Cristian Ghingheș

Blog de viceprimar: Transparență totală la Bacău, unde toate contractele și cheltuielile vor fi publicate pe site-ul primăriei

Numeroase au fost dățile în care am așteptat săptămâni, chiar luni de zile pentru a primi informații despre cheltuielile și contractele Primăriei Bacău fie din postura de cetățean și activist civic, fie din cea de consilier local. Cu Societatea de servicii publice municipale (SSPM) am ajuns chiar în instanță, iar cu Primăria Bacău era să mă judec în 2015, când pentru informațiile de interes public ni se cerea fabuloasa sumă de 5 lei/pagină. S-a rezolvat cu o plângere administrativă atunci.

Întorcându-ne în prezent: după revenirea la publicarea zilnică a plăților efectuate, care a fost pusă în practică imediat după ce noua administrație a preluat primăria, trecem acum la următoarea etapă după votul în unanimitate de ieri pe care Consiliului Local Bacău l-a dat pentru aprobarea regulamentului privind măsurile adoptate în vederea creșterii transparenței activității Primăriei Bacău și a tuturor instituțiilor publice de interes local.

Concret, pe site-ul primăriei veți găsi o nouă secțiune, intitulată “Cheltuieli publice”, care va cuprinde toate contractele încheiate (indiferent de tipul de contract, obiect, valoare), actele adiționale, facturile și ordinele de plată, publicate la cel mult 10 zile de la încheiere, emitere sau efectuarea plății. Este valabil nu doar pentru primărie, ci și pentru structurile din subordinea Consiliului Local.

De asemenea, toate contractele aflate acum în derulare vor fi scanate și publicate în termen de 60 de zile. Totodată, rezolvăm încă o bubă descoperită în primele zile de mandat (chiar când lecturam contractele de deszăpezire): prevedere expresă astfel încât niciun contract încheiat de municipalitate să nu mai aibă clauze de confidențialitate (cu excepția cazurilor prevăzute de lege).

Responsabilii de contract din primărie și conducătorii structurilor subordonate care nu respectă acest regulament vor fi sancționați disciplinar.

Mi-ar plăcea ca ceea ce facem la Bacău în această privință să fie exemplu de bună practică pentru cât mai multe administrații locale.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Blog de viceprimar: Transparență totală la Bacău, unde toate contractele și cheltuielile vor fi publicate pe site-ul primăriei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *