Romania Curată

”În România încă se aplică pedeapsa cu moartea”. Ce a solicitat Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului, ministrului Justiției Alina Gorghiu

”Obligarea ONG-urilor la plata unor onorarii de avocat foarte mari a dus, cel puțin în două cazuri cunoscute, la intrarea în insolvență a respectivelor ONG-uri, cu consecința dizolvării lor pe cale judecătorească. Practic pentru respectivele organizații aceasta a echivalat cu o condamnare la moarte”, se arată de către Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului din România (APADOR-CH), pe site-ul propriu.

Asociația a transmis o scrisoare deschisă ministrului Justiției, Alina Gorghiu, prin care propune o soluție simplă care ar permite ca organizațiile non-guvernamentale să poată să-i reprezinte, în continuare, pe cetățeni (și interesele legitime ale acestora), fără riscul dizolvării din cauza pretențiilor avocaționale exagerate solicitate de către părțile din proces. În urma unor astfel de procese, s-a ajuns ca asociația Miliția Spirituală, cunoscută pentru implicările civice în diferite cauze, să fie dizolvată definitiv, iar împotriva Asociației Salvați Bucureștiul să existe o hotărâre de dizolvare în primă instanță. În ambele cazuri, dizolvarea a fost solicitată la solicitarea One Properties, cunoscută pentru proiectele imobiliare controversate dezvoltate în București.

Practica judiciară în astfel de cazuri este ne-unitară. Vineri, 19 ianuarie 2024, Tribunalul Cluj a anulat definitiv hotărârile anterioare prin care era dizolvată Asociația SOS Orașul, solicitată de aceeași companie One Properties și a obligat-o pe cea din urmă la plata unor cheltuieli de judecată în valoare de 27.000 de lei.

Mai jos, puteți citi, integral, solicitarea transmisă de APADOR-CH Ministerului Justiției și soluția propusă pentru a evita dizolvarea organizațiilor civice.

***

În România încă se aplică pedeapsa cu moartea

APADOR-CH îi propune Ministerului Justiției o soluție simplă pentru ca cetățeanul care-și cere drepturile să nu mai fie anihilat în justiție de un privat sau chiar de către stat

APADOR-CH cere Ministerului Justiției să inițieze o modificare legislativă astfel încât un ONG care apără, în instanță, interesul public să nu mai poată fi dizolvat din cauza cheltuielilor juridiciare exorbitante cerute de partea adversă. În esență este vorba de o modificare care să prevadă că în astfel de procese, fiecare parte să-și suporte cheltuielile de judecată.

Această modificare poate fi adusă fie Codului de procedură civilă (prin adăugarea unui nou alineat la art. 453), fie legilor speciale care reglementează anumite situații, de exemplu Legea 544/2001, a informațiilor publice, sau reglementările din domeniul urbanismului şi mediului.

În acest fel, în cazul proceselor ce au ca obiect liberul acces la informațiile de interes public sau probleme de urbanism ori de mediu, cheltuielile de judecată să nu fie suportate de partea care pierde procesul, așa cum este regula, ci, prin excepție de la regula din art. 453 al. 1 din Codul de procedură civilă, fiecare parte să-și suporte propriile cheltuieli de judecată. De altfel în Codul de procedură civilă există deja o astfel de excepție de la regula suportării cheltuielilor părții adverse de către partea care a pierdut procesul.

Printr-o astfel de reglementare s-ar elimina situații de genul celor întâlnite în ultimii ani, prin care cei acționați în judecată, pentru a fi obligați să comunice informații de interes public sau să respecte regulile de urbanism sau de mediu, își angajează firme de avocatură foarte costisitoare, ale căror onorarii vor trebui suportate, în cazul în care pierd procesul, de către ONG-urile sau cetățenii obișnuiți care se adresează justției în scopul rezolvării unor vădite chestiuni de interes public.

Obligarea ONG-urilor la plata unor onorarii de avocat foarte mari a dus, cel puțin în două cazuri cunoscute, la intrarea în insolvență a respectivelor ONG-uri, cu consecința dizolvării lor pe cale judecătorească. Singura „greșeală” comisă de aceste ONG-uri supuse dizolvării este că au urmărit rezolvarea prin instanță a unei probleme de interes public, mediul, urbanismul, accesul la informațiile de interes public fiind în mod vădit chestiuni de interes public. Intrarea în insolvență și dizolvarea unor ONG-uri pentru „greșeala” că au urmărit interesul public, prin jusție, este o consecință incompatibilă cu un sistem democratic funcțional.

Practic pentru respectivele organizații aceasta a echivalat cu o condamnare la moarte.

Inclusiv în cazul proceselor care au ca obiect liberul acces la informațiile de interes public (Legea 544/2001) au existat, pe parcursul timpului, mai multe cazuri în care ONG-uri sau cetățeni obișnuiți, care au pierdut procesele, au fost obligați la plata unor cheltuieli foarte mari de judecată. Consecința a fost descurajarea celor care s-ar putea adresa instanțelor judecătorești pentru rezolvarea unor chestiuni de vădit interes public, cum ar fi obținerea informațiilor de interes public.

***

Citește, pe aceeași temă:

VICTORIE uriașă și răsturnare de situație în lupta cu presiunile și abuzurile imobiliare! Tribunalul Cluj a anulat dizolvarea asociației care contestă proiectele marilor dezvoltatori din București

***

Asociația Salvați Bucureștiul a fost înființată de actualul primar al Capitalei, Nicușor Dan, în special pentru stoparea abuzurilor imobiliare din București, cum a fost demolarea Halei Matache. Asociația a câștigat zeci de procese în instanță, oprind diferite abuzuri. A fost suficient să piardă unul pentru a ajunge în insolvență din cauza pretențiilor avocaților One Properties și Auchan. În cazul Salvați Bucureștiul, sentința nu este definitivă, ulterior acesteia cetățenii strângând prin donații suma decisă de judecători. Miliția Spirituală, condusă de Mihail Bumbeș, implicată de asemenea, în numeroase cauze civice a fost dizolvată definitiv. Asociația SOS Orașul, înființată de Mirabela Grădinaru, partenera de viață a lui Nicușor Dan, a obținut, la sfârșitul acestei săptămâni, câștiga de cauză definitiv în procesul prin care One Properties a încercat dizolvarea acesteia.

 

Contra-ofensivă civică: 10.000 de semnături, într-o singură zi, pentru susținerea unei legi împotriva rechinilor imobiliari și a mafiilor de mediu

***

One Floreasca este unul dintre cele mai controversate proiecte dezvoltate de One Properties, dezvoltatorul imobiliar care luptă să dizolva organizațiile non-guvernamentale implicat în stoparea abuzurilor imobiliare. Foto: pagina de Facebook One Floreasca

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *