Romania Curată

Reacție fără precedent din Ucraina, după dezvăluirile făcute de Libertatea: Manuale doar în limba română. Adio, ”limbă ”moldovenească”!

La foarte scurt timp după ce jurnalistul Marian Gherman a publicat, în Libertatea, modul în care înțelegerea anunțată de Marcel Ciolacu și Volodimir Zelenski este încălcată de edituri din Ucraina, Guvernul de la Kiev a reacționat, joi seara, printr-o declarație oficială fără precedent în relațiile româno-ucrainene. Astfel, Guvernul ucrainean a anunțat că a luat măsuri imediate pentru a opri tipărirea manualele școlare pregătite în trecut, pentru materia ”limba moldovenească”.

Renunțarea la sintagma și conceptul de ”limbă moldovenească” (inventat în perioada URSS, pentru a nega identitatea românească a comunităților din Republica Moldova și Ucraina) a fost anunțată de prim-ministrul român și președintele ucrainean. Investigația din Libertatea a arătat, însă, că editurile pregăteau pentru tipar tot manuale de ”limba moldovenească”.

Citând reacția oficială, Libertatea arată că „toți funcționarii publici care vor încălca decizia Guvernului vor suporta responsabilitate disciplinară”. În URSS, peste tot se studia doar „limba moldovenească”. După independența Ucrainei, s-a acceptat ideea de limba română. Dar, din 1997, în Odesa s-a revenit la „limba moldovenească”. Comunitatea românească din Ucraina, 400.000 de oameni în total, a fost astfel divizată artificial: copiii din Cernăuți și Transcarpatia învățau „românește”, iar cei din Odesa, unde sunt 130.000 de români, doar „moldovenește”. Dacă Kievul își duce acum la final promisiunile va fi pentru prima oară din 1997 când copiii români din Odesa și sudul Basarabiei vor învăța oficial la școală despre „limba română”, se arată în Libertatea, care a publicat investigația care a determinat această reacție.

Mai jos: Declarația oficială privind utilizarea în Ucraina a termenului ”limba română”, în locul termenului ”limba moldovenească” (sursa, aici).

Guvernul Ucrainei a adoptat o decizie privind utilizarea conceptului de „limba română” în loc de „limba moldovenească” în Ucraina.

În prezent, se lucrează la alinierea legislației ucrainene în vigoare cu această decizie, ceea ce include multe acte normative interne. De asemenea, subliniem că toate actele ulterioare ale Guvernului vor fi adoptate ținând cont de aceste acorduri. Și toți funcționarii publici care vor încălca decizia Guvernului vor suporta responsabilitate disciplinară.

Faptele menționate în mass-media despre manualele tipărite se referă la exemplarele aprobate pentru tipar în luna mai a acestui an. Majoritatea acestor manuale au fost tipărite vara, înainte de adoptarea deciziei de a nu utiliza conceptul de „limba moldovenească”. Astăzi, Ministerul Educației și Științei din Ucraina a oprit orice tipărire suplimentară a acestor manuale. De asemenea, se dezvoltă un mecanism pentru înlocuirea exemplarelor tipărite anterior cu manuale în limba română.

***

Citiți pe Libertatea, investigația care a dus la această reacție:

Ciolacu și Zelenski au vorbit ceva, Ucraina se pregătește de altceva: cum arată manualele de limba și literatura „moldovenească” ce vor fi tipărite pentru copiii români din Odesa

***

***

Articol publicat în cadrul proiectului ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare”. Proiectul este derulat de Societatea Academică din România (SAR) și beneficiază de o finanțare în valoare de 36.940 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul materialelor realizate în cadrul proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *