Romania Curată

Propagandiștii lui Putin îi mulțumesc ”din inimă” lui Elon Musk! Ce măsură luată de patronul X (ex-Twitter) a dus la dublarea impactului dezinformării Kremlinului

Angajamentul pentru sursele de dezinformare rusești, chineze și iraniene au crescut cu 70% pe X (noul nume al Twitter), după ce Elon Musk a luat decizia, în luna aprilie, de a elimina etichetele de avertizare de pe conturile de pe platformă administrate de stat, se arată în cel mai recent raport NewsGuard (proiect de monitorizare a dezinformării în mediul online), dat publicității marți, 26 septembrie. Pentru decizia lui Musk din aprilie, redactorul șef al Russia Today i-a mulțumit ”din inimă” încă din momentul luării ei.

5 milioane de aprecieri și repostări

Contul în limba engleză RT (noua denumire a Russia Today) din Rusia a câștigat cel mai mare angajament după ce utilizatorii X (Twitter) nu au mai avut acces la informația că publicația este operată de guvernul președintelui țării, Vladimir Putin. Aproape că și-a dublat angajamentul, la 2,5 milioane de aprecieri și repostări de la 1,3 milioane, după eliminarea avertismentului. În urma schimbării politicii X, TASS (agenția de presă guvernamentală) din Rusia și-a crescut angajamentul cu 63%, PressTV din Iran cu 97% și Global Times din China cu 26%, se arată în raportul NewsGuard.

Analiza subliniază că aceste creșteri ale angajamentului au avut loc în condițiile în care numărul de postări din perioada de 90 de zile ulterioară eliminării avertismentelor a fost relativ similar cu cele din perioada anterioară de 90 de zile. În cele trei luni care au urmat schimbării politicii X, cele 12 conturi (patru rusești, patru chineze și patru iraniene) analizate de NewsGuard au strâns cumulativ 4,98 milioane de aprecieri și repostări pe un total de 63.108 postări (X se referă acum la „tweets” ca „postări”). În perioada de 90 de zile dinaintea modificării politicii, conturile au primit 2,93 milioane de interacțiuni pe 62.551 de postări.

Până pe 20 aprilie 2023, utilizatorii de peTwitter (devenit acum X) erau notificați asupra controlului guvernamental și al lipsei independenței editoriale a unor conturi precum Russia Today (RT), TASS, China Daily, Global Times ori PressTV, prin etichete cu mențiunea ”afiliat statului”. De pe 21 aprilie, proprietarul X, Elon Musk, a eliminat de pe platformă etichetele care indică ce conturi sunt administrate de stat.

Acest lucru a deschis calea pentru sursele de propagandă chineză, mass-media de stat rusești și iraniene, pentru a disemina dezinformare necontrolată, utilizatorii X nemaiavând informații transparente despre natura sursei, susțin autorii raportului care califică impactul măsurii ca fiind ”imediat și dramatic”.

”Oamenii să decidă pentru ei înșiși”. Dacă cumpără Tesla fabricată în China?

NewsGuard a transmis două mailuri către X (Twitter) în luna septembrie, prin care au solicitat comentarii cu privire a aceste constatări și motivul pentru care platforma nu a renunțat la etichetele privind afilierea guvernamentală, dar nu a primit răspunsuri. NewsGuard scrie că schimbarea de politică editorială nu a fost explicată până acum de companie, dar consemnează și o postare de pe X, din aprilie, a lui Musk, în care a susținut că „toate știrile sunt într-o oarecare măsură propagandă” și că oamenii ar trebui „să decidă pentru ei înșiși”. Fără comentarii suplimentare, autorii raportului consemnează: ”compania auto a lui Musk, Tesla, produce și vinde o mare parte din mașinile sale în China”.

Înainte ca Musk să schimbe politica platformei, X avertiza utilizatorii despre legăturile unui cont cu un guvern pe pagina de profil a publicației și în toate postările sale. Mai mult, postările din conturi (administrate de stat sau nu) care conțineau linkuri către articole din mass-media de stat au inclus o etichetă cu un semn de exclamare portocaliu pe care scria „Rămâneți informat”. Acum, este imposibil pentru utilizatori să știe dacă un cont este afiliat guvernului, cu excepția cazului în care au cunoștințe anterioare despre asemenea legături sau fac propriile cercetări.

Niciunul dintre cele 12 conturi X de stat analizate de NewsGuard – care împreună au un total de 30,9 milioane de urmăritori – nu dezvăluie că este afiliat guvernului. De exemplu, autodescrierea de pe X a agenției ruse de știri de stat TASS afirmă: „La noi, știrile devin povești și evenimentele devin istorie”. Autodescrierea postului rus de stat RT spune: „Libertate asupra cenzurii, adevăr asupra narațiunii”, iar contul este etichetat drept „Companie de media și știri”.

Deși cele 12 conturi X analizate (patru rusești, chineze, respectiv iraniene), administrate de stat, sunt toate cunoscute ca furnizori de dezinformare, NewsGuard a constatat că postările cu cel mai mare angajament în cele trei luni care au urmat schimbării politicii de etichetare a lui Musk nu conțineau falsuri flagrante. În schimb, postările cu cele mai bune performanțe au inclus în mod regulat meme-uri și propagandă care aparent au căutat să submineze Occidentul și aliații săi.

În septembrie 2023, NewsGuard a trimis e-mailuri către cele 12 instituții media de stat analizate în acest raport, întrebându-le dacă sunt de acord cu evaluarea că au răspândit în mod repetat dezinformare și întrebând de ce nu dezvăluie în mod voluntar în profilurile lor de social media că sunt afiliate guvernului. Niciuna nu a răspuns.

Cum împinge X utilizatorii către dezinformarea sponsorizată de stat

Eliminarea etichetelor nu este singura schimbare de politică la X care a adus beneficii actorilor statali. Un alt motiv pentru care aceste conturi se confruntă cu o creștere a angajamentului este că utilizatorii nu mai trebuie să caute în mod activ conținut de la mass-media de stat, deoarece algoritmul lui X îl promovează acum în mod regulat utilizatorilor, a constatat NewsGuard, confirmând rapoartele altor cercetători.

Din august 2020 până la începutul anului 2023, X (și fostul Twitter) a împiedicat promovarea conturilor afiliate statului, spunând că nu va „amplifica conturile media afiliate statului sau tweet-urile lor prin sistemele noastre de recomandare, inclusiv în cronologie, notificări și căutare”. Cu toate acestea, rapoartele de presă au documentat modul în care conturile media administrate de stat sunt acum recomandate în mod regulat algoritmic pe fluxurile „For You” ale utilizatorilor.

Într-adevăr, pe măsură ce analiștii NewsGuard au vizitat în mod repetat cele 12 profiluri media de stat în cursul acestei analize, conturile au început să apară în locuri în care au fost excluse anterior, inclusiv în secțiunea „Pe cine să urmărești” a platformei și în rezultatele căutării. De exemplu, atunci când un analist NewsGuard a creat un nou cont X și a căutat „China”, patru dintre cele cinci rezultate de top au constat în entități media chineze de stat.

Nouă dintre cele 12 conturi administrate de stat primesc, de asemenea, o creștere a angajamentului de la serviciul de abonament premium al X, care, potrivit platformei, permite conturilor verificate să primească „clasamente prioritare în conversații” și să apară în fluxurile „Pentru tine”. Nivelul premium acordă, de asemenea, conturilor o bifă albastră. Abonații non-premium nu mai sunt eligibili să apară în recomandările „Pentru tine”, potrivit lui Musk, care a scris că „este singura modalitate realistă de a aborda roiurile avansate de roboți AI care preiau controlul”.

Mulțumiri ”din inimă” de la șefa Russia Today

Potrivit autorilor raportului, rămâne neclar de ce Musk a renunțat la etichetele de pe platforma X (fostă Twitter) care desemnează mass-media de stat ca fiind afiliate guvernului. Cu toate acestea, conturile care purtau odată o etichetă de afiliere de stat au lăudat mișcarea și au sărbătorit garanțiile reduse ale platformei.

„Acum mă puteți găsi chiar și într-o căutare”, a scris Margarita Simonian, redactor-șef al RT (Russia Today), într-o postare din 21 aprilie , mulțumindu-i lui Musk „din inimă”. Jingjing Li, reporter la China Global Television Network, a postat pe X: „Eticheta „mass-media afiliată statului chinez” a dispărut!!”

Metodologie:

Pe 13 septembrie 2023, NewsGuard a analizat numărul total de aprecieri și repostări a 12 conturi X în limba engleză ale instituțiilor afiliate guvernului despre care NewsGuard a constatat că au răspândit dezinformare. Datele au fost colectate folosind platforma de monitorizare media Meltwater. Cele 12 surse de stat analizate au inclus patru surse rusești de stat (RT, Sputnik News, RIA Novosti și TASS), patru surse iraniene de stat (Press TV, Agenția de știri a Republicii Islamice, The Teheran Times și Mehr News Agency) și patru surse chineze de stat (People’s Daily, Global Times, China Daily și Xinhua). NewsGuard a comparat valorile de implicare ale conturilor în cele 90 de zile care au precedat schimbarea politicii de etichetare a lui X (21 ianuarie 2023 – 20 aprilie 2023) cu cele 90 de zile următoare (21 aprilie 2023 – 20 iulie 2023).

***

Raportul NewsGuard, integral, aici:

***

Articol publicat în cadrul proiectului ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare”. Proiectul este derulat de Societatea Academică din România (SAR) și beneficiază de o finanțare în valoare de 36.940 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul materialelor realizate în cadrul proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Propagandiștii lui Putin îi mulțumesc ”din inimă” lui Elon Musk! Ce măsură luată de patronul X (ex-Twitter) a dus la dublarea impactului dezinformării Kremlinului

 1. Catalin

  Nu e mare lucru de comentat aici, dezinformarea trebuie combatuta viguros si fara mila. Nu se putea un instrument mai bun decat o chestie desteapta(bineinteles cu AI included) condusa de oameni aparent neutri.

  Chestia tragica aici este prabusirea catastrofica a nivelului de educatie in populatia generala occidentala si nu numai, lucru care face posibila aparitia unor astfel de hibrizi construiti mai degraba pentru actiuni de contra informatii. Chiar ar fi interesant de stiut mai mult despre viata inainte de 2018 :)

  Sa fim seriosi, cine se uita la RT/BBC/TV5/CGTN/TVR stie foarte bine la ce se uita. In linii mari e cam acelasi BS ambalat diferit in functie de piata si de preferintele clientilor. Problema reala este ce livreaza sistemele de educatie. Faptul ca occidentul isi indobitoceste premeditat populatia ma doare dar imi trece. Problema lor este ca influenteaza ce se intampla in Romania si ca politicieni narcisisti, needucati si incompetenti ajung sa ia decizii care se rasfrang si asupra noastra. E suficient sa te uiti la cine conduce Europa sau America acum ca sa iti modifici perspectiva asupra clasei politice din Romania :) Traim vremuri interesante.

  Reply
 2. Dumitru

  Eu cred ca Musk ar trebui sa nu mai distribuie Internet in Ucraina. Nu de alta, dar daca tot e acuzat de putinism, poate chiar ar trebui sa le arate acuzatorilor ce inseamna sa fii nu putinist, ci pur si simplu indiferent. Isteria asta propagandista trebuie sa se termine candva. Polonezilor le-a ajuns, se pare, si nu sunt singurii.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *