Adrian Popescu

Decizie crucială pentru Defileul Jiului (UPDATE)

Curtea de Apel București a respins luni, 23 octombrie, recursul Hidroelectrica față de decizia Tribunalului București care dădea câștig Gărzii de Mediu, instituție care i-a cerut să reevalueze proiectul său din Defileul Jiului, în conformitate cu Directivele europene de mediu.

Curtea de Apel a respins recursul ca nefondat, iar decizia sa este definitivă. Vezi aici. În primă instanță, judecătorii au dat câștig de cauză Gărzii de Mediu în acest proces, care se referă la  construirea pe o lungime de peste 30 de kilometri, de-a lungul râului Jiu, în interiorul Parcului Național, a unui complex energetic format din două hidrocentrale, baraj, galerii de aducțiune, prize energetice, decantoare, cu un impact devastator asupra mediului din zonă.

Așa înțelege Hidroelectrica să protejeze Defileul Jiului

Potrivit legii mediului, când apar modificări la un proiect, titularul trebuie să notifice Agenția pentru Protecția Mediului, a declarat biologul Călin Dejeu pentru România Curată. Atunci se sistează lucrările și se reia evaluarea impactului asupra mediului. Garda de Mediu a fost în 2016 în Defileul Jiului și într-o notă de constatare a scris că Hidroelectrica trebuie să notifice că au apărut modificări, precum declararea zonei ca parte a sitului Natura 2000.

Realizând că în aceste condiții va trebui să sisteze lucrările de distrugere a mediului, Hidroelectrica a cerut în Justiție anularea notei de constatare, iar după cum ne-a declarat Călin Dejeu, în primă instanță a pierdut.

Decizie cheie a justiției: Defileul Jiului poate scăpa de distrugere

Care este cheia disputei? Amenajarea hidroelectrică Bumbești-Livezeni demarată de Hidroelectrica a primit avize de mediu și autorizații de construire începând cu 2003. În 2007 România a intrat în Uniunea Europeană, fiind obligată să respecte noi cerințe de mediu, mult mai drastice decât cele pe care le avea la momentul aderării. Una din noile prevederi aplicabile în România era Directiva Habitate a UE. OUG 57/2007 care a transpus în legislația autohtonă cerințele Directivei a impus ca proiectele cu impact de mediu, aflate în construcție la momentul aderării, să fie reevaluate.

În loc să facă evaluarea cerută de Garda de Mediu, Hidroelectrica a dat în judecată instituția statului. În prima înfățișare a pierdut, însă luni, 23 octombrie, la Curtea de Apel București se judecă un recurs formulat de compania energetică.

Încăpățânarea Hidroelectrica de a dezvolta un proiect energetic derizoriu în mijlocul unei rezervații naturale sunt de neînțeles atât din punct de vedere al protecției naturii, cât și a rentabilității acestei investiții, susțin experții. Complexul hidroenergetic Bumbești-Livezeni ar putea produce anual cu puțin peste un procent din producția anuală totală a companiei. În schimb ar determina pierderi ireparabile unei arii naturale unice în Europa – Defileul Jiului.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Decizie crucială pentru Defileul Jiului (UPDATE)

 1. Adi

  Hidroelectrica a pierdut la recurs, sa vedem acum ce urmeaza:

  Nr. unic (nr. format vechi) : 28248/3/2016
  Data inregistrarii 28.03.2017
  Data ultimei modificari: 23.10.2017
  Sectie: Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal
  Materie: Contencios administrativ şi fiscal
  Obiect: anulare act administrativ nota constatare nr. 107/18.03.2016
  Stadiu procesual: Recurs

  Părţi
  Nume Calitate parte
  SOCIETATEA DE PRODUCERE A ENERGIEI ELECTRICE IN HIDROCENTRALE HIDROELECTRICA SA Recurent Reclamant
  GARDA NATIONALA DE MEDIU Intimat Pârât
  SERVICIUL COMISARIATUL JUDETEAN GORJ Intimat Pârât

  23.10.2017
  Ora estimata: 09:00
  Complet: S8 Completul 1 recurs NCPC
  Tip solutie: Nefondat
  Solutia pe scurt: Respinge recursul, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 23.10.2017.
  Document: Hotarâre 23.10.2017

  Reply
  • Romania Curata

   ADI, va multumim pentru semnal, am dat si noi vestea buna. Urmeaza sa vedem intr-un nou articol ce urmeaza, cum trebuie pusa in practica decizia justitiei de catre Hidroelectrica.

   Reply
 2. Adi

  Dar pe asta o stiti?

  „DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE
  PROIECT

  Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiză Tehnică că proiectul „Racordare la SEN a CHE Bumbești – Linie electrică Aeriană LEA 110 kV dublu circuit (d.c.) CHE Bumbești- Borna 35 bis, LEA 110 kV Tg-Jiu Nord – Parângu circuitul 2” în cadrul investiției Amenajare Hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni Bumbești propus a fi amplasat în intravilanul și extravilanul orașului Bumbești-Jiu, se supune evaluării impactului asupra mediului şi se supune evaluării adecvate.

  d) probabilitatea impactului – se va reanaliza ținând cont de impactul cumulat cu
  proiectul AHE Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbești precum și cu alte proiecte și activități din
  zonă ”

  Documentul se poate descarca de aici:

  http://www.anpm.ro/documents/20769/2173522/Decizia+etapei+de+%C3AEncadrare+proiect+pentru+Racordare+la+SEN+a+CHE+Bumbe%C8%99ti+titular+HIDROELECTRICA.pdf/90cdbde1-71ee-4a10-a17c-06a23cfe5de9

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *