Cristian Ghingheș

Luăm statul la întrebări: când are de gând Primăria București să își accesibilizeze infrastructura pentru persoanele cu dizabilități?

„Eu nu știu ce să cer României… Ori bordură, ori rampe, ca accesul să fie liber și neîngrădit. Chiar nu știu ce să cer.” – este mesajul de final al unui tânăr bucureștean de 18 ani, Ștefan, alături de care jurnaliștii de la Libertatea au arătat într-un reportaj, care m-a emoționat profund, cum se vede capitala din scaunul său cu rotile.

Imediat după publicare, Ștefan a trimis articolul către mai multe instituții, solicitând număr de înregistrare și rezolvarea problemelor cu care se confruntă: Primăria Municipiului București, Administrația Străzilor, Poliția Locală și Poliția Rutieră. 0 răspunsuri, nepăsare totală din partea autorităților competente.

Luminița Stoian, mama lui Ștefan, a trimis ulterior o adresă către Societatea de Transport București (STB) în care semnalează faptul că centura de siguranțp magnetică prevăzută în caietul de sarcini nu se regăsește de fapt în autobuzele Otokar recent introduse pe străzile Capitalei: vă rog să mă ajutați să aflu adevărului si vinovatul pentru că copilul meu nu beneficiază de transportul public din cauza asta! Eu plec la muncă dimineața iar fiul meu nu își poate cumpăra nicio pâine și rămâne în casă nemâncat din cauza corupției lor și pentru că nu există drumuri accesibile și deci nici libertate în mobilitate .


foto: Libertatea

În 2017, unul dintre proiectele selectate pentru finanțare în campania de bugetare participativă „Propune pentru București” a fost chiar „Zero bordură la trecerile de pietoni”. N-a fost implementat, așa că urmează să întrebăm Primăria București de ce. De fapt, ce s-a întâmplat cu toate proiectele cetățenești selectate atunci cu mare fast?

De asemenea, vom întreba și Poliția Locală, și Poliția Rutieră dacă și ce amenzi au dat în ultimii 4 ani pentru nerespectarea legislației privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Este un subiect dureros, dar doar acționând și punând presiune pe autorități putem face pași înainte pentru a rezolva ceva în orașele noastre!

Şi tu poţi adresa întrebări către instituțiile publice din orașul tău, primării, școli, licee, universități, regii autonome, aflând cum sunt cheltuiți banii pe care-i plătești statului prin impozite și taxe! Tu ne spui ce vrei să afli și de la ce instituție anume, iar noi trimitem și urmărim cererea pentru tine! Folosește aplicația!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *