Cristian Ghingheș

Problema transportului elevilor ajunge pe masa Parlamentului European

Consiliul Național al Elevilor apelează la sprijinul Uniunii Europene pentru a rezolva dezastrul transportului pentru elevi pe plan național

Consiliul Național al Elevilor a transmis, în cursul zilei de ieri, scrisori deschise către grupurile parlamentare din Parlamentul European prin care au cerut să se alăture demersului prin care Ordonanța de urgență nr. 51/2019 să fie respinsă de parlamentarii din România. De asemenea, structura de reprezentare a tuturor elevilor din România a sesizat Comisia Europeană pentru a interveni în rezolvarea problemei privind transportul pentru elevi pe plan național care se datorează OUG 51 – ordonanța care a eliminat transportul elevilor din sfera serviciilor de transport public.

Odată cu aprobarea OUG 51/2019, transportul a fost eliminat din sfera serviciilor publice, fapt care oferă autonomie operatorilor de transport pentru a nu subvenționa transportul elevilor și elimină, astfel, orice obligație contractuală pentru ca aceștia să își asume măsurile necesare pentru a garanta transport echitabil pentru elevi. Această ordonanță de urgență este în contradicție cu un act normativ superior, anume Regulamentul (CE) nr. 1370/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar și rutier de călători și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 1191/69 și nr. 1107/70 ale Consiliului, arată comunicatul CNE.

OBESSU – the Organising Bureau of European School Students’ Unions, structura de reprezentare a elevilor la nivel european, a fost sesizată de Consiliul Național al Elevilor cu privire la problematica transportului pentru elevi la nivelul țării noastre. Reprezentanții elevilor la nivel european și-au arătat interesul pentru acest demers și susțin public respingerea parlamentară a OUG 51, printr-o scrisoare deschisă.

De asemenea, în perioada următoare, se vor canaliza toate eforturile rețelei de elevi reprezentanți din România pentru a pune presiune pe parlamentari, astfel încât aceștia să respingă OUG 51/2019 și să nu uite că votul lor trebuie să fie ghidat de valorificarea Educației ca prioritate națională. Aceștia au anunțat că vor pune presiune publică pe toți parlamentarii pentru ca aceștia să respingă proiectul legislativ care va anula orice posibilitate ca elevii să ajungă la școală, va face imposibilă școlarizarea tuturor categoriilor de elevi din România și va condiționa acest proces de situația lor socio-economică – ne punem încrederea în forul legislativ al țării pentru a alege în favoarea cetățenilor.

Toate grupurile parlamentare europene au fost informate cu privire la ceea ce se întâmplă în România la momentul actual – am cerut sprijin de la toate instituțiile europene pentru a pune presiune pe parlamentarii României. Aceștia trebuie să conștientizeze importanța votului lor – ei nu au fost aleși ca reprezentanți ai cetățenilor pentru a face jocurile operatorilor de transport, ci pentru a se asigura că statul lucrează pentru cetățeni. Și cum altfel ar putea statul să lucreze pentru cetățean dacă nu prin asigurarea educației incluzive și pentru garantarea accesului la educație, prin servicii sociale, pentru fiecare copil?, a declarat Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

În paralel, pe masa Comisiei Europene există deja o analiză cu privire la posibila încălcare a Regulamentului 1370 privind serviciul public de transport după adoptarea OUG 51, ca urmare a adreselor Asociației Elevilor din Constanța.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *