Cristian Ghingheș

A început Școala de vară pentru buna guvernare și transparența școlilor și liceelor din România

Zilele acestea, la Bușteni, găzduim mult așteptata Școală de vară pentru buna guvernare și transparența școlilor și liceelor din România, eveniment cheie al campaniei Școli Curate pe care o desfășurăm la nivel național începând cu primăvara acestui an.

La școala de vară participă circa 30 de elevi, părinți, jurnaliști și membri ai unor asociații din toate colțurile țării, aceștia fiind selectați ca urmare a unui proces de selecție desfășurat pe parcursul a trei săptămâni și care a generat aproape 70 de aplicații ale elevilor și părinților care și-au arătat interesul să pună umărul la schimbarea din instituțiile de învățământ din comunitățile lor.

Pe parcursul celor patru zile ale trainingului Școli curate, participanții au parte de ateliere, dezbateri și exerciții practice cu scopul de a fi pregătiți să devină monitori ai bunei guvernări în școli. Printre aceștia se află reprezentanți ai elevilor la nivel județean și național, traineri, experți în educație, jurnaliști din presa locală și națională, precum și reprezentanți ai societății civile.

Ce subiecte avem pe agendă:

 • Buna guvernare, finanțare și calitatea educației (Șerban Iosifescu, președinte ARACIP)
 • Jurnalismul cetățenesc – instrument pentru binele public (Cristina Lupu (director de programe Centrul pentru Jurnalism Independent);
 • Implicare civică și dialog structurat cu autoritățile (Romina Matei, coordonator proiecte Institutul Intercultural Timișoara);
 • Cadrul legislativ relevant pentru monitorizarea bunei guvernanțe în școli și licee (Peter Eckstein-Kovacs, avocat);
 • Corupția în educație (Alina Mungiu-Pippidi, președinte SAR);
 • Instrumente de implicare în buna guvernare a școlilor și liceelor (echipa Școli curate).

Dacă ești elev, părinte sau profesor și ai de a face cu o școală unde elevul merge la toaletă în curte și hârtia igienică, creta și scaunele sunt cumpărate de părinți, e momentul să acționezi! Fie că ești organizație sau persoană fizică, elev, părinte ori cadru didactic, federație națională sau mișcare civică locală, te așteptăm în alianța noastră în care gândim global și acționăm local!

Vino în campania pentru Școli Curate pentru pentru finanțarea adecvată și transparentă a școlilor și liceelor din România!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “A început Școala de vară pentru buna guvernare și transparența școlilor și liceelor din România

 1. MIB

  Cu noua orientare stil ghiocel ma tem ca subiectul „Coruptia in Educatie” va putea fi rezumat: „in educatie, ca dealtfel si in celelalte domenii distruse de coruptie, nu exista cu adevarat coruptie, aceasta este inventata de statul paralel si va disparea in scurt timp prin dezincriminarea de catre guvernul ales legitim (?!? – a ales altcineva decat Dra-Tar vreun guvern?), al treilea pana acum dar nu mai putin legitim si ales. Dovada este insusi faptul ca oficializarea coruptiei, prin sinecuri, salarii stabilite de salariati, mita electorala permanenta si alte metode curat democratice, coruptia si mai ales perceptia coruptiei a scazut foarte mult, nu mai suntem pe primul loc in Europa (care a inventat in loc special numai pentru Romania, ca sa aiba si altii sanse la locul 1), iar cine afirma altceva e cumparat de dusmanii comuni ai adevarului absolut si ai guvernarii democratice.” Presupun ca la Scolile de Vara precedente exista riscul infiltrarii unor diversionisti intre cursanti. Acum necesitatea a disparut prin cooptarea unora dintre lectori. Mult succes!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *