Cristian Ghingheș

Roxana Wring a demisionat din USR după solicitarea CNSAS de constatare a colaborării cu Securitatea

Aseară, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a anunțat că urmează să transmită Curții de Apel București o acțiune pentru a se stabili dacă Roxana Wring, membru în Consiliul General al Municipiului București din partea USR, a colaborat sau nu cu Securitatea. Am fi pus aici comunicatul CNSAS, dar se pare că între timp l-au retras de pe site.

Oricum, e de apreciat pasul în spate pe care Roxana Wring l-a făcut ca urmare a acestui comunicat, demisionând din Uniunea Salvați România și implicit din Consiliul General, până la o decizie definitivă a instanței. Comparația nu e una tocmai fericită, însă Mona Muscă a făcut la fel când s-a aflat de colaborarea ei cu Securitatea, semn că femeile chiar au onoare față de mulți bărbați de stat -de genul lui Băsescu- care nici după o decizie a instanței nu au tăria să recunoască că au turnat.

Roxana Wring a reacționat și s-a declarat șocată de comunicat, mai ales în contextul în care nu ar fi fost informată ori invitată să dea explicații sau vreo clarificare față de cele prezentate de CNSAS: am aflat neoficial despre asta și pur și simplu nu îmi dau seama care este motivația acestei decizii. Subiectul a fost aruncat în spațiul public de GIP-ul lui Mugur Ciuvică, care a solicitat în luna mai să verifice dacă Roxana Wring a colaborat cu Securitatea. Or fi atât de rapizi și cu celelalte solicitări? Întreb, nu dau cu parul.

Am plecat din România în 1980, la vârsta de 25 de ani. Imediat după terminarea facultății, la vârsta de 22 de ani, m-am angajat la ONT. Am lucrat acolo doi ani, între septembrie 1977 și noiembrie 1979. Am întocmit raportări și procese verbale pe care, la vârsta respectivă, le-am considerat a fi parte din birocrația stufoasă și inutilă a serviciului. Nu am semnat niciodată nimic în fața unui ofițer al Securității, despre care să știu că ocupă o astfel de funcție. Bănuiam că directorul ONT are legături cu Securitatea, dar niciodată nu am avut o certitudine în acest sens.

În 1979 m-am căsătorit cu un cetățean britanic și am solicitat acordul pentru a mă stabili împreună cu el în străinătate. După solicitări repetate, după ce mi s-a interzis să mai ghidez grupuri de turiști, după ce am fost nevoită să demisionez de la ONT, după o respingere nemotivată din partea statului și după un an de nopți nedormite, am primit acceptul de a părăsi România. Probabil că nu aș fi primit acest accept dacă nu traversam epoca în care Nicolae Ceaușescu încerca să mai păstreze aparențele în fața cancelariilor occidentale. […]

Dosarul l-am cerut în vara acestui an, tocmai pentru că apăruseră acuzații pe care le consideram aberante și pe care am vrut să le demontez. Nu am avut timp să consult dosarele în detaliu. Doar am văzut că am dosar de urmărire și dosar de rețea. Le-am cerut pe ambele în format electronic. Nu le-am primit nici până în ziua de astăzi. Am aflat că am șanse să le primesc spre finalul anului sau începutul celui viitor. Deci după ce începe procesul în instanță. – Roxana Wring

Totuși, o întrebare, dacă ne permit domnii de la CNSAS, fără legătură cu dosarul de mai sus: de ce a durat luni întregi până să acceptați arhivele de doar câteva de mii de pagini ale unor structuri ale statului? În momentul de față, milioane de hârtii stau în continuare în stand-by, refuzând să le recepționați pentru că nu ați avea spațiu pentru depozitarea lor, făcând aproape imposibilă munca de deconspirare a unor foști securiști.

Dacă e nevoie să punem mână de la mână pentru un spațiu, suntem aici. Am mai făcut campanii de fundraising, o putem face și în acest caz. Dar nu ne-ar mira să aflăm că nici măcar nu ați cerut spațiu suplimentar – apropo, aveți o solicitare în baza Legii 544 pe această temă.

P.S.: La România Curată, Roxana Wring este în continuare oricând binevenită să scrie pe subiectele de urbanism și patrimoniu care au consacrat-o la nivelul administrației bucureștene și nu numai. Cel mai recent produs pe care și-a pus semnătura merită citit: urbanismul pe înțelesul tuturor. L-am recomandat multor aleși locali care sunt în plop atunci când vine vorba să înțeleagă chestiuni simple precum CUT și POT.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Roxana Wring a demisionat din USR după solicitarea CNSAS de constatare a colaborării cu Securitatea

 1. marius

  la ONT nu lucra oricine, trebuia un acord de la securitate ca sa obtii un post acolo dar probabil a calcat pe coada niste securisti din mafia constructiilor imobiliare in Bucuresti de au dat-o in git acum

  Reply
 2. CMC

  Foarte interesant este cat de mult se critica CNSAS-ul si cat de mangaiata pe crestet este d-na Wring.
  Ce spune insa CNSAS : „Potrivit surselor din cadrul CNSAS, Roxana Wring a colaborat cu Securitatea sub formă de poliţie politică. În urma activităţii acesteia în relaţia cu Securitatea ar fi avut de suferit mai mulţi cetăţeni români şi străini, inclusiv persoane din familia actualului consilier general USR.”

  Cat despre articolele asteptate de la d-na Wring, daca a semnat in fals declaratii ca nu ar fi colaborat cu colaborare cu Securitatea ca politie politica, atunci aceste articole ar trebui trimise la Romania curata din puscarie.

  Reply
 3. O.M.

  După bătălii, turcii îngropau cadavrele adânc, la marginea taberei și păzeau să nu vină câini să le dezgroape și să răspândească molime (scrie Ismail Kadare). Dacă făceau și politicienii români la fel acum 30 de ani cu Coana Secu, ar fi fost OK. În schimb, s-a organizat un teatru ieftin de ceremonie funerară în care s-a depus în groapă un sicriu gol, iar Coana Secu era la tribună și se condamna pe ea-înseși, ceea ce a părut normal.
  Era mare lucru întocmirea unei baze de date cu ciripitorii, pe baza listelor de la structurile județene! Un fișier cu care să lucreze cine avea nevoie de controlul integrității. Ar fi luat cam o săptămână.
  Doamna Wring să meargă per pedes să-și consulte dosarele (nu s-aștepte formatul electronic al dosarelor în țara moaștelor lente) și dacă constată că nu a dat note, să dea în judecată pe cine trebuie. Ar fi o tentativă modestă de înfigere a unei țepușe în pieptul unui hoit istoric vesel care a reușit să împută nu numai prezentul, ci și o halcă de viitor.

  Nu e nevoie de nici un fundraising pentru spațiu – au bani destui. Nici sultanii turcilor n-au reușit în secole un așa frumos fundraising în Țările Române cum au făcut și continuă să facă băieții cu ochi albaștri de vreo 70 de ani.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *