Antonia Pup

Se înființează un nou post de director de școală. Băiețeala cu fondurile europene, al câtelea sezon?

Ministerul Educației a anunțat că examenul național pentru directori va avea loc în 27 iulie, iar nota minimă de trecere la proba orală va fi 7,00. Subiectele vor avea un grad ridicat de exigență, urmând a fi testate abilitățile cognitive și manageriale. Este important să reținem că în 5 august 2021 vor expira mandatele tuturor directorilor de școală din România: timpul nu mai are răbdare. Avem nevoie de directori pregătiți, selectați riguros și transparent, carnetul de partid fiind criteriul înlocuit de excelență academică. Inițiativa Ministerului Educației este lăudabilă – probabil singura măsură concretă pentru operaționalizarea proiectului România Educată din acest mandat.

Totuși, o dată cu anunțarea datei privind organizarea concursurilor de directori, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat o șopârlă la orizont, care poate fi ușor încadrată în imaginarul băiețelii cu fondurile europene. Să ne aducem aminte de tot ce nu s-a făcut prin POSDRU. PNRR nu își permite să aibă soarta POSDRU, când acest plan este grefat pe nevoile unui sistem educațional unde peste 40% dintre elevi nu înțeleg ce citesc. Sorin Cîmpeanu a anunțat înființarea unui nou post de ,,director administrativ” care să pună în aplicare proiectele finanțate prin PNRR. Întrebarea care ar trebui să frământe este simplă: facem concurs ca să selectăm cei mai buni directori din România, iar apoi le luăm pâinea și cuțitul, lăsându-le doar firimiturile? Iar când măsura este anunțată de ministrul aparținând partidului care are Congres tocmai în acest an, cu filiale care abia așteaptă să se aboneze la banul public, interogația devine chiar și mai pertinentă.

Ministrul Educației este dator să ne răspundă la următoarele întrebări:

  1. Care este rațiunea de a fi (raison d’être) a acestui nou post de director administrativ? În fața cui va răspunde acest director administrativ pentru implementarea proiectelor care vor fi operaționalizate prin PNRR?
  2. Având în vedere că, prin forma actuală a PNRR, se conturează sinergii între școli, licee și autorități publice locale (de exemplu, primăriile sunt cele care dețin clădirile școlilor, așadar ele vor avea un grad ridicat de răspundere în implementarea proiectelor de înverzire a școlilor, creșterea gradului de siguranță în școli prin garantarea documentațiilor privind obținerea autorizației pentru securitate la incendiu etc.), care va fi relația între directorul administrativ și primarul comunității?
  3. Care este procedura detaliată de alegere a acestui nou director și care va fi relația între directorul ales prin concurs și directorul administrativ?
  4. Cum se va asigura implicarea tuturor părților interesate în procesul de contractare și implementare pentru operaționalizarea proiectelor cu finanțare externă? Dar transparentizarea contractelor?
  5. Care va fi relația dintre directorul administrativ și consiliul de administrație al școlii?
  6. Care sunt măsurile legislative și de proces pe care Ministerul dumneavoastră le are în vedere pentru a crea sinergii între PNRR și celelalte programe operaționale (POEO) în domeniul educației la nivel local? Ce se întâmplă cu școlile care nu au capacitate administrativă pentru a implementa aceste proiecte cu finanțare nerambursabilă?

Ne trebuie măsuri serioase și ferme pentru a îi ține pe băieții și fetele deștepți departe de PNRR, dar și de celelalte programe operaționale, care întârzie să apară, asigurându-ne, totodată, că există suficient discernământ și capacitate administrativă în vederea maximizării rezultatelor acestor procese. Astăzi, începând cu ora 14:00, vă invit să participați la conferința ,,Vin banii europeni. Ce e de făcut pentru educație?„, unde vom discuta inclusiv despre aceste subiecte sensibile, alături de invitații:

✍️Victor Negrescu, vicepreședintele Comisiei pentru Educație din Parlamentul European;
✍️Maria Manea, secretar de stat în Ministerul Educației;
✍️Mihaela Popa, fost vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri europene din Senatul României, fostul secretar de stat responsabil cu proiectele de finanțare externă din ME;
✍️Roxana Mînzatu, fost ministru al Fondurilor Europene, expert în proiecte finanțate din fonduri europene;
✍️Sabina Spătariu, președintele Asociației Elevilor din Constanța.
Este primul eveniment organizat de un ONG din România în cadrul Conference on the Future of Europe, iar toți cetățenii interesați se pot înscrie AICI. Până atunci, să sperăm că autoritățile competente ne vor furniza răspunsuri la aceste întrebări pertinente și vor demonstra responsabilitate față de cetățeni, stopând fenomenul fraudei din fonduri europene. Lăsați directorii buni în pace!

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *