Călin Dejeu

Strategia anticorupție, pe Apa Sâmbetei

Zilele trecute am văzut de lângă Teiuș o imagine limpede a crestei Munților Făgăraș, cum rar vezi în sezonul cald, ridicându-și zimțuirea parcă ireală peste dealurile molcome din stânga Mureșului. De departe pare un tărâm al naturii intacte, dar dacă te apropii vezi Sâmbăta, Porumbacu, Capra, Buda, Dejani și celelalte râuri întubate, vezi cât de pângăriți au ajuns cei mai înalți munți ai țării. De parcă distrugerile din  2011-2016 nu ar fi de ajuns, asistăm acum la o extrem de suspectă reactivare a propagandei mafiei microhirocentralelor. Cum pot să-și închipuie acești propagandiști că am uitat ce înseamnă să bagi un râu în țeavă, în condițiile în care, în întreaga țară, un sigur râu a fost eliberat din țeavă?! Și acesta (râul Taia) prin intervenția justiției, nu a autorităților de mediu pe care le plătim degeaba. Chiar și râul Taia este pe punctul de a fi din nou băgat în țeavă prin încălcarea sentinței judecătorești de către APM Hunedoara, încălcare susținută fără nicio ezitare de Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Chiar și Radio România Actualități încearcă să spele imaginea acestei industrii nocive, deci traficul de influență vine de sus. Vine chiar și de la dubioșii pe care i-am trimis la Bruxelles.

Dacă, din 2012 încoace, când am aflat cu toții ce se întâmplă cu râurile de munte, procurorii și-ar fi făcut treaba, cu siguranță nu am asista acum la un nou val de propagandă, ci la eliberarea râurilor din țevi și refacerea albiilor sfârtecate.

Comisia Europeană se laudă cu o nouă lege pentru renaturare, pentru refacerea ecosistemelor degradate, dar până să intre în vigoare și până să se aplice în România mai nimic nu va mai fi fezabil pentru râurile carpatine.

 

Procurorii cel mult dau târcoale mafiei microhidrocentralelor. Nu o abordează direct, deși Strategia Națională Anticorupție 2021-2025, aprobată prin HG 1269/2021, menționează la ”DOMENIUL PROTECȚIEI MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR”:

Distrugerea râurilor

În 2015, COM a declanșat procedura de infringement (cauza 2015/4036) cu privire la 27 de microhidrocentrale care au fost amplasate în arii protejate și care au distrus ecosistemele de pe mai multe râuri de munte.”

Vasile Andreaș a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, de către Curtea de Apel Brașov.

Vasile Andreaș a fost primar în Sâmbăta de Sus din 2008 până-n 2020. Deci este clar că dezastrul ecologic la care au început lucrările în 2012 (microhidrocentrala care a mutat râul în țeavă) a fost aranjat sub oblăduirea sa. În 2013 oamenii muntelui constatau deja, cu durere, că această vale fabuloasă este distrusă de mafia microhidrocentralelor.

Întâmplarea face că firma Hidro Clear Făgăraș S.R.L., care deține microhidrocentrala de pe Sâmbăta, este deținută în totalitate de firma Hidro Clear S.R.L., cea care a construit ilegal hidrocentrala de pe Taia (unica oprită de justiție după ce a fost construită pe baza unor acte ilegale).

Este siderant cum de au putut să distrugă chiar și o vale atât de emblematică precum Sâmbăta. Era pe ea traseu turistic încă din perioada interbelică. Apare și pe coperta uneia dintre cărțile cu care am crescut: ”Poteci și Cabane în Muntii Făgărașului” (1986).

Vasile Andreaș chiar se lăuda cu eliminarea farmecului suprem al văii, dat de faptul că era străbătută doar de potecă, nu de un drum forestier care risipește farmecul naturii sălbatice. Era mândru că natura este întinată prin construirea drumului industrial.

În Carpații Românești aproape peste tot văile sunt cotropite de atât de invazivele drumuri forestiere. Orice sector de râu fără drum pe mal are o valoare ecologică și peisagistică enormă. Îmi povestea un montaniard că Valea Sâmbetei a fost atît de mutilată, când a fost ”bulozerizată” pentru a se face drumul industrial al microhidrocentralei, încât ”nu a mai rămas piatră peste piatră”.

Garda Națională de Mediu mințea în NC nr. 100/04.11.2016 că: ”nu au putut fi constatate incalcari ale masurilor impuse prin actele de reglementare, de asemenea nici efecte negative in albia minora, respectiv distrugeri de habitate sau devieri”.

Se vede și în istoricul satelitar că a fost mutilată și albia minoră.

Despre Sâmbăta Comisia Europeană a fost cam laconică, în Scrisoarea de punere în întârziere:

Este oricum imposibil ca niște birocrați să poată să se apropie măcar de a cuprinde în întregul ei tragedia distrugerii complete a unei văi de munte intacte, care avea o valoare inestimabilă pentru patrimoniul natural.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Strategia anticorupție, pe Apa Sâmbetei

  1. LILI

    MASONERIA, SECURISMUL, SINECURISMUL, MAFIOTISMUL, TRADAREA, HOTIA SI PROSTIA in ultimii 32 de ani AU DISTRUS ROMANIA.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *