Antonia Pup

Recunoașterea reciprocă a diplomelor între România și Republica Moldova, legea datelor deschise și o comunicare a Comisiei Europene – pe masa senatorilor din Comisia pentru învățământ

Primul proiect care intră în vizorul senatorilor din Comisia pentru învățământ în ședința de marți, 12 aprilie, vizează ratificarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice, semnat la Bucureşti, la 23 noiembrie 2021. Inițiatorul proiectului este Guvernul României, Senatul fiind camera decizională pentru acest proiect.

Ce prevede acest Acord între România și Republica Moldova?

  • Perioadele de studii în învățământul preuniversitar din România și din Republica Moldova confirmate prin documente școlare se recunosc de către ambele părți;
  • Diplomele de Bacalaureat și de absolvire a liceului se recunosc de către ambele părți;
  • Diplomele de studii în învățământul profesional și tehnic se recunosc reciproc, la fel și diplomele colegiilor post-universitare;
  • Diploma și titlul de doctor în științe acordate în România și Republica Moldova se recunosc reciproc pe teritoriul țărilor, precum și alte prevederi, întregul tratat fiind disponibil aici.

Comisia pentru învățământ va întocmi un raport comun cu Comisia pentru politică externă. De menționat că în Camera Deputaților proiectul a trecut cu unanimitate.

Cel de-al doilea punct pe ordinea de zi este reprezentat de Legea datelor deschise (L183/2022), care prevede crearea cadrului juridic necesar pentru reutilizarea de către persoanele fizice și juridice, în scopuri comerciale și necomerciale, a documentelor deținute de entitățile și întreprinderile publice și a datelor provenite din activitatea de cercetare. Pentru acest proiect, Comisia pentru învățământ va acorda doar un aviz.

Proiectul este explicat astfel de către Autoritatea pentru Digitalizarea României, într-un comunicat: ,,Ulterior adoptării noii legislații de către Parlamentul României, ADR, ca organism de control imparțial în sfera datelor deschise, va deveni garantul accesului liber la datele deschise publicate de instituțiile guvernamentale și este alături de cetățean prin aplicarea standardelor Open Data față de toate instituțiile administrației centrale”.

Ultimul punct pe ordinea de zi a ședinței următoare este o Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Primirea persoanelor care fug din calea războiului din Ucraina: pregătirea Europei pentru a răspunde nevoilor acestora.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *