Cristian Ghingheș

Reguli curioase la consiliul consultativ programat mâine la Ministerul Tineretului și Sportului

De vreo două luni încoace se întâmplă lucruri din ce în ce mai curioase, ca să nu le zic chiar dubioase, la vârful Ministerului Tineretului și Sportului, în special pe partea de tineret. După ce v-am povestit cum în ajunul Zilei Tineretului oficialii MTS au livrat tinerilor abuz în serviciu prelungind total aiurea, cu încă două luni, dezbaterea publică pentru regulamentul fundațiilor pentru tineret, de data asta vreau să vă arăt care sunt regulile după care va fi organizată mâine o nouă întâlnire a Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret (CCPT).

A. Ce au vrut să ne spună oficialii MTS cu #WeNeedYou

1. Cică „Vino să vorbim” (sloganul întrunirii), dar o facem tot noi pentru tine. Unii vor fi în sală, având dreptul să vorbească, însă cei care participă online nu pot să interacționeze cu oficialii sau cu ceilalți participanți. În schimb, puteai transmite la înscriere o poziție care să fie citită de un consilier crainic în cadrul întâlnirii. De ce să nu poți interveni atunci, în direct, înscriindu-te la cuvânt, nu știu. Culmea ironiei e că pe ordinea de zi se află un punct ce face  referire la digitalizarea MTS în relația cu organizațiile de tineret.

2. Iei cuvântul doar dacă le place conducătorilor iubiți. E clar că această întâlnire a CCPT-ului de la MTS are așa, un aer de Decret-lege din 1990, că altfel îmi este greu să îmi explic cum s-au chinuit studenții liberali care conduc vremelnic partea de tineret cu ditamai regulamentul cu 39 de puncte în care încearcă din start să controleze ce spun reprezentanții structurilor de tineret. De exemplu, luarea cuvântului de către cei care vor fi în sală se face doar în baza unei poziții scrise, trimise în prealabil prin intermediul formularului de înscriere, potrivit art. 15 al informării semnate de secretarul de stat Andra-Mihaela Costache. Probabil așa au fost învățați la partid: dragi tineri reprezentanți, vorbiți la întruniri doar cu hârtiuța aprobată în prealabil de seniori.

B. Ce au vrut să ne spună oficialii MTS cu #StaySafe

3. Angajament pentru cei care au venit la furat. Toți participanții sunt obligați să semneze o scrisoare prin care se angajează că participarea la discuțiile din cadrul consiliului se va face având în „vedere interesul general al tinerilor mai presus de interesele personale sau particulare pe care le reprezintă”. Treaba asta pe mine nu mă deranjează, dar tot ciudată rămâne. E ca și cum MTS s-ar aștepta ca unii care vin să discute regulamentul fundațiilor pentru tineret și digitalizarea ministerului să fie din start puși pe căpătuială. Având în vedere că acolo vor fi reprezentanții fundațiilor pentru tineret, chiar îi înțeleg pe oficialii MTS. Dar să nu creadă că aceste scrisori de angajament îi vor scoate din belele în care se bagă singuri, mergând după poezia celor puși pe căpătuială.

4. Unii confundă grav simulările ONU și zâmbărelile de la Rotaract cu întrunirile publice cu caracter guvernamental. Oameni buni, la CCPT se discută politici publici, iar scopul CCPT este acela de a prelua pozițiile diverselor organizații de tineret. Automat asta înseamnă că pozițiile sunt asumate, oamenii care participă nu vorbesc pentru ei ca să le institui regula Chatham House de la art. 37 din informarea semnată de același secretar de stat. Și deja încep să îmi pun mari semne de întrebare despre onestitatea acestui demers de consultare în clipa în care spui de la bun început că minuta nu va scoate în evidență identitatea și afilierea vorbitorului pe un anumit subiect.

Pe ordinea de zi a întrunirii Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret al MTS se numără situaţia de la fundaţiile judeţene pentru tineret (pentru care MTS trebuia să aprobe deja un regulament de aplicare a Legii 146), dar şi digitalizarea Ministerului Tineretului şi Sportului în relaţia cu organizaţiile de tineret.

Eu vă anunț de pe-acum că îmi voi lua în serios rolul de observator, observând, desigur, toate discuțiile și mai ales faptele care se vor comite mâine. Să nu aibă cineva impresia că zona de tineret e sat fără câini!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *