Romania Curată

Vă invităm în alianța pentru Școli curate!

Societatea Academică din România a lansat vineri alianţa „Şcoli Curate”, care îşi propune să implice membrii societăţii civile în monitorizarea finanţării transparente şi adecvate a şcolilor şi liceelor.

Cu acest prilej, a fost prezentat un studiu ce evidenţiază faptul că învăţământul primar, care are cel mai mare număr de elevi, primeşte bani de la buget sub media europeană, în timp ce învăţământul terţiar beneficiază de fonduri cu mult peste această medie.

De asemenea, a fost lansat şi un ghid ce include aspecte privind legislaţia relevantă din domeniul educaţiei, modul în care sunt conduse şi finanţate unităţile de învăţământ şi felul în care elevii, părinţii sau profesorii se pot implica în buna guvernare a şcolilor.

„Proiectul «Şcoli curate» este un instrument excepţional de sprijin al iniţiativelor personale şi instituţionale de combatere a lipsei de transparenţă şi de corupţie în şcoli. De multe ori, oamenii doresc să schimbe ceva, dar nu ştiu cum şi nu ştiu cu ce instrumente se pot proteja atunci când merg împotriva curentului. Iar ghidul face practic acest lucru: povesteşte care sunt instrumentele şi cum putem afla informaţii, ce drepturi avem şi cum ne putem proteja de eventualele presiuni, ca să nu spun abuzuri, care pot urma unei atitudini curajoase”, a declarat consilierul de stat Ligia Deca de la Departamentul de educaţie şi cercetare al Administraţiei Prezidenţiale.

Ea a subliniat că „însănătoşirea educaţiei nu se poate realiza fără cooperarea tuturor actorilor”. „Nu este suficient să luptăm împotriva corupţiei, mai trebuie să avem cu ce să creştem calitatea în educaţie, cu ce să motivăm oamenii, să putem spune că punem educaţia pe primul loc. Finanţarea educaţiei atât la nivel preuniversitar, cât şi universitar trebuie să crească”, a punctat ea.

Liviu Voinea, viceguvernator al Băncii Naţionale a României, a afirmat că ţara noastră are cea mai mare inegalitate în privinţa educaţiei din Uniunea Europeană.

„Educaţia nu se îmbunătăţeşte în izolare, ea este legată de cel puţin două alte probleme, conform unui raport recent al FMI – migraţia şi inegalitatea. Un principiu care se cuvine urmărit în politica fiscal-bugetară este reducerea inegalităţii. România are cea mai mare inegalitate din Uniunea Europeană. Încă din primii ani de şcoală apare inegalitatea de şanse, de oportunităţi, determinată de inegalitatea de lucru, iar în unele zone ale ţării de lipsa infrastructurii adecvate care îngreunează accesul la educaţie”, a explicat Voinea.

El a susţinut că în România sunt „insule urbane de bogăţie şi o pătură importantă a societăţii care trăieşte sub pragul sau la limita sărăciei”, iar, din acest motiv, există „o migraţie masivă”. „Este îngrijorător că aceste inegalităţi nu se reduc suficient atunci când economia creşte susţinut, că nu toată lumea beneficiază de rezultatele favorabile ale economiei”, a adăugat Liviu Voinea.

Viceguvernatorul a amintit paşii „substanţiali” făcuţi în direcţia „transparenţei bugetare” încă din 2013, din perioada mandatului său de ministru pentru buget.

„Transparentizarea bugetară este necesară, dar nu este suficientă. Noi trebuie să ajungem din urmă ţările dezvoltate, dar nu la nivelul la care acestea sunt astăzi, ci la nivelul la care vor fi mâine. Educaţia trebuie adaptată la nevoile societăţii, iar acestea trebuie anticipate”, a afirmat Voinea.

El a enumerat mai multe iniţiative ale BNR în domeniul educaţiei financiare, printre care o serie de proiecte de sprijinire a educaţiei financiare adresate elevilor – „Să vorbim despre bani şi bănci”, precum şi adresate studenţilor şi cadrelor didactice – „Zilele porţilor deschise pentru studenţii economişti”, respectiv, „Academica BNR”.

Preşedintele Societăţii Academice din România, Alina Mungiu-Pippidi, a afirmat că „buna guvernare înseamnă politici care reduc posibilităţile, oportunităţile de corupţie”.

„Nu înseamnă să te lupţi corupt cu corup, ci înseamnă să schimbi regulile jocurilor astfel încât să nu mai fie posibile unele practici. Asta este singura cale de succes”, a subliniat Pippidi.

Ea a spus că nu este suficientă reducerea corupţiei.

„O gândire primitivă este, din păcate, la noi în zona de politici publice. Există cadre care susţin că în zonele de politici sociale de sănătate şi educaţie domneşte o corupţie îngrozitoare şi din cauza acestei corupţii îngrozitoare şi a problemelor rezultate din ea nu sunt bani, că e suficient să rezolvăm cu corupţia asta – să punem camere de supraveghere în sălile de bacalaureat, să arestăm – şi, brusc, problemele se vor rezolva. Există şi şcoala opusă, care nu vede niciun fel de problemă de bună guvernare, ci de subfinanţare”, a explicat Mungiu Pippidi.

Alina Mungiu Pippidi a arătat că cele două probleme sunt corelate.

„Din această perspectivă am comandat acest raport şi ne-am asociat cu aceşti oameni tineri, că aceste două lucruri nu sunt exclusive, ele se cheamă una pe alta. Avem o corelaţie globală în ţările care sunt cu probleme de corupţie şi care au cele mai scăzute investiţii în domeniile educaţiei şi sănătăţii. De ce se întâmplă lucrul acesta? Este o discuţie lungă, dar, pe scurt, pentru că preferăm să anvelopăm blocuri sau să cheltuim banii pe alte lucruri, sută la sută private, decât să dăm bani în educaţie. Ce ne propunem prin acest proiect? Ne propunem să rezolvăm o participare mai mare a publicului în această chestiune, pentru că, dacă publicul nu ar vota atunci când le sunt anvelopate blocurile, ci ar da nişte voturi în plus cui cheltuieşte în plus pentru educaţie, vă asigur că educaţia nu ar fi unde este în buget azi şi de atâţia ani”, a mai spus aceasta. „Prin acest proiect încercăm să ‘eliminăm’ cele 2.400 de şcoli cu toalete în curte, pentru că toaleta în curte se asociază cu abandonul şcolar şi cu tot felul de alte lucruri şi trebuie să le punem împreună să le rezolvăm”, a mai spus Pippidi.

Ghidul monitor pentru buna guvernare a şcolilor şi liceelor din România prezintă mai multe informaţii legate legislaţia în domeniu, sfaturi privind ce pot face elevii şi părinţii pentru ca statul să finanţeze educaţia în mod corespunzător, precum şi ce obligaţii are şcoala şi alte instituţii.

Părinţii sunt sfătuiţi să refuze să cotizeze pentru anumite cheltuieli legate de buna funcţionare a şcolilor, printre care: cele legate de utilităţi, consumabile pentru procesul didactic, consumabile sanitare, achiziţionarea de obiecte de inventar: bănci, scaune, materiale de studiu, servicii de pază. „În cazul în care îţi sunt ceruţi bani pentru vreuna din aceste cheltuieli, refuză să cotizezi şi solicită directorului ca bunurile sau serviciile respective să fie achiziţionate din bugetul şcolii, iar în cazul în care şcoala nu are bani, să se adreseze administraţiei locale pentru suplimentarea bugetului”, se arată în unul dintre sfaturile cuprinse în acest ghid.

Mai multe detalii despre proiectul Școli Curate


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Vă invităm în alianța pentru Școli curate!

 1. marius

  cata credibilitate poate avea un asemenea demers daca alaturati „Scoli curate” cu bnr si fmi?!!!!!!

  Reply
 2. CMC

  Asa cum PSD-ul a distrus elita educatiei (cel putin la nivel universitara), tot asa Basescu+Binomul au distrus elita Justitiei.
  Am, vazut o emisiune cu Lidia Barbulescu. Recunosc, imi parea antipatica, mai demult. Dar acum a dat dovada de verticalitate si cred ca a fost un judecator de elita care a condus ICCJ-ul. Temporar, doar, ca nu i s-a supus lui Basescu.

  Ce se mai intampla prin educatie?
  E cel putin o universitate (de elita, se zice), in care membrii senatului universitar si-au votat indemnizatii de senator. Ca procent din salar.
  Adica un senator profesor universitar face mai mult decat un senator sef de lucrari sau asistent.
  Si asta acolo unde senatul universitar ar trebui sa reprezinte elita unei universitati.
  E drept ca propunerile consiliului de administratie (cel care da banii) trec muuuult mai usor prin senat!

  Reply
 3. Buba Libre

  Elevii sa aiba batiste curate. De rest se ocupa Securitatea si Partidul. Se aude ca Felixescu se roaga pentru viata vesnica.
  Daca citesti putin afli ca noul presedinte al Academiei e bogat. Platit de stat. O duc rau profesorii nu-i asa?
  La ce eminente ajung prim ministrii cred ca poprul isi poate rupe de la gura sa-l faca si pe acest domn milionar.

  Reply
 4. Buba Libre

  Articolul este despre doamna. Candidati pentru PSD doamna? E prea mult? Atunci pentru ALDE? Astia sunt si mai nocivi. UDMR? Ca astia au vrut mereu o romanie curatita.

  Reply
 5. ??????

  Cum opinați că și-a îndeplinit societatea academică rolul în domeniul educației și al combaterii plagiatelor, ca standard al cercetării științifice ?

  Reply
 6. ??????

  Deci, rolul societății academice este intre acelea care au fost puse în dezbaterea „alianței” ?

  Reply
 7. laur22

  Scoli nu doar curate ci shi transparente
  De Laur22
  Scoli ?
  Scoli pentri ce ?
  Scoli pentru profesori ori scoli pentru elevi ?
  Ca pana acuma scopul scoli pare sa fi fost :
  1- plata unei lefi
  2- deschidere unei cai catre plata unor meditatzii care sa le completeze copios veniturile domnilor profesori

  Adica scoala de dragul scolii. Nu zic ca nu da poat ec anoi astai restul majoritatea de o platim epee a pe coana scoala am vrea shi altceva de pe urma ei

  In cele mai multe scoli nu am vazut niciun fel de in tabel cu:
  • numarul precis de elevi care si-au gasit de munca in anul urmator absovirii scoli si structura joburilor evidentziind precis numarul precis de joburi in calificarea dobandita in scoala
  • lefa medie incasata de acestia in anul urmator absovirii scolii
  • numarul precis de elevi care au urmat o forma superioara de invatzamant in anul ulterior absolvirii shi structura facultazilor care ei-au acceptat
  • lefa medie incasata de acestia in anul urmator absovirii formei superioara de invatzamant
  • structura joburilor ocupate shi corelatzia dintre calificarea donandita in scoala / facultate cu jobul ocupat

  Ca cine stie uneri poate ca nu e destul sa fie rezultate poate ca e necesar ca rezultate sa fie din cauza scolii shi nu in ciuda ei . Nu zic da spui. Poat eca ar trbui sa scrie public pe zidurile scolii deci in mod TRANSPARENT la e ce bune scoala respectiva

  Si de aceea o prezentare a utilitatzii scociale ascolii pentru altzii dect profesorii at fi necesara
  Uneori am gasit e drept in tabel cu structura notelor la bacalaureat shi atat.
  Sa fie oare unicul scop al invatzamantului examenul de bacalaureat ?

  Altminteri da invatzamant curat shi transoareant.
  Da de ce ?
  Nu de ce curat shi transpoarent ci de ce invatzamant ?
  De ce actuala forma de invatzamant ?

  Altminteri remarc talibanismu infect al celeor care nu alt scop in viatza decat „jos ciuma rosie”
  In prostia lor acestia se intreba :
  • de ce FMI si BNR ? -> poate shi pentru ca acestia finatzeaza guvernul care finatzeaza invatzamantul , mai stii , poate shi pentru ca e vorba de bani
  • desigur ca e despre doamana deorece mai stiu eu , ….. o fi initziataiv aei pe care ea a injghebat-o adunand catzle cu purcel caeea ce intotdeuna e greu.
  • e ce shi-au votat ? -> pentru ca pot shi nu au nici-un alt obiectiv
  • daca va candida pt PSD /ALDE (ori in lat fel de USR) -> mod cert nu ca asta at fi incompatibil cu actuala sa cariera academica

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *