România este în sfârșit pusă pe harta luptei pentru salvarea ultimelor râuri care mai curg libere! După ce ani în șir am fost lăsați pe dinafară, după ce Eco-Masterplanul pentru Râurile Balcanice nu a inclus și România, iată că, la ediția a 4-a, când nici nu mai speram, Balkan Rivers Tour ajunge în România, în cadrul ediției Balkan Rivers Tour 4!
Echipa Balkan River Defence invită toți românii iubitori de natură să li se alature, cât pot, la activitățile din perioada 15 – 20 aprilie. Programul este aici.
Totul se va termina sâmbătă, cu proiecția fimului ”The Undamaged” și o petrecere cu muzică live. Tabăra de bază va fi la ”Green Camp”, pe Bâsca Mică, la jumătatea distanței între Varlaam și Vadu Oii, la coordonatele: 45°31′39.1″N și 26°27′33.7″E. Aici puteti urmări acțiunea din România.
Presa slovenă a anunțat încă din 5 aprilie că Balkan Rivers Tour ajunge în România.
Este a treia oară când cauza tragică a râurilor carpatine, blocate de baraje, secate de mafia MHC sau de Hidroelectrica, betonate și ”buldozerizate” de Apele Române, răzbate în publicațiile internaționale și ajunge la urechile opiniei publice din afara României. După ce cazul Râului Alb a făcut înconjurul lumii iar cazul Defileului Jiului a ajuns și în prestigioasa revistă Science, în Revolve și în presa din Balcani, unde a inspirat continuarea luptei chiar și în cazurile disperate.
Balkan Rivers Tour 1 a fost cea mai mare acțiune directă pentru conservarea râurilor din Europa.
Aici puteți vedea poze din cele 5 săptămâni epopeice ale Balkan Rivers Tour 1, cu participarea a 500 de caiaciști din 18 națiuni, în care caiaciștii au înfruntat de la zăpezi târzii până la brutalitatea polițiștilor din fața reședinței premierului corupt al Albaniei.
Mișcarea, împreună cu o echipă de voluntari, ajută cu pasiune inițiative civice locale și ONG-uri din Balcani în lupta lor împotriva distrugerii inutile. Ei oferă politici energetice raționale și turism sustenabil ca o alternativă care ar aduce mult mai mult profit și bogăție comunităților locale decât dezvoltarea agresivă menită să satisfacă lobby-ul hidroenergetic, ilicit și nociv.
sursa: Balkan River Defence
În comunicatul de presă pentru ediția de acum echipa de la Balkan Rivers Defence (așa a fost denumită, ulterior, mișcarea) ne spune că la această a 4-a ediție, împărțită în România, Bulgaria și Slovenia, conceptul este puțin diferit. Nu mai este o epopee cu zeci de râuri coborâte, ci se petrece mai mult timp la o locație, pentru a fi mai eficienți în lupta locală pentru râuri și pentru a facilita participarea celor care vor să li se alăture, pe râu, în luptă și pentru momentele de relaxare. Să nu uităm că râurile, cât timp nu sunt distruse, înseamnă în primul rând bucurie, insiprație și spectacol, că ele aduc bogăție și viață văilor. Abia când românii vor reînvăța să se bucure de râuri vom avea în România o mișcare de masă pentru apărarea lor. Acolo unde râurile au fost rase de pe fața Pământului de Hidroelectrica cu multe decenii în urmă localnicii nici nu mai conștintizează cât au pierdut, cât calitatea vieții lor s-a erodat din cauza acestei tâlhării.
Acum nu noi cerem ajutor internațional, ci ajutorul vine la noi, unde nevoia de mediatizare în privința râurilor este enormă. Din păcate, românii nu conștientizează că râurile sunt la fel de importante ca pădurile, dar mult mai distruse. Instituția monstruoasă care se ocupă cu distrugerea lor, Apele Române, este cvasi – necunoscută, cel mai frecvent confundată cu operatorii de apă și canalizare. Raportul gigantic între impactul de mediu și producția minoră a Hidroelectricii de pe râurile interioare este de asemenea ținut sub tăcere. Tragedia râurilor carpatine îi afectează chiar și pe toți cei care nu o conștientizează, iar ecocidul trebuie oprit, cât mai avem niște rămășițe de salvat.
Puține elemente din spectacolul naturii se compară cu un râu de munte care curge liber, printre maluri naturale și versanți imaculați. Așa ceva încă mai găsești în Munții Buzăului, încă…
Sufletul acestei mișcări internaționale este neobositul Rok Rozman, biolog și atlet olimpic.
sursa: Balkan River Defence
Baza mișcării este în admirabila Slovenie. Să fim realiști, peste tot sunt oameni lacomi, needucați, inconștienți, care vor să distrugă natura. Dar nu este de vină cine cere, ci cine dă. Recent în Slovenia s-a încercat măcelărirea râului Mura, prin o serie de hidrocentrale, dar ministrul mediului, domnul Jure Leben, a respins planul sinistru. Este exact opusul a ceea ce face ministrul mediului din România, Grațiela Gavrilescu, care promovează continuarea lucrărilor ilegale din Defileul Jiului, sfidând decizia definitivă a Curții de Apel București.
Autoritățile române sunt exact opusul autorităților dintr-o țară democratică și civilizată, precum Slovenia. Proiectul de Strategie Energetică a Românei, o colecție oribilă de ilegalități, este cea mai bună dovadă.
Poate ne ajută slovenii să ne trezim din amorțire, lene, lașitate și comoditate. Să ne debarasăm de mentalitatea că altcineva trebuie să facă ceva. Să înțelegem că suntem tâlhăriți, că râurile reprezintă unul dintre bunurile noastre cele mai de preț și nimeni nu are dreptul să ni le fure, cu niciun pretext fals, manipulator.
sursa: Balkan River Defence
Să-i spunem Hidroelectricii că ajunge! Că undeva trebuie să tragem o linie, să sistăm orice nouă distrugere, să nu lăsăm Carpații fără vuietul râurilor, muți și sluți!