Alex Costache

Război total între Guvern şi magistrați

Un război fără precedent este în curs de desfășurare între Ministerul Justiţiei şi CSM. Miza acestuia pare a fi legată de controlul asupra Justiției.

Premierul şi ministrul cer, CSM respinge

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader şi premierul Sorin Grindeanu au cerut CSM să aprobe detaşarea a doi judecători la MJ, unul în funcţia de consilier personal al ministrului Justiţiei, altul în cea de secretar de stat la MJ.

CSM a respins solicitările venite de la ministrul Justiţiei Tudorel Toader şi premierul Sorin Grindeanu.

Judecătorul militar, anchetat de Inspecţia Judiciară

Judecătorul militar Constantin Udrea – dorit de ministrul Justiţiei Tudorel Toader în funcţia de secretar de stat în MJ – este vizat de o anchetă disciplinară a Inspecţiei Judiciare.

El a reclamat amestecul SRI în Justiţie

Recent, judecătorul Udrea a reclamat amestecul SRI în Justiţia militară. Pe de altă parte, surse din magistratura militară susţin că nici judecătorul Udrea nu ar avea un trecut absolut transparent.

Represaliile ministrului Tudorel

Enervat, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a cerut CSM încetarea detaşării tuturor magistraţilor din MJ. Printre magistraţii din MJ a căror încetare a detaşării se cere de către ministru este Viorica Matei de la Direcţia Avizare Acte Normative.

O Direcţie foarte importantă din MJ pentru că dă avize de legalitate tuturor actelor Guvernului. De exemplu, pe mâna unei foste şefe a acestei Direcţii din MJ, Alina Vrabie, a fost condamnat fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu. Acesta nu a ţinut cont de un aviz negativ al Direcţiei Acte Normative din MJ şi a primit 3 ani şi jumătate cu suspendare în dosarul Poşta.

Contextul SIPA

Toate aceste mişcări tectonice din Justiţie au loc în contextul intenţiilor ministrului Justiţiei de desecretizare a arhivei SIPA, fostul serviciu secret al MJ, care ar fi colectat informaţii compromiţătoare despre magistraţi în perioada Guvernului Năstase. Toader a anunţat că dă astăzi publicităţii numele celor care au intrat în arhiva SIPA de-a cursul anilor.

Mişcările vin şi în contextul unui asalt fără precedent al penalilor asupra Justiţiei încât noi, oameni de rând, cu greu mai distingem cine are dreptate şi cine nu, cine e rău şi cine e de partea binelui.

Vezi pe larg mai jos

Premierul Sorin Grindeanu a cerut CSM să aprobe detaşarea unui judecător militar ca secretar de stat în Ministerul Justiţiei. E vorba de Constantin Udrea, judecător militar la Curtea Militară de Apel. Pe 23 mai, Secţia de judecători a CSM a respins solicitarea. Vezi aici.

Direcţia Resurse umane şi organizare din cadrul CSM dăduse aviz pozitiv cu observaţii. Vezi aici.

Direcţia Resurse Umane spunea că judecătorul Udrea poate fi numit secretar de stat la MJ, chiar dacă nu se precizează data şi perioada pentru care urmează să fie detaşat. În plus, cererea e făcută de premier, nu de către ministrul Justiţiei, ceea ce ar fi o problemă procedurală. De asemenea, precizează Direcţia Resurse Umane a CSM, la Curtea Militară de Apel sunt doar 7 posturi, dintre care unul e vacant. În aceste condiţii, judecătorul Udrea voia să plece la MJ.

Judecătorul militar Udrea, anchetat de Inspecţia Judiciară

Problema e că magistratul militar Constantin Udrea şi colegul lui, Radu Stancu, sunt vizaţi de o acţiune disciplinară a Inspecţiei Judiciare. Vezi aici la secţiunea comunicate de presă.

Magistratul militar Udrea s-a remarcat recent prin acuzaţiile că SRI se implică în Justitie. El şi colegul lui Stancu au reclamat că toate plângerile privind generali SRI sunt soluţionate de către colegii lor, judecătorii Cezarian Buga şi Gheorghe Manea.

Un site de ştiri obscur al fostului jurnalist Andrei Bădin, judecat pentru o şpăguţă de 5000 de lei, a prezentat presei şi o fotocopie a registrului de intrări de la Curtea militară de apel unde se poate observa că un anume  Dumitru Dumbravă a intrat în sediu. Acesta ar fi generalul SRI Dumitru Dumbravă şi s-ar fi întâlnit cu magistratul militar Gheorghe Manea. Vezi aici.

Judecătorul militar Cezar Buga este fratele ambasadorului în Suedia, Iulian Buga. Cezar Buga este acuzat de magistraţii Udrea şi Stancu de la CMAB că ar fi omul lui Marian Hapău, directorul serviciului secret al Armatei, un apropiat al lui Gabi Oprea, fost ministru al Apărării. Vezi aici.

Surse din magistratura militară susţin că judecătorul Udrea are un trecut incert, înainte a intra în rândul magistraţilor militari.

O altă solicitare a ministrului Justiţiei a fost respinsă de CSM

Pe 4 mai, Secţia de judecători a CSM a respins solicitarea Ministerului Justiţiei de detaşare a judecătoarei Raluca Gâlea de la Tribunalul Bucureşti în funcţia de consilier al ministrului Tudorel Toader.

Judecătoarea Gâlea este fosta soţie a ambasadorului la Sofia, Ion Gâlea. Acesta este fiul lui Dan Gâlea, primul prefect FSN al Iaşiului după Revoluţie. A fost asistent la Drept al lui Adrian Năstase. Ion Gâlea apare pe lista neagră a României Curate privind rubedeniile PSD din MAE. Vezi aici.

Represaliile ministrului Justiţiei

Potrivit unor surse convergente, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a fost iritat de respingerile de către CSM a judecătoarei Gâlea şi judecătorului militar Udrea. În consecinţă, ministrul a cerut CSM încetarea detaşării în MJ a tuturor magistaţilor.

Printre magstraţii a căror încetare a detaşării o cere ministrul Tudorel Toader se numără şefa de la Direcţia Avizare Acte Normative din MJ, Viorica Matei şi şefa de la Direcţia Afaceri Europene, Anca Stoica.

Miza e mare

Direcţia Avizare Acte Normative a MJ avizează pozitiv sau negativ toate actele Guvernului.  De exemplu, pe mâna unei foste şefe a acestei Direcţii din MJ, Alina Vrabie, a fost condamnat fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu. Acesta nu a ţinut cont de un aviz negativ al acestei Direcţii din MJ şi a primit o condamnare de 3,5 ani în dosarul Poşta.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Război total între Guvern şi magistrați

 1. sile

  Un alt aspect ar fi ca ministrul a spus ca va face public numele celor care au accesat arhiva SIPA, dar a publicat numai numele celor care au accesat arhiva _dupa ce a fost sigilata_. Ori partea interesanta e cine a folosit arhiva cat timp aceasta a fost operationala, ca nu crede nimeni ca pe vremea lui Nastase datele se culegeau numai ca sa fie indosariate.

  Reply
 2. Dumitru

  „judecătorul Udrea a reclamat amestecul SRI în Justiţia militară” Sustinere totala acestui judecator si ministrului.

  Reply
 3. Daniel Brudar

  Amestecul CSM in mersul justitiei duce la haos si
  contradictii inutile. Administrarea justitiei e dr resortul Ministerului. Controlul abuzurilor si samctionarea lor la fel.
  Pentru solutionarea hotararilor eronate si erorilor juduciare – foarte frecveñte dupa 1990- trebue deschisa calea judiciara facilitata, adica o legislatie noua
  inlaturand formalismul exagerat din prezent.
  ..

  Reply
 4. Nelu Stiuca

  Anumite teze referitoare la democratie specifica ca, separarea puterilor in stat este un principiu fundamental al statului de drept si presupune o distribuire a puterii sale catre instante diferite, independente, inzestrate cu atribute si prerogative de executie si de conducere supreme in stat. Scopul separarii puterilor in stat este acela de a impiedica acumularea, detinerea sau exercitarea abuziva ori absoluta a puterii.
  Divizarea puterii poate garanta adoptarea si aplicarea corecta a legilor precum si respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Aceasta divizare este caracterizata prin existenta a trei puteri si anume: puterea legislativa, puterea executiva si puterea judecatoreasca (rezervata) a statului. .
  Puterea legislativa este exercitata de catre Parlament, institutie care reprezinta principiul suveranitatii poporului, este organul reprezentativ, suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii.
  Atributiile cele mai importante sunt: adoptarea legilor obligatorii pentru toti cetatenii, organizarea armatei si apararii nationale, organizarea administrativ teritoriala a tarii, organizarea invatamantului si adoptarea bugetului.
  Puterea executiva este realizata de Guvern, care trebuie sa urmareasca aplicarea intocmai a legilor si sa asigure pe baza STRATEGIILOR elaborate pe termen scurt, mediu si lung realizarea politicii interne si externe a tarii precum si conducerea generala, teritoriala si locala a administratiei publice.
  Puterea judecatoresca (rezervata a statului) este realizata de Instantele Judecatorestie si autoritatile care respectand principiile obiectivitatii, oportunitatii si moralitatii vegheaza la respectarea legilor. .
  Separarea celor trei puteri, Parlament, Guvern, Putere Judecatoreasca, desi au organizare proprie, functii si atributii specifice, nu inseamna izolarea totala a acestora, ci interdependenta si controlul reciproc. Potrivit acestui principiu nici una deintre cele trei puteri nu trebuie sa prevaleze asupra celeilalte, nu se subordoneaza una alteia si nu isi asuma prerogative specifice celorlalte. Intre ele nu exista vreo ierarhie. .
  Constitutia consemneaza acest principiu, pentru a impiedica pe cei ce ar dori concentrarea puterii in mainile unui grup cat mai restrans sau unui singur om, ceea ce ar duce la instaurarea unui regim politic totalitar.
  Cand puterea autoritatilor isi pastreaza limitele legitime normale, drepturile celor care sunt condusi sunt mult mai respectate deoarece detinatorul ei suprem este poporul.
  Doar Statul de drept garantează libertatea individului şi protecţia minorităţilor, îndeplinind astfel regulile democraţiei. Prin STATUL DE DREPT se certifică faptul că democraţia se sprijină pe convingerile comune şi pe acordul intern al tuturor cetăţenilor în ceea ce priveşte respectarea şi prezervarea drepturilor omului. Numai aşa poate supravieţui democratia si normalitatea sociala divina pe termen lung.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *