Cristian Ghingheș

Căutăm elevi și părinți din Turnu Măgurele care să convingă primăria să își facă treaba. Celelalte autorități ce păzesc?

Numai mâine nu-i poimâine și începe un nou an școlar. La fel se va întâmpla și la Turnu Măgurele, la liceele „Sf. Haralambie” și „General David Praporgescu”, care urmează să își primească elevii în niște internate cu condiții inumane, așa cum arătat la sfârșitul lunii iulie în contextul organizării unei faze naționale a Sesiunii de comunicări științifice la disciplina istorie.

La scurt timp după articolul nostru, pe 1 august, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Teleorman ne-a comunicat că o echipă de inspectori s-a deplasat la cele două licee, că cele reliefate de noi sunt reale, că IȘJ Teleorman nu a informat DSP despre desfășurarea concursului respectiv, dar că cele două conduceri ale instituțiilor de învățământ și-au asumat răspunderea pentru cazarea participanților în condițiile existente. Totuși, ceea ce ne surprinde este că DSP nu a aplicat nicio sancțiune și că nu a dispus nicio măsură astfel încât condițiile să fie ameliorate. Aici avem o mare problemă!

Tot atunci, Ecaterina Andronescu a trimis corpul de control al Ministerului Educației la IȘJ Teleorman, însă noi ne-am îndreptat atenția către problema de fond: că două cămine pentru elevi sunt absolut insalubre, cu gândaci, saltele rupte, mucegai și așa mai departe. Deci subiectul nu este doar că cineva s-a gândit să organizeze acolo un concurs național, ci că autoritățile locale se fac că nu văd aceste probleme, nealocând fonduri pentru renovarea și dotarea clădirilor în care își fac veacul sute de tineri.

În total, timp de 10 ani (2010-2019), Primăria Turnu Măgurele a alocat pentru lucrări de reparații 68 de mii lei către Liceul Tehnologic „Sf. Haralambie” și aproape 20 de mii lei către Colegiul Tehnic „General David Praporgescu”. Iar ca să vă faceți o idee despre cât de interesată este primăria din localitate de condițiile pe care le asigură elevilor prin propria bază materială, aceste cifre ne-au fost furnizate de municipalitate după ce instituția le-a primit la rândul ei de la secretariatele celor două licee.

Răspunsul de la punctul 4 spune totul: nu s-au efectuat lucrări de modernizare sau investiții la cele două internate de la bugetul local, doar lucrări de reparații și igienizare, odată cu igienizarea întregii unități de învățământ. 

În lumina începerii noului an școlar, am trimis încă un rând de adrese către Primăria Turnu Măgurele, Ministerul Educației, IȘJ Teleorman, DSP Teleorman, respectiv către conducerile celor două licee.

Totuși, e nevoie și de acțiune locală, la firul ierbii, drept pentru care facem apel către părinții și elevii din Turnu Măgurele, respectiv asociațiile reprezentative din județul Teleorman să vină alături de noi astfel încât să facem pași concreți pentru remedierea acestor probleme. Elevii care stau în aceste cămine au nevoie de noi!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *