Romania Curată

România Curată: Îi cerem Guvernului Ciolacu să solicite Curții de la Washington publicarea INTEGRALĂ a motivării în cazul Roșia Montană

Domnule prim-ministru Marcel Ciolacu, vă cerem să solicitați Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) de la Washington să facă publică integral decizia și motivarea acesteia în cazul Roșia Montană.

Am citit, rostogolită în presă ”pe surse”, informația conform căreia, pe 10 februarie 2024, ICSID va anunța decizia că România ar urma să plătească despăgubiri de ”peste două miliarde de dolari” companiei Gabriel Resources pentru că nu a autorizat proiectul minier ilegal de la Roșia Montană.

D-voastră, în calitate de prim-ministru, nu ați primit această informație pe surse, ci direct de la ICSID. Pentru că procedurile arbitrajului prevăd transmiterea deciziei către părțile în litigiu (în cazul de față compania Gabriel Resources, respectiv România), pentru a-și exercita opțiunea dacă decizia și, mai ales, motivarea acesteia, vor fi publicate integral ori doar în rezumat. Știm că pentru publicarea integrală a deciziei și motivării, ambele părți trebuie să fie de acord în mod expres.

Ținând cont de calitatea de prim-ministru, vă cerem să transmiteți arbitrilor de la Washington că poziția oficială României este ca DECIZIA ȘI MOTIVAREA SĂ FIE PUBLICATE INTEGRAL! Cetățenii români au dreptul să știe, în cel mai mic detaliu, care sunt motivațiile/justificările pentru care ar trebui să plătim fiecare dolar și fiecare cent în acest caz.

Trebuie să avem cunoștință de orice dolar cheltuit pe așa-zisa ”investiție” de la Roșia Montană și pentru ce ar trebui să-l decontăm – că e vorba de contracte de sponsorizări pentru diferite primării, contracte cu agenții de publicitate, contracte cu instituții de presă ori direct cu diverși jurnaliști, contracte pentru deplasări ale unor politicieni sau vedete media în diferite colțuri ale lumii, dincolo de Cercul Polar ori la Antipozi, contracte cu firme de restaurare, cu firme de transport, de pază etc. aparținând unor politicieni locali, funcționari publici cu rol de avizare/autorizare a proiectului, ori neamurile și rudele acestora.

Nu în ultimul rând, avem dreptul să știm cât din suma acordată drept compensare se fundamentează pe acte (avize, autorizații, certificate etc.) eliberate fie din incompetență crasă, fie pe bază de mită în favoarea companiei, în condițiile în care câteva zeci dintre acestea au fost anulate definitiv de instanțele de judecată din România, din cauza ilegalității emiterii lor.

Domnule prim-ministru Marcel Ciolacu, ați declarat public legat de această decizie că ”v-ați obișnuit să vă vină notele de plată ca premier pentru toate tâmpeniile făcute de alții”, dar și că românii trebuie să afle adevărul. Cine sunt persoanele pentru ale căror acțiuni/inacțiuni ar trebui să plătim vreo compensare în acest litigiu este, cu siguranță, menționat în decizia ICSID. Românii nu pot afla adevărul dacă decizia și motivarea nu vor fi făcute publice.

De aceea, pentru a afla cine sunt acei ”alții” care au făcut ”tâmpenii care vă vin pe nota de plată”, vă solicităm să exercitați toate atribuțiile la care aveți dreptul și obligația în calitate de prim-ministru pentru ca decizia și motivarea ICSID să fie publicate integral. Asta chiar dacă, în cadrul lor, se află numeroase referiri la consilierul d-voastră onorific Victor Ponta, dar și la alți colegi de partid și/sau de coaliție de guvernare.

Mihai Goțiu, coordonator editorial România Curată, autor al cărții ”Afacerea Roșia Montană” (2013) și a altor numeroase articole și investigații, întinse pe peste 20 de ani, legate de proiectul minier și corupția din acest caz

01.02.2024

***

Citește și:

ĂSTA E PREȚUL CORUPȚIEI: Care e treaba cu cele ”peste 2 miliarde de dolari” pe care România ar trebui să le plătească pentru Roșia Montană

***


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “România Curată: Îi cerem Guvernului Ciolacu să solicite Curții de la Washington publicarea INTEGRALĂ a motivării în cazul Roșia Montană

 1. Dumitru Drinceanu

  Să plătească solidar DECIDENȚII semnatari ai actelor bilaterale și până la organele cu obligații de avizare și control, supraveghere. După atâta corupție și jaf nu se mai poate să plătească exclusiv statul=populația. Nici cel puțin nu este vorba de neglijență, deși nici aceea nu-i absolvă, ci de (de)interese crase. STOPAȚI DEZASTRUL!

  Reply
 2. Razvan

  Pai degeaba cer astia, daca firma nu va fi de acord (si nu o sa fie, bineinteles!)
  Dar macar sa dovedeasca un pic de buna-credinta!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *