Cristian Ghingheș

Scrisoare deschisă către Guvernul Orban: dacă vă pasă de elevi, nu dați nicio ordonanță de urgență luni!

Ca urmare a anunțului din ședința de Guvern de joi cum că săptămâna viitoare urmează să fie adoptată o ordonanță de urgență în domeniul transportului județean, care a fost reintrodus în sfera serviciilor publice zilele trecute după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea de respingere a OUG 51/2019, reprezentanții elevilor au reacționat dur.

Aceștia sunt nemulțumiți că această ordonanță urmează să stea în calea gratuității integrale a navetei elevilor, licențele actuale ale transportatorilor urmând a fi prelungite prin ordonanța de urgență anunțată de premierul Orban și ministrul Bode. Astfel, munca societății civile, dar mai ales eforturile elevilor din ultimii ani s-ar duce pe apa sâmbetei, iar transportul elevilor ar rămâne în continuare nedecontat integral la nivel județean.

Stimate domnule prim-ministru Ludovic Orban, 

În România, 380.000 de copii cu vârsta între 3-17 ani nu urmau nicio formă de învațământ la începutul anului 2019. 38,1% dintre copii se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, iar aproape o cincime dintre copiii sub 6 ani trăiesc în condiții de deprivare materială severă, conform Eurostat. Investițiile autorităților în educație sunt minime: în perioada 2012 – 2014, perioadă pentru care datele sunt disponibile, România a ocupat ultimul loc din Uniunea Europeană din punct de vedere al cheltuielilor pentru educație ca procent din PIB. Pentru a interveni în diminuarea acestui fenomen este nevoie de eforturi susținute, pe termen lung, care să acopere nevoile copiilor atât pe plan educațional, dar și social (conform organizației naționale Salvați Copiii).

În 2019, Guvernul Dăncilă a emis Ordonanța de urgență nr. 51/2019, ordonanță care elimină transportul din sfera serviciilor publice, condamnând mii de elevi aflați în risc de excluziune socială la abandon școlar, lăsând operatorii de transport și consiliile județene să se bucure de reușita lor de a sfida legislația europeană – în speță Regulamentul European 1370/2007. Ion Ștefan a transmis consiliilor județene să pregătească contractele de atribuire în regim de urgență anunțând aplicarea Regulamentului 1370/2007, ca mai apoi operatorii de transport să reușească să vă manipuleze pentru a realiza o nouă Ordonanță de urgență, prin care vreți să prelungiți licențele operatorilor de transport până în 2021, fără vreun contract de serviciu public care să protejeze elevii pe care i-ați folosit. Am vorbit cu dumneavoastră și v-am explicat care sunt implicațiile acestei OUG, înainte să preluați mandatul ați promis tuturor cetățenilor că nu veți abuza de acest instrument, iar acum formulați ordonanțe de urgență pentru a proteja transportatorii, singura urgență fiind lipsa de asumare pe care a dovedit-o acest cabinet în rezolvarea problemelor reale ale elevilor.

Regulamentul 1370/2007, pe care vă lăudați că îl vreți aplicat, prevede exact pașii care trebuie realizați în cazul atribuirilor de urgență, fapt care demonstrează că scopul pentru care emiteți această ordonanță de urgență este 

Da, v-ați folosit de imaginea noastră pentru că ne-ați promis o Românie Educată în care fiecare elev va avea acces la educație, iar acum, când am reușit să fim atât de aproape de a ne atinge obiectivul, ne distrugeți orice șansă la transport gratuit. Pentru că transportul gratuit trebuie prevăzut într-un contract de serviciu public, pe care dumneavoastră refuzați să îl impuneți consiliilor județene. 

Dacă vă pasă de elevi, nu dați nicio ordonanță de urgență luni. Dacă vă pasă de elevi, rămâneți imun la interesele operatorilor de transport și ale baronilor locali. Dacă vă pasă de elevi, veți alege să vă predați mandatul, pentru că ați eșuat în a oferi elevilor din România altceva decât promisiuni goale, populiste. – Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *