Cristian Ghingheș

România Educată așteaptă la semaforul scenarist de la Cotroceni

Știe cineva de când conducerea diferitelor domenii (gen educația) a fost transferată, din punct de vedere constituțional, de la Guvern la președintele României? Sau avem (din nou) de-a face cu un premier de paie și un președinte ce taie și spânzură?

Cât despre conținutul declarațiilor de ieri, e aberant să ceri revenirea la școală în sistem descentralizat când tot sistemul pute a centralizare excesivă, cu inspectori școlari și șefi DSP numiți politic pe linie de partid, dar de către miniștri. Plus că o descentralizare făcută pe genunchi nu va produce decât inegalități și mai mari între localitățile care nu pot și cele care au cu ce.

Practic, guvernanții au zis așa: noi, la centru, ne spălăm pe cap. Responsabilitatea e în local, dar pâinea, funia și cuțitul tot noi le ținem sub cheie în această “Românie Educată”.

Și observ că iar avem de-a face cu “scenarii” (verde, galben, roșu, ca la semafor), de parcă facem o peliculă, nu politici publice de adoptat. Bună vorba Antoniei Pup: scenariile sunt pentru teatru, educația are nevoia de decizii.

Nimic, dar nimic despre dotarea elevilor cu mijloace electronice în vederea desfășurării cursurilor online, lucru care ar trebui asigurat de către Ministerul Educației în baza Legii 109/2020. Cică “Guvernul lucrează cu viteză maximă”. Care viteză? Că a trecut o lună de la promulgare.

Asta-i treaba. Bine însă că în ultimii ani am reușit să coagulăm o societate civilă cât de cât activă și mai ales critică în sectorul de educație, în special în rândul elevilor. E un mare câștig și un început pentru adevărata Românie Educată, că aia de la Cotroceni e blocată de 4-5 ani în proiect și în evenimente frumos zâmbitoare, cum le spun eu.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “România Educată așteaptă la semaforul scenarist de la Cotroceni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *