Alina Mungiu-Pippidi

RM în patrimoniul UNESCO. Iar DNA poate decide soarta procesului

Victorie istorică a societății civile în dosarul Roșia Montană astăzi, cînd minele romane au fost înscrise în patrimoniul UNESCO, după săptămîni de lobby furibund ca guvernul Cîțu să retragă cererea, la care au participat pe față televiziuni și oameni public corupți, care au încercat să inducă ideea că includerea = pierderea procesului cu Gold și despăgubiri de 4 miliarde de dolari.

Pentru cine chiar crede că trebuie plătite despăgubiri pentru un Caritas listat la bursa din Toronto fără a avea autorizații legale (și investitorii care își asumă asemenea riscuri), reamintim că întreaga legislație internațională de protecție a investitorilor se aplică, pe meritul fiecărei cauze, numai dacă nu există corupție.

Cel mai mic efort al DNA de a proba una din multele situații în care banii investitorilor au fost folosiți pentru a netezi succesul proiectului prin mijloace ilegale ar rezolva imediat și situația arbitrajului – în beneficiul României.

DNA nu a fost activ pentru că mare parte din politicieni au fost cu fundul în două luntri. Cel mai penibil, Traian Băsescu, care dădea declarații publice favorabile probabil ca să crească acțiunile la bursă, care nu putea fi acoperite ulterior de autorizațiile care lipseau. De asemenea, trebuia investigat de ce guvernul Dăncilă a retras dosarul de la UNESCO.

Societatea civilă a ajutat statul să se țină tare – un mare succes. Oameni de toate vîrstele, de la profesorul Ion Piso și grupul de arheologi care au apărat ruinele minei romane, la ziariștii și oengiștii de mediu, sau proprietarii din zonă ca Eugen David. Justiția a ajuns și ea din urmă pe unii corupți, ca Beny Steinmetz, deși televiziunile noastre corupte, precum emisiunea Ancăi Alexandrescu de la Realitatea pînă în seara dinainte au continuat să facă lobby pentru exploatare și să o lege de numele lui Soros – care nu avea nici acțiuni, și nici nu fusese condamnat de vreun tribunal ca rivalul său. Iar Mining Watch și ONG-urile cele mai implicate nici nu acceptau granturi de la Soros – sunt martor că a existat mereu o societate civilă fără legătură cu fundația Soros care a luptat pentru RM. Ei sunt răsplătiți de decizia asta pentru care au luptat ani de zile. O meritau!

Și contrar declarațiilor rentierilor GOLD din comunitate, decizia are însemnătate și economică. Banii din PNRR sunt exact pentru asemenea zone.

Recitiți și textul lui Alex de mai jos și scrieți DNA – ei pot decide soarta procesului.

De ce nu are DNA niciun dosar privind Roşia Montana


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

15 thoughts on “RM în patrimoniul UNESCO. Iar DNA poate decide soarta procesului

 1. Adrian

  Din articolul pe care-l citați la sfârșit:

  „《Soluţia a fost comunicată tuturor persoanelor interesate în cauză şi nu s-a formulat plângere împotriva acestei soluţii》”.

  Este exact ce vedem | suportăm în n situații, cu instituții (conduse desigur de persoane) care se apără defectuos ori nu se apără deloc.

  Reply
 2. GoLdenmayer

  Cica n-ar fi cel mult 300 de Tone de de Aurescu de scos de pe acolo prin metode invazive + niste metale rare, dar Ungaria s-a declarat satisfackuta si asteapta cu nerabdare ca Roata historiei sa se mai invarta
  …inca o dat!
  (marog! … daca, rezerva noastra actuala nu trece de 300 de tone si e in Londra)
  Ce sa mai vorbim despre Rezerva GERMANIEI, Minaur Baia Mare, iazurile de decantare din Banat si despre Lipovanul Nazare din Oneshti?!?

  Reply
 3. ionas

  Rosia montana , ca tip de afacere in Romania nu este singulara.
  Mai sunt afaceri de modelul acesta in desfasurare sau in pregatire. Este bine ca societatea civila sa fie vigilenta

  Reply
   • ionas

    Face zgomot , citeodata este suficient.
    Tot in zona Apusenilor mai este o alta incercare a unei firme canadiene de exploatare a aurului prin excavare si bineinteles cianurare.
    Mai sunt metale radioactive si din ceea ce am citit litiu si cobalt vizate se pare tot de canadieni ( sunt experti)

    Reply
    • Adrian

     Poa’ să facă și treabă, de pildă să explice (voteze etc) evidența că apele nu sunt direct ale statului proprietate publică ca atare de subînchiriat și distrus (de obicei pe nimic) , ci proprietăți private ale riveranilor (posibil statul prin moștenire de pildă) pe linia talveg(pentru cele curgătoare) | linii de câmp etc.

     http://posturi.gov.ro/post/consilier-administratia-nationala-apele-romane-din-bucuresti/

     Sincer după episodul „animal politic” n-ar fi o greșeală să fie numiri directe (nu concurs) în posturi ca cele de la hiperlegătură, și pe perioadă determinată, fără posibilitate de prelungire. Mă ofer ca prim beneficiar al acestei optici :)

     Reply
 4. All

  1. Companiile miniere canadiene (înregistrate în Canada, de fapt) au sprijinul diplomației canadiene în afara Canadei. („Le Canada couvre légalement les sociétés minières en cas de corruption et d’abus à l’étranger, comme le constate même l’OCDE. Et la diplomatie canadienne soutient activement les sociétés minières.” https://reporterre.net/L-industrie-miniere-canadienne)
  2. Pentru că în unele sunt băgați banii unor fonduri speculative care manevrează banii de pensie ai canadienilor.
  3. DNA-ul trebuie să fie sesizat, că de autosesizare, pas …, după cum se vede.
  4. Președintele României trebuie ca la următorul CSAȚ să pună pe ordinea de zi problema Roșia Montană și să solicite un raport PUBLIC Serviciului Român de Informații și rapoarte conexe ministerelor economiei și mediului. Abia în baza lor va putea chiar el, ca apărător al statului de drept, să sesizeze DNA-ul. (Dar nu dacă rapoartele vor fi gata prin 2035.)
  5. În Munții Metaliferi sunt mai multe terenuri cumpărate, la fel cum și sate și sălașe. Despre ele vom afla când vor apărea utilajele de săpat bazine de decantare.

  Unul dintre acționarii Gabriel Ressources se cheamă Paulson & Co., Inc., despre care aflăm că la începutul lui 2008 l-a recrutat pe un anume Alan Greenspan. Un alt acționar este Baupost Group LLC , despre care se scrie pe Wikipedia că „According to Bloomberg L.P., Baupost is ranked 4th in net gains since inception.”
  Doar de-aici, rezultă că avem de-a face cu jucători tari, nu cu șeici cretini, așa că procesul va fi unul dur. Dar problema se pune altfel: ce-au făcut serviciile statului român de-au lăsat ca România să fie dusă atât de ușor în capcană? Pentru că cine își închipuie că aceste hedge funds vor lăsa din mână câștigul de dragul conservării patrimoniului, se înșală. Nici dacă se votează legi noi în România, nu se va rezolva nimic pentru că legile unui stat mai mare și puternic suferă de extrateritorialitate. Statul se cheamă SUA. Dintre găinarii lui Ponta și șmecherii lui Băsescu versus foști absolvenți de Oxford, MIT și foști profesori de economie prin marile universități occidentale (care se regăsesc în bordul companiilor acționare ale GR), nu e greu cine va avea câștig de cauză. Din nefericire.
  Așadar, este o victorie mai mică decât crdem, tardivă și amară. Dar este și o ocazie de lămurire a unor chestiuni (Ne sprijină CE sau și ei sunt pioni? Face ceva CSAȚ sau nu? Ne tratează ca pe tanzanieni sau ca pe europeni? Întreprinde vreo acțiune MAE în Canada sau nu? Și bineînțeles problema expusă în titlu: se mișcă DNA sau nu? Chiar și Codruța poate face ceva pentru România, chiar dacă a mâncat șoric de purcel la ceas de seară cu știe ea cine.)

  Reply
  • Codruta

   Pai ce sa fi facut „serviciili”? Prin 2004 (pe cand Talpes era inca seful SRI) Gabriel Resources a SPONSORIZAT SRI pentru Reuniunea de la Snagov a „serviciilor secrete ale NATO”. Sunt convinsa ca D-na Mungiu isi mai aminteste faza >:
   Deci ce sa faca serviciile (bagam aici si ce tzine de CSAT)? Chefuiesc! :P
   Si reproduc aici o expresie a DNA, de pe vremea cand opozantii proiectului se ciondaneau cu aceasta: „DNA NU se autosesizeaza!” <L

   Reply
 5. stefan

  foarte bun articolul, informatie, atitudine, etc!

  foarte bun comentariul celui care semneaza All !

  felicitari!

  Reply
 6. Zglobiu Adrian

  De ce nu are dosar Rosia Montana la DNA? Pentru ca Basescu a luat o spaga mare de la Benyamin Steinmetz tot asa cum Dutu Stelian PDL sef Consiliu Judetean Constanta a luat o spaga mare de la David Suli miliardar israelian care a devastat si a lasat sa fie prabusita cladirea hidroavionului Getta peste propietatea familiei pentru care am carat zeci de tone de moloz ani de zile!
  Dutu Stelian : ,,Adriane, aici fiecare e cu afacerile lui.”
  Asa mi-a zis in fata si mai tarziu era profanat monumentul cladirii hidroavionului Getta cu cacat si asa ceva vine dupa secretizarea cazului tatalui meu aranjat in anii 50 de Alexandru Roman(!) si cu furtul dosarelor pe legionarii parasutati din 1953! La condamnarea comunismului toate dosarele arhivate de tatal meu erau furate de Mosad pentru ca erau dosare pe conflictul pe despagubiri in care se arata ca nu existau probe si nu se judtificau despagubirile! Singurul sef dintr-o directie militara care a refuzat sa fie racolat de sovietici pe anii 50 nu exista ca sa nu se ajunga la furturile de dosare conduse de Vladimir Tismaneanu si de Traian Basescu pentru Mosad!
  Basescu a luat spaga de la Benyamin Steinmetz si statul roman va plati 4,4 miliarde de dolari ca sa nu intre Basescu la puscarie!

  Reply
 7. Laur22

  V-am vazut la Cristache
  Cristache a facut figuratzie cand v-a intrebat ca de fapt lui i se cam falfaia de raspuns-ul dvs ref „Dutch disease” ori the resource curses.

  Da resursele sunt un blestem numai daca ai „norocul” ca sa fii vecin cu unii care vor sa te ajute ca sa le exploatezi efficient.

  Ca dej slugile imperiul trebui sa mute vina de la imperiul care ii beleste de resurse pa boschetarii ( ca deh aborigeni e greu sa le mai zici cand nu mai ai padure ca le-ai taiat ) care au blestemul de a avea resursele respective. Mda.
  Da deh era blestemul aztecilor shi incashilor sa aibe aur nu asha ? Sa se fi revarsat Potosi-ul la ei in ograda.

  Dar se sarim peste sau de fapt sa ne afundam in asta ca aici e shi problema.
  Shi acuma ce ?

  O sa castige procesul ala de la o curte internatzionala oricare ar fi ea editorialele noilor Portocala de la DNA ?
  Hahahaha

  Shi sa fim clari intzleshi dintru inceput eu sunt impotriva lacului de cianuri shi punct.
  Dar asta nu schimba nimic.
  Cum crestem Rosia Montana ca de altfel cum crestem intreaga tzara incat sa crestem shi Republica Moldova.

  „a existat mereu o societate civilă fără legătură cu fundația Soros care a luptat pentru RM” minunat .
  Shi acuma ce ?
  O sa cresca Roshia Montana asha cum urmeaza sa cresca shi Valea Jiului ?
  La pariu ?
  Adica Polonia isi negocioaza ca Green New Deal sa nu i se aplice shi lor iar noi sa ne inchidem minele de carbuni cata vreme Germania se pregareste sa exploateze altele noi ?????? Hmmmmm

  Shi voi credetzi ca nimeni n-o sa se prinda ca asta e dementza in stare pura ?
  Smilara pe deplin dementzei care a inchis centralele nuclearo-electrice in Germania fortzatnd-o sa importe energie electrica de la CENTRALELEL NUCEARO-ELECTRICE din Frantza vecina.

  nu zic da spui.
  Sigur ca in bula progresista chestiile aste de mai sus nu se vad insa poate va mai amintitzi de unul Emanuel Macron care a vrut in mod similar sa arunce in carca saracimii francize hraneala cu „carbon tax” shi s-a ales cu vishte veste galbene de l-au costa shi o sa-l mai coste cate zile o avea in politica.

  Nu zic da spui.
  Fara cianuri , OK shi acuma ce facem ? LasFierbintzi ?

  Nu ca n-ar fi cu putintza sa facem shi noi cum a facut Huawei de a devenit numarul 1 mondial.
  Da sincer ca ma indoiesc ca vre-un manager roman va putea vreodata sa conduca o firma a carei subiect de activitate e producerea de bunuri care sa aibe jumatate din personal angajat in R&D shi 21 centre de cercetare in intreaga lume
  „The company has twenty one R&D institutes in countries including China, the United States,[135] Canada,[136] the United Kingdom,[137] Pakistan, Finland, France, Belgium, Germany, Colombia, Sweden, Ireland, India,[138] Russia, Israel, and Turkey.[139][140] ”

  Nu zic da spui, din sclavi OEM pe planatzia altora nu se face nici o tzara shi nici o companie de talie mondiala

  Reply
  • Codruta

   Minele de carbuni din Romania nu se inchid din cauza Green Deal! Se inchid pentr ca NU SUNT RENTABILE!
   De ZECI de ani nu sunt rentabile!
   Punct!
   N-au facut decat sa ne capuseze pe toti! Cand s-or inchide toate, am sa trag un chef de 3 zile!
   Iar „aurul de la Rosia Montana” (existent, in oarece masura – dar neexploatabil economic) nu e altceva decat o tzeapa de bursa!
   Firma, ASTA a avut in vedere de la inceput: tun de bursa sau / si despagubiri de la Statul roman, pentru ceva ce NU au facut si nici nu aveau intentia sa faca!
   Punct!

   Reply
 8. A.G.

  Un comentariu corect. În România, corupția a devenit cea mai gravă vulnerabilitate la adresa securității naționale. Este imperios necesar ca CSAT, serviciile de informații și DNA să se implice în această problemă alături de reprezentanții cei mai înalți ai statului român.

  Reply
  • marius

   coruptia inseamna: CSAT, serviciile de informatii, DNA… :))) dar ce sa-i faci, unde minte nu e nici Dumnezeu nu cere!

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *