Cristian Ghingheș

Tinerii cer Ministerului Tineretului să dea dovada de tărie pentru oprirea delapidării patrimoniului UTC

În ajunul Zilei Tineretului, tinerii din Constanța solicită printr-un comunicat de presă aprobarea de urgență a Regulamentului de aplicare a Legii nr. 146/2002 privind fundațiile pentru tineret. Demersurile Ministerului vin în contextul în care Federația Tinerilor din Constanța a insistat în mod constant în ultimii 4 ani pentru aprobarea acestui regulament.

Ca urmare a aprobării a acestui regulament, nu ar mai trebui să existe niciun fel de blocaj pentru aplicarea Legii nr. 146/2002 care stabilește compunerea organelor de conducere ale fundațiilor, modul de control al acestora, registrul fundațiilor dar și inventarierea patrimoniului UTC.

Astfel, trei din cei cinci membri ai consiliului de conducere urmează să fie numiți de către consiliul județean, iar ultimii doi de către asociațiile de tineri din respectivul județ. Supravegherea fundațiilor este realizată de către o comisie formată din reprezentanți ai prefectului, consiliului județean, direcției județene pentru sport și tineret și administrației județene a finanțelor publice.

În prezent, activitatea Fundației Județene pentru Tineret e recunoscută ca fiind una obscură, în afara cadrului legal, iar situația patrimoniului UTC în județul Constanța este una jalnică, așa cum a fost documentată de mass-media în ultimii ani.

Solicităm aprobarea de urgentă a Regulamentului pentru aplicarea Legii nr. 146/2002 pentru oprirea jafului acestui patrimoniu care, conform legii, este destinat tinerilor. Ne-am săturat de tot felul de combinații ale unor persoane condamnate sau urmărite penal care folosesc acest patrimoniu pentru propria bunăstare, în timp ce tinerii nu beneficiază de acesta, contrar legii. Îi solicităm ferm domnului ministru Stroe să nu cedeze și să nu sprijine grupurile care, în aceste momente, fac demersuri disperate pentru a nu se investiga activitatea lor” a declarat George Farauanu, președintele Federației Tinerilor din Constanța

Salutăm și susținem demersurile Ministerului Tineretului și Sportului pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 146/2002 privind fundațiile pentru tineret în contextul în care activitatea acestor fundații nu este corespunzător investigată sau chiar cunoscută în spațiul public. Menționăm că în județul nostru singură metodă de comunicare cu această fundație este pagină de facebook și nimic altceva, comunicarea cu tinerii este 0, iar activitățile cu aceștia nu există fizic. Domnule ministru Stroe, vă rugăm să nu luați act de demersurile rău intenționate ale grupurilor de interese în ceea ce privește acest patrimoniu – Bugescu Andreea, vicepreședinte Asociația Studenților Mediciniști și a Tinerilor Medici Constanța

 Mi se pare incredibil cum o lege care a fost adoptată în 2002 nu se aplică nici în momentul de față. Ce mai așteaptă autoritățile? Inițiativa Ministerului Tineretului și Sportului este una bună, dar sperăm că va fi și dusă la bun sfârșit. Ce s-a întâmplat până acum cu acest patrimoniu nu mai poate fi ascuns, tinerii trebuie să primească ce este al lor! Mai ales că, în județul nostru mișcarea de tineret are nevoie de un sprijin real. – a declarat Sabina Spătariu, președinte al Asociației Elevilor din Constanța.

Fundațiile județene de tineret sunt entitățile care au fost create în anul 1990 prin Decretul-Lege nr. 150/1990 și cărora le-au fost transmise patrimoniul UTC de la nivelul fiecărui județ. Scopul prevăzut de acea lege al acestor fundații este de a elabora, organiza şi finanţa programe specifice pentru tineri, pentru instruirea, educarea şi formarea tineretului în spiritul tradiţiilor umaniste, al valorilor democraţiei şi aspiraţiilor societăţii româneşti.

Federația Tinerilor din Constanța a fost înființată în anul 2016 la inițiativa elevilor și studenților din Constanța, și are ca scop reprezentarea drepturilor și intereselor tinerilor din județul Constanța, fiind singura organizație reprezentativă a tinerilor din județul Constanța.

Asociația Studenților Mediciniști și a Tinerilor Medici Constanța, (ASMTMC) actualmente membră a FASMR, a fost înființată la 31 ianuarie 2000 este o asociație non-guvernamentală, democratică, pacifistă, umanistă, fără caracter politic, non-profit, cu scop lucrativ, ce își desfășoară activitatea în scopul promovării și apărării drepturilor și intereselor profesionale, sociale și culturale ale membrilor săi, precum și a susținerii nevoilor acestora în domeniile științific, cultural, social, civic, educație medicală și sănătate publică.

Asociația Elevilor din Constanța este o organizație a elevilor din județul Constanța, ce are ca scop reprezentarea intereselor comune ale elevilor din județul Constanța, apărarea și promovarea drepturilor, obligațiilor și intereselor elevilor și de a stimula participarea acestora la actul educațional și viața socială, economică și culturală.

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *