Constantin Dicusar

Propaganda rusă îi acuză pe ucraineni de fapte raportate despre propriile unități de luptă: că, pentru nesupunere, soldații ar fi duși în beciuri, torturați și uciși, iar dezertorii din linia întâi, executați pe loc

Una dintre cele mai recente narațiuni ale propagandei ruse susține că, pentru nesupunere, soldații ucraineni ar fi duși în beciuri și uciși, iar dezertorii din linia întâi ar fi executați chiar pe câmpul de luptă de batalioane speciale ucrainene. Propaganda rusă atribuie afirmațiile unui militar ucrainean aflat în prizonieratul armatei Federației Ruse. Mesajele, menite să creeze imaginea unei armate ucrainene demoralizate, nu au nicio confirmare independentă, spre deosebire de acuzațiile similare aduse armatei ruse și foștilor mercenari Wagner.

Ce spune narațiunea rusească

Un luptător al unității speciale ucrainene “Skala”, care a fost capturat în apropiere de Novoprokopivka, în regiunea Zaporojie, le-ar fi declarat jurnaliștilor că militarii ucraineni pot fi eliminați fizic pentru refuzul de a urma ordinele, scrie agenția de presă rusă RIA Novosti, dar și Sila-RF.ru, unul dintre site-urile online de amplificare a propagandei rusești.

“Există, am auzit, un astfel de beci. Puțini oameni ies de acolo în viață… Este aici – în “Skala” (o unitate specială a militarilor ucraineni)… sunt tratați ca niște animale. I-au prins pe doi dintre ei părăsindu-și pozițiile. I-au aruncat în subsol. Nu știu ce s-a întâmplat cu ei mai departe”, a declarat prizonierul.

Mulți soldați ruși și ucraineni ar fi raportat că armata ZSU (ucraineană) are unități speciale de barieră concepute pentru a-i împușca pe cei care nu respectă ordinele și fug de pe câmpul de luptă.

Luptătorii ruși au raportat că unitățile de barieră vin în mod tradițional ca un al doilea eșalon în timpul atacurilor pentru a putea trage în infanterie. Cadavrele militarilor ucraineni morți nu sunt luate de pe câmpul de luptă pentru a reduce din valoarea compensațiilor către rude.

În realitate

Militarii ucraineni, împreună cu voluntarii armatei ucrainene, deși sunt ținte ale atacurilor rusești, depun eforturi importante pentru recuperarea cadavrelor camarazilor căzuți pe câmpul de luptă. Mai mult, cadavrele militarilor ucraineni uciși de trupele rusești invadatoare sunt recuperate de Ucraina indiferent dacă acestea pot fi sau nu recunoscute după rămășițe. Acest lucru nu are nicio legătură cu valoarea sau cuantumul compensațiilor oferite de statul ucrainean către familiile celor morți, precum afirmă propaganda rusă (sursa aici).

Nu au fost raportate cazuri de nesupunere printre militarii ucraineni nici în presa ucraineană, și nici în raporturile publice ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

Au fost înregistrate câteva cazuri izolate de dezertare a unor militari ucraineni. Ucraina este un stat de drept și democratic, iar cazurile izolate de dezertare sunt pedepsite în conformitate cu legile ucrainene în vigoare. Pentru dezertate, militarii ucraineni riscă până la 15 de închisoare. Militarii ucraineni ajunși în prizonieratul Rusiei nu sunt, în cele mai dese cazuri, dezertori, ci sunt capturați sub amenințarea armelor.

Au existat raportări despre faptul că Rusia obligă prin amenințare, șantaj și violență militarii ucraineni ajunși în prizonierat rusesc să ,,recunoască” fapte inexistente și/sau paralele cu realitatea.

În Ucraina nu există trupe sau batalioane speciale însărcinate cu împușcarea, ,,din spate”, a propriilor militari.

Acuzațiile surselor rusești sunt, de fapt, copiate după acuzații care au fost aduse propriei armate și foștilor membri Wagner.

***

Articol publicat în cadrul proiectului ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare”. Proiectul este derulat de Societatea Academică din România (SAR) și beneficiază de o finanțare în valoare de 36.940 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul materialelor realizate în cadrul proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *