie o sfidare privind atribuțiile Guvernului garantate de Constituția României, nefiind vorba despre o situație de urgență, ci doar de urgența cabinetului Orban de a proteja interesele transportatorilor – de a continua să facă profit și să neglijeze copiii acestei țări. Mai mult decât atât, Regulamentul (CE) 1370/2007 prevede exact mecanismele prin care se pot realiza contractele publice în regim de urgență, fapt care demonstrează lipsa temeiului pentru a emite această Ordonanță de urgență;
- Presupune nerespectarea Regulamentului (CE) 1370/2007 de către statul român, printr-o Ordonanță de urgență avâd același efect ca Ordonanța de urgență nr. 51/2019, emisă de Guvernul Dăncilă, pe care Președintele României l-a condamnat adeseori pentru abuz și pentru nerespectarea drepturilor cetățenilor.
Având în vedere aceste argumente, suntem îndatorați față de elevii din România să solicităm Președintelui României să prevină acest abuz; în caz contrar, considerăm că Președintele va valida abuzul cabinetului Orban refuzând să tragă un semnal de alarmă pentru a proteja interesele beneficiarilor primari ai educației, fapt care determină elevii reprezentanți din România să considere dezicerea publică de proiectul de țară România Educată, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.
Cum poate cineva să se dezică de ceva ce nu există în fapt? De Pactul pentru educație, îți mai aduce cineva aminte? Nici măcar acțiuni de imagine reușite nu sunt pentru că persistă în memoria publicului mai puțin decât o reclamă la biscuiți. Sunt șmenuri și perdele de fum. Cunoașteți persoana, biroul / echipa / rețeaua care se ocupă de implementare? Există un plan? Cât s-a îndeplinit din acel plan? Care sunt partenerii? etc. etc.