Călin Dejeu

Scrisoare de la Călin Dejeu: O victorie în instanță pentru Defileul Jiului

Dragi prieteni, semnatari ai petitiei pentru salvarea Defileului Jiului.

In iunie v-am rugat sa scrieti la Garda Naționala de Mediu si sa solicitati sistarea de urgenta a lucrărilor ilegale de captare a Jiului si a doi afluenti [1].

O parte dintre voi ati trimis solicitarea. Au fost doua raspunsuri, unul de la Comisariatul Judetean Hunedoara si unul de la Comisariatul Judetean Gorj.

In cel din urma, Garda declara ca a dispus in cursul anului 2016 obligatia beneficiarului SC Hidroelectrica SA de a notifica Agentia pentru Protectia Mediului cu privire la elementele noi intervenite in legatura cu acest proiect. Si ca actul de control a fost contestat in instanta de Hidroelectrica si nu exista o hotarare definitiva.

Iata ca, in sfarsit, Hidroelectrica a pierdut definitiv procesul, in 23 octombrie 2017! Prin urmare trebuie sa respecte prevederile actului de control si sa notifice cu privire la elementele noi (precum declararea sitului Natura 2000). Si implicit sa sisteze lucrarile, cum cere Legea mediului.  Aceasta victorie pentru natura a fost larg mediatizata [2].

Dar, am aflat ulterior de la localnici, ca lucrarile nu s-au oprit, se pare ca Garda de Mediu face doar figuratie! Sa speram ca hotararea Curtii de Apel Bucuresti va fi totusi respectata!

Intre timp, cei care sunt loviti si economic de crima de mediu din Defileul Jiului organizeaza acolo un eveniment, numit sugestiv: „Jiul e rau de munte, nu apa in conducte!„. Va invit sa participati in masura timpului si posibilitatilor. Gasiti aici mai multe informatii:

https://www.facebook.com/events/664870910387864/

http://www.greenadventure.ro/evenimente/rafting-jiu-4-5-noiembrie

Pana cand Jiul nu este secat de la Livezeni pana la Bumbesti, nu renuntam la aceasta cauza majora!

Toate cele bune!

Calin Dejeu

[1] http://www.declic.ro/stiri/mobilizare-defileul-jiului

[2] http://www.digi24.ro/stiri/economie/companii/curtea-de-apel-opreste-lucrarile-hidroelectrica-in-defileul-jiului-816151

http://www.pandurul.ro/articol/investitie-de-200-de-milioane-de-euro-blocata-defi_96556.html

Citește și aici:

Decizie crucială pentru Defileul Jiului (UPDATE)

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Scrisoare de la Călin Dejeu: O victorie în instanță pentru Defileul Jiului

  1. Tom

    Felicitări!!!

    Pentru c-am avut de multe ori ocazia de a intra în contact cu molohul comunistoid și naturofag, vă invit să inițiem o petiție pentru eliminarea cuvintelor PENTRU și PROTECȚIA din titulatura agențiilor. Pentru că foarte rar ele sunt PENTRU. Sunt niște structuri care judecă birocratic și îngust, cu frică și în necunoștință de cauză, cu dispreț de viitor. Să se numească Agenția pentru Avize și Autorizații de Mediu, spre exemplu. Ar fi mult mai realist și mai puțin ipocrit.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *