Alina Mungiu-Pippidi

De ce ratăm ONU și alte jelanii românești

Tot plouă cu lamentări despre cum pierd românii și la ce umilințe sunt supuși. Trei mostre:

– Am pierdut în fața Estoniei un loc în Consiliul de Securitate. De ce l-am fi cîștigat? Estonia e cea mai de succes țară din estul Europei, prima în euro, model global de cum a lichidat cu corupția, digitalizare, etc. România e reprezentată de un șef al statului care a spus chiar el să nu primim președinția europeană și de un prim ministru care nu se bucură nici în țara sa un minim de respect. Nici mitul că nu ne mai iubesc arabii (era mai preocupant dacă ne iubeau și de ce). Nu aveam nevoie de niciun loc în Consiliul de Securitate, suntem țara în care nu mai există un editorial pe probleme de politică externă care să nu fie scris la SIE, iar viitorii diplomați învață de la Valentin Stan, omul cu computerul, Ioan Mircea Pașcu sau trupa de teologi care au scos de ziua Europei un supliment Dilema că de ce nu e Europa mai creștină. Măi, meritocraților, hai să concepem și varianta că au cîștigat estonienii că sunt mai coerenți, mai competenți și mai adecvați ca noi. Cînd o să avem măcar o revistă decentă print pe probleme internaționale, un departament de relații internaționale demn de acest nume și măcar vreo mie de citări la toată comunitatea academică din domeniu din universitățile românești atunci să mai redeschidem discuția. Sigur, avem o Academie de Informații și un establishment de securitate super competent, care moare să se ocupe de securitatea lumii întregi, nu doar a țării, dar vezi că lumea, nerecunoscătoare, nu vrea.

– Tot nu intrăm în OCDE, prilej periodic pentru unii să facă titluri că iarăși am ratat intrarea. De fapt, nu am fost niciodată chiar aproape să intrăm, iar dacă intrăm noi și Peru, care și ei se agită, e sfîrșitul oficial al standardelor OCDE de bună guvernare. Noi umplem lumea de ordonanțe în toate regimurile, că sunt tehnocratice sau politice, că sunt de dreapta sau de stînga, și pe urmă vrem în OCDE? Avînd în vedere ce puțin am evoluat, nu avem ce căuta. Citiți săptămânal topul achizițiilor publice pe România curată și scorecardul de la DG Growth pe public procurement ca să vă luați cu mînile de cap: iarăși firme de politicieni care licitează singure (unii s-au ales europarlamentari!), iarăși firme ale serviciilor secrete în fața cărora cele pe bune pierd, s-au deteriorat toți coeficienții, etc. Faceți pact pe bună guvernare între partide cu standardele OCDE dacă vreți să ajungeți acolo – dar să nu mai îmi pierd vremea, nu?

– Finalmente, MAE ungar l-a chemat pe ambasadorul nostru la explicații despre Valea Uzului. Sigur, Orban și guvernul lui suflă în foc, dar tocmai pentru că știm am putea da și noi dovadă de mai multă minte? Ca să priceapă toată lumea, primarii nu au de ce construi monumente noi în cimitire istorice, nici cînd au jurisdicție! Da, așa cum am povestit în Transilvania subiectivă, există versiuni diferite ale istoriei la maghiari și la români, adînc legate de stima de sine a oamenilor și istoria lor personală. Morții și cimiterele sunt mai ales un subiect sensibil și peste tot în lume vezi provocări pornite de la pasiunea unora de a construi monumente funerare peste mormintele altora. Mi-era simpatic George Simion, dar sare peste cal, ce face e periculos și iresponsabil. Prin Facebook poți strînge imediat sute de oameni de ambele părți să se împingă acolo. Oricît de normală pare o țară, așa ceva e ușor de detonat oricînd. Avem deja aproape un genocid în Burma provocat de instigări pe Facebook. Nu mai suflați în foc! Lăsați morții în pace și faceți monumente noi unde vreți, dar nu în cimitire vechi! Nu mai intrați acolo, nici unii, nici alții, fără demonstrații, slujbe ale unora veniți de la distanță (stați la voi, rugați-vă pentru morții voștri), lanțuri umane și alte asemenea. Nu se poate găsi o soluție cîtă vreme se suflă în foc și e atmosfera asta. La fel, umblă unii să caute cine a votat cu UDMR la Craiova sau la Bacău și cer mare anchetă. Vedeți-vă de treabă! Și în anul 2000 a votat lumea cu UDMR în București că nu avea cu cine vota! Și, oricum, nu e treaba românilor cine îi votează pe maghiari și invers! Eu cred că vouă vi s-a urît cu binele! Prea ușor uităm că Bosnia era o țară cam la nivelul nostru de dezvoltare de azi cînd a explodat conflictul. Măcar asta cu ungurii părea o problemă rezolvată, nu se lasă unii pînă nu strică și asta.

Pe scurt, nu avem ce aștepta internațional dacă acasă nu facem o treabă mai bună în a ne reconcilia și a face împreună un plan de evoluție. Am zis evoluție, nu involuție, cum văd de vreo doi ani încoace.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

25 thoughts on “De ce ratăm ONU și alte jelanii românești

  1. sov

    Obiectiva analiza, ca de obicei in ultima perioada. Ati uitat sa pomeniti despre scandalul mutarii ambasadei, asta daca ar avea vreo legatura cu subiectul.

    Reply
      • Dumitru

        Daca in 10 iunie au avut loc “atrocitati” atunci ce fac politiile din Franta si Germania ce e ? Crima impotriva umanitatii ?

        Reply
      • CMC

        Cred ca au dat afara si Franta pentru interventia jandarmilor de la ei….
        Poate ca i-a speriat ca am avut un turnator Presedinte timp de 10 ani…
        Sau pentru ca mafia Microsoft, EADS, Erriccsson, fregatele, Daimler, Romexterra a scapat, cu largul concurs al prokurorilor DNA…
        Sau pentru protocoalele din justitie…
        La asa ceva v-ati referit cu speriatul lumii, nu-i asa ?

        Reply
      • popescu

        Jandarmeria nu si-a facut datoria asa ca-n Franta si Germania! Ar fi bine sa fie inlocuiti de acestia, dar, daca tot fortati schimbari dupa dorinta stapinilor din vest, daca o sa va treaca prin cap sa le contestati puterea in viitor, o sa vedeti atunci ce inseamna “atrocitati” si va doresc toate astea din plin, deoarece nu cunosc un alt popor de irationali care sa le merite mai mult!

        Reply
      • MAKE

        Tu esti de pe alta planeta daca numesti 10 august ca “atrocitati”. Ce a urmat cateva saptamani mai tarziu la Paris, cu zeci de persoane mutilate pe viata (si chiar cateva decese), ar fi trebuit sa faca Franta tinta aliantei NATO care sa vina sa o democratizeze. Pacat ca citesti acest blog, nu ai deschiderea sa pricepi nimic. Esti doar un troll politic deci ai o utilitate zero in orice discutie.

        Reply
    • Mihai

      Bineinteles ca ideea pesedista absurda de mutare a ambasadei la Ierusalim are o legatura cu faptul ca Romania a pierdut in favoarea Estoniei sansa de a deveni membru in Consiliul de Securitate al ONU. A fost motivul principal al esecului Romaniei! A fost un mod de a da cu tifla catre ONU. In folosul cui? Al afacerilor lui Dragnea!! Deci analiza din articol nu este tocmai obiectiva, dupa parerea mea! Si nici completa!

      Nu vad de ce ar fi fost mai indreptatita Estonia decat Romania la locul din Consiliul de Securitate, daca nu ar fi existat derapajele pesediste, intre care incercarea de mutare a ambasadei la Ierusalim, interventia brutala a jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018, modificarile abuzive asupra legislatiei si justitiei. Romania a fost un factor de echilibru in zona est europeana, inainte de abuzurile pesediste! Ar fi obtinut pozitia in Consiliul de Securitate!

      Reply
  2. AfacereaioneL

    Marog, e din cauza lui Iohannis si a lui Dragnea
    Nimeni nu se intreaba de ce au votat aia in Bacau cu UDMR, ci cum de au ajuns atatia din iashi&prahova sa voteze cu UDMR! (daca nu stiati, in PRAHOVA au votat cu UDMR mai multi decat in Bacau, iar in iashi mai multi ca niciodata chiar mai multi decat in Bacau in afara de ultima data)
    Marog, nu e vina lor ca institutiile statului – AUTORITATILE – nu si-au facut datoria si au asistat pasive la ceea ce au facut localnicii in Cimitirul MILITAR INTERNATIONAL, cu bani de la statul UNGAR, cand fiecare are voie sa-si comemoreze eroii!
    (situatia a fost inflamata cu PREMEDITARE de UDMR, in mod clar, intrebati-i de ce, cand puteau sa astepte cuminti deciziile AUTORITATILOR&justitiei ingaduitoare si oarbe cu privire la chestiune)

    Conflictele interetnice NU se NASC in Cimitire! izolate si nimeni in mod NORMAL, daca e normal…, nu baga CIMITIRE in lupta pentru putere in stat in afara de cazul in care-i pune pe listele de alegatori pe cei din Cimitire!

    Reply
    • HoTeL Transylvanian

      Cimitirul o fi el vechi, nu zic, dar crucile sunt destul de noi avand doua decenii. Si nu inteleg ce-ar mai fi avut romanii de comemorat in cimitirul maghiarizat in rit secuiesc, cu bani primiti de la MAN Ungar, daca nu a mai ramas decat O!SINGURA cruce de roman in tot cimitirul, din cele peste 150 cate au existat acolo in urma cu mai bine de 90 de ani! Tot in urma cu doar 20 de ani, nu nouazeci, din cei peste 300 de maghiari, dupa etnie, ingropati acolo la infiintarea cimitirului, au rasarit cu vreo mie de maghiari mai mult!
      Reparatia fiind simbolica si oarecum necesara, in virtutea adevarului, nu vad de ce a fost astfel politizata si de unde asemenea reactii la UDMR. Probabil doar frica de a-si pierde electoratul si de a nu mai intra in viitorul Parlament au determinat asemenea reactii vis-a-vis de un CIMITIR si nu de alte lucruri mai interesante pentru comunitatea maghiara din Romania.
      (in rest, cred ca toata lumea stie ca Ungaria primeste gaze si petrol de la rusi – prin ROMANIA, care-l si rafineaza – la niste preturi preferentiale cu acceptul lui Putin personal – iar profitul il reinvestesc in tot felul de actiuni pe teritoriul ROmaniei, inclusiv investitii = influenta politica, publicatii, posturi ca Adevarul-Sputnik…
      Lucru observat pana si de Basescu care alimentand la MOL odata a gasit pliante propagandistice cu TRANSILVANIA!

      Reply
  3. wakki m

    despre idioțenia cu mutarea ambasadei la Ierusalim și cine a promovat această idioțenie și ce consecințe a avut ea…nimic, nimic ?

    Reply
    • sov

      Pai nimic de mentionat caci marele om de stat “nimic” aka dragnea a rezolvat problema cand s-a intalnit cu ambasadorul palestinian, Sau n-a rezolvat-o, caci n-am inteles cine a mintit cand s-au prezentat concluziile intalnirii? Sigur nimicul n-a mintit…

      Reply
  4. JK

    Titlul articolului putea avea o formulare mai apropiată de retoric: De ce pierd românii?
    (De prostie, monșer!)

    Reply
  5. Robert

    De ce nu a reusit chelul sa-si ia o tichie de margaritar? Cam asa se vaita politicienii si formatorii de opinie români. Nu zic analisti, pentru ca nu avem nici macar analisti economici. OUG ar trebui permise numai in ”Stare de urgenta/asediu”. Sunt multe de facut in tara, pe langa cele enumerate de d-voastra, ar trebui facuta o reforma administrativ-teritoriala (greu de reusit cu baronetul local), o profesionalizare a functionariilor publici (macar aia la nivel înalt, un ministru trebuie sa aiba în spate un grup de functionari pregatiti), digitalizarea statului, o reforma a sistemului de educatie, o reforma a sistemului de sanatate. Dar astea nu se pot face fara un minim consens intre partidele politice. Chestiile astea sa intram undeva de dragul de-a intra trebuie lasate la o parte. Da, este bine sa fim in OECD, în Schengen si în EZ, dar trebuie sa o facem pe fond, nu asa doar ca sa-le bifam.

    Reply
  6. Dumitru

    Nu prea sunt de acord cu “standardele OCDE”, grup care include Turcia, Chile si Grecia. In rest, nu prea am ce zice.

    Reply
  7. Majoritate

    Ca de obicei un comentariu tipic de pesedist. De vina este sefu statului ca este impotriva PSD (care este statul dupa dvs) primul ministru nu este respectat si nu ne iubesc arabii. Va aduc aminte ca PSD-ul reprezinta numai 20 la suta la ora actuala deci nu mai reprezinta tara, primul ministru, fara sustinere populara, nu demisioneaza (vezi ex Greciei si Austriei), deci cine sa respecte asa ceva, iar am pierdut sprijinul arabilor din cauza declaratiilor iresponsabile ale primului ministru si ale infractorului Dragnea. Numai de bine si incercati sa comentati la obiect, nu pareri rosii.

    Reply
  8. Dan Plesoianu

    Citeva observatii:
    1) Spuneti ca Iohannis “a spus chiar el să nu primim președinția europeană”, dar apoi, mai jos, spuneti ca “nu avem ce cauta in ODE”! Cum vine asta, “quod licet Iovi, non licet bovi”?!
    2) Spuneti ca “nu e treaba românilor cine îi votează pe maghiari și invers”! Evident ca intr-o democratie functionala este treaba oricarui cetatean sa ceara socoteala autoritatilor, si sa stie cine scu cine voteaza, pentru a se mentine tot timpul integritatea procesului de votare la cote inalte. Iar motivarea dvs. ca in Bucuresti (unde sint si ceva maghiari) s-a votat cu UDMR, este puerila. Evident ca obtinerea de catre UDMR a un pic peste 5% din voturi este foarte suspecta, in conditiile in care au votat 50% din alegatori, presupunindu-se ca la alegerile trecute votantii UDMR s-au prezentat deja in procente maxime la vot, iar diferenta de 10% dintre cei 40% si cei 50% din populatie ar trebui sa fie in majoritate romani. Si iar este evident ca este foarte posibil ca UDMR sa fi fost impins in sus de catre PSD, pentru totala lor colaborare din trecut, colaborare care a dus Romania mai jos decit a fost vreodata.
    Pai vedem cum, foarte probabil, UDMR a fost impins artificial peste cei 5% fatidici. Asta probabil cu ajutorul PSD, pe care l-a sustinut aproape permenent, si neconditionat. Asadar, daca este posibila fraudarea unui procent-doua pentru impingerea UDMR, de ce nu ar fi posibila aplicarea aceleiasi metode si pentru PMPul lui Basescu, si la fel si pentru PROul lui Ponta?!
    Pe vremea lui ceausescu se spunea ca Securitatea avea intre 500.000 si 700.000 de membri. Acum, se spune, numarul securisto-sereisto-sieistilor a mai scazut, undeva spre 400.000. Ei bine, daca acesti 400.000 voteaza la ordin, nu este foarte complicat a se manevra cele citeva procente pentru citeva partidulete, dupa cum vrea muschii lor. In fond, toate rufele murdare se spala in familie: Basescu este securist, Ponta este securist, Iohannis este securist, Hellvig este securist, de ce nu ar fi si Kelemen Hunor, de exemplu, la fel ca si ceilalti ilustri care ne conduc (si rezultatele se vad, cu virf si indesat)?!

    Reply
  9. Gudrun

    este profund imoral ce s a intamplat la cimitir profanare de morminte, de altfel nu ma mir ca in Romania cei mai discriminati
    conform unui raport recent sunt romii, ungurii, evreii etc.
    am văzut si la Iași ce au facut românii cu cimitirul evreiesc,
    asa ca nimic nu ma mai surprinde.
    si ce pot sa scrie pe internet, acolo se vede extremismul in stare pura. Ceea ce e si mai putin de inteles e tăcerea muta a președintelui, dar iar nu ma mira pentru ca nu are nimic de zis
    pentru ca nu poate si cu asta am spus tot.E gol .
    E bine să faci politica strutului nu?
    Macar Dancila a vărsat niște fraze standard.
    trist si dureros totul in tara asta, indiferent cine conduce.

    Reply
  10. constantin

    Aveți dreptate, trebuie să ne reconciliem și să facem un plan de evoluție. Dar ne lipsește reconciliatorul… de 30 de ani. Nu găsim un președinte cu vocație de președinte. A încercat Emil Constantinescu, dar nu a reușit prea mult. Se caută un președinte reconciliator…. vă interesează? Dacă cei care provin din partidele politice nu se pot desprinde de interesele partidului din care provin, poate ar fi bine să încercăm cu un independent. Nu mai este ca pe vremuri, atunci când structurile de partid din teritoriu contau foarte mult, a dovedit-o USR-ul. Există televiziune prin cablu și internet chiar și în satele României. Eu cred că un independent ar avea o șansă mare, având în vedere faptul că politicienii ajunși președinți au dezamăgit crunt.

    Reply
  11. Andrei

    Intr-adevar Estonia este din toate punctele de vedere deasupra noastra. Probabil dorinta lor de a se indeparta de mostenirea comunismului impus de agresorii rusi a fost ajutata de genele diferite, in timp ce pe noi balcanismul ne-a tinut in preamarirea nulitatii omului nou al comunismului. Asa ca ei meritau, asa cum spuneti. In rest involutia este de 7 ani, de cand lupta politicienilor copiati la xerox impotriva justitiei care incerca sa rupa Romania din linia iultimilor 30 de ani a devenit mai acuta. Este evident ca si jocul mutarii ambasadei la Ierusalim ne-a facut sa pierdem increderea multora si a scuza actiunea unora (cum ca puteam renunta la increderea arabilor, ca nu dadea bine…) care din politica au inteles doar insusirea Belina este echivalentul predicilor lui Gadea la Antena 3. “Serviciile” mult citate, pentru a intari “statul paralel” al favoritilor evidenti, erau conduse de un PSD-ist, ca si Basescu credea ca democratia e molipsitoare. Ca au fost si facaturi (altele decat cele deplanse) e evident, dar nici nu se putea astepta altceva avand in frunte pe premierul de la GRIVCO si de cealalta parte grupul infractional organizat regrupat in formatiuni noi, ca sa “schimbe pielea”. Lupta inca nu s-a terminat, stucturi construite pentru a impiedica anchetarea baronilor, populate de maretele nulitati profesionale sub care cresteau bine mersi infractorii, ii ancheteaza pe cei care au reusit sa mai devoaleze o parte din furturi, incearca sa blocheze dosarele mari. Intre timp se trage in cei care avand acelasi background ca toti in Romania, au incercat sa se modernizeze, pentru ca, nu-i asa, cei care pot lua plicul ca deplansul Mustata pentru a imparti o justitie oraba la adevaratele probe sunt mai buni. In rest ungurii isi fac intotdeauna datoria cand sunt momente de criza pentru unii, asta incepand din 1990.

    Reply
  12. dumitru stoian

    Doamna Mungiu,nu v-am simpatizat prea mult,dar cu acest articol m-ati dat gata!De asatazi sunt FANUL dvs!
    Cu respect,
    Dumitru Stoian
    ( Condamnat la moarte in 1980,ramas de caruta in Germaniat,fugit de secu prin Europa si alte continente,90 de ani acusi,cat trei vieti….)

    Reply
  13. Marian

    Pentru că eu, împreună cu 50 de mii de români, am semnat o petiție chiar catre ONU sa cerceteze … ceva de anul trecut, dumneavoastră ați minimalizat la vremea respectivă, dar nu vor trece alți 30 de ani ca sa scrieți vreun editorial cum ca ce rost mai are acum să pedepsim pe vinovați. Și pentru ca vreo 25 de țări membre UE ne amenință cu ceva rău, zicea doamna R. Weber ca vorbește ea pe acolo dar acum a alunecat. Și pentru ca 12 ambasade ale tarilor partenere ne tot trimit scrisori ciudate. Iată vreo 60 de tari care ne cearta; de mirare e ca a mai votat cineva cu România, poate țările BRICS plus Cuba, Venezuela și Kim.

    Reply
  14. Cinicul

    Argumentele autoarei sunt solide. Estonia esre o tars cu performante superioare Romaniei. Punct.
    Ma mira insa ca autoarea n-a adăugat încă unul: voturile de la ONU seamănă cu cele care desemnează câștigătorii de la Eurovision. E un vot pe blo uri mitare sau evonomice, vecinatati, grupuri lingvistice sau chiar santaje.

    Reply
  15. Laura G

    Intr-o tara normala, dupa un asenea esec (nu este un esec major, dar este totusi un esec) ar avea loc un post-mortem, o analiza independenta, la nivelul MAE, pentru a intelege ce nu a mers. Nu pentru a gasi vinovati, ci a intelege mai in profunzime ce s-a intamplat si de ce.

    Poate am pierdut pentru cauze structurale, ceea ce inseamna ca nu aveam nici o sansa din start. Poate pentru ca campania a fost slaba (nu cred). Poate din cauza unor trade-offuri pe care ni le asumam (le intelegem bine, aceste tradeoffs ?). O analiza ar fi foarte utila, chiar daca doar 2 oameni o sa citeasca raportul final. Dar si asa, ca exercitiu profesional pentru diplomatia romana, ar fi util.

    Reply
  16. laur22

    de ce “am” ratat ONU ?

    pai autoarea sja i-raspuns singura :
    “Nu aveam nevoie de niciun loc în Consiliul de Securitate,”

    sau mai pe lung deorece shi guvernul shi presedentzia au alte prioritatzi decat frasuiala de la ONU.

    Shi in plus cine suntem noi astia care “am”
    Mele ?
    KWI ?
    slehata de maimutze electrocutate de al institutul ministerului de externe ori de la Academia de Informații ?

    In rest sincer cui pare sa ii pese de OECD ?
    Da ce frasuiala de la Valea Uzului ?
    Shi daca zici ca le pasa potzi dovedi cu un paper trail care sa sustzina aceasta ?

    Altminteri solutzia Alinei e de un autism perfect.
    “Faceți pact pe bună guvernare între partide cu standardele OCDE ”
    Hahahahaha.

    Atata doar ca ce pact intre partide a fost vreodata respectat mai mult de 2 ani in Ro post Iliescu ?
    Cat despre partide cu standarde OCDE hmmmm cu ce e Plus -ul firmei lui Paslaru ori a USR-ul firmei lui Dan Barna ori PNL-ul firmi lui Rares Vanghelion cuvre-o idee peste ALDE-ul firmelor lui Tariceanu ori PSD-ului lui Oprisan

    Shi de aceea zic.
    Decat sa facem pacturi de care rad shi curcile nu mai bine ne nedeam de batalia pentru prezidentziale.
    Dincolo de sloganurile urii de pe Facebook noua nu pare sa ne pese de nimic.
    De aceea meritam pe deplin ceea ce urmeaza sa ni se intample.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *